Mitt Gotland

gotlandscollage8-copy.jpg

Varje år på ön är det samma sak. Jag blir alldeles betongig, stenig och ullig. Jag står och klappar på G.A.D:s möbler och lyfter på Tove Admans ting och aldrig känns de mer rätta än just precis då. I år hade vi bestämt oss för att köpa två skinn till vår soffa som börjar att bli lite sliten. Det finns massor av skyltar med lammskinn längs de gotländska vägarna. I år hittade vi till Graute gård som ligger i närheten av där vi bor. De har öppen gård en gång i veckan men det missade vi denna gång. Däremot fick vi hälsa på två veckor gamla ungar och köpa skinn med härlig lyster och fin färg i den lilla butiken. Det känns extra roligt att en del av lammen betar bakom vår stuga och väcker oss med sitt idoga bääande.

gotlandscollage4-copy.jpg

Vi fikar och fikar. Och sedan fikar vi lite till. Det är väl närmast en semesterlig plikt att smaka sig genom bullar på olika ställen. Min favorit är fortfarande rykande kardemummabullar från Rute, men Sylivs smakar finemang de med, liksom de från Leva Kungslador ovan.

gotlandscollage3-copy.jpg

Jag får aldrig nog av det gotländska landskapet. Det är en mycket speciell atmosfär som är något helt annat än det som man lämnar hemma. Denna gång fick vi uppleva såväl värmebölja med strandliv en masse, som piskande vindar och hällregn. Och jag snörde mina skor och susade fram på ön. De stunderna kommer jag att spara på och tänka tillbaka till när träningen här hemma känns motig ibland.

gotlandscollage2-copy.jpg

Vad är det som är så speciellt? För mig är det nog en känsla. En struktur. Något att stryka med handen på. Något levande. Man blir uttrycksfull, men har samtidigt svårt att finna de där rätta orden när det handlar om en sommarpassion.

gotlandscollage10-copy.jpg

För mig är ön rekreation. Urkopplad och avkopplad. Tid att läsa. Tid att tänka. Tid att vara tillsammans tätt på varandra i en liten stuga. Tid att vara tålmodig mamma när bilkivet når oanade höjder. Och för all del tid att bli en ganska galen mamma när det där bilkivet når toppen.

gotlandscollage.jpg

För mig är ön alla dessa begåvade konsthantverkare som formar vackra ting. Att stå där och begrunda och fascineras och kanske ta med en liten sak hem. Det är inte alltid mina barn håller med mig. Men vi har vissa gemensamma favoriter. Skulturfabriken är en. Där finns det hängmattor och springytor och så kanske man kan få dela på en hallonsoda när mamma skall välja snäckor.

gotlandscollage9.jpg

Jag återvänder år från år till mina måsten på Gotland. Hablingbo Crêperi med Åsa Lindströms keramik är ett sådant ställe. Ett år till har passerat sedan förra gången, men när jag står där och väljer muggar är det ändå som om tiden har stannat.

gotlandscollage6-copy.jpg

Det är dofter och smaker. Det är sommarblandningen från Kränku i tekoppen. Det är kajpsmör på Bakfickans uteservering. Det är kryddorna från Krusmyntagården. Det är honung och citron på crêpsen. Det är de rökta räkorna från fiskeboden. Det är rosdoft från Botaniska trädgården.

gotlandscollage5-copy.jpg

Och det är havet. Den finkorniga sanden som letar sig in överallt. Friheten. Känslan av den eviga sommaren. Vi längtar redan tillbaka.

Fotografier: Weronica – En mammas dag.

30 comments

 1. Vilken härlig skildring av Gotland. blir sååå sugen på att åka dit, jag som aldrig varit där.Ha en skön lördag!Kram pernilla

 2. Hej Weronica!

  Vilken underbar kärleksförklaring till den magiska ön! 🙂 Din kärlek till Gotland känns rakt igenom och jag kan inte annat än le igenkännande. För jag delar ju också den där härliga berusningen. 🙂

  Åh, vad skönt att höra att jag inte är den enda som klappar möbler från G.A.D. 😉 Då förstår du himmelriket jag var i för några veckor sedan då huset vi bodde i på Gotland bara var inrett med möbler från G.A.D. Ren inredningsnjutning under en hel vecka. 🙂 Och som jag önskade att jag kunde ta det eclipseformade vardagsrumsbordet med mig hem. Det var svårt att skiljas efter en veckas intensiv kärlek. 😉

  Ha, ha jag förstår så väl din betong-, sten- och ullighet. Numera när vi pratar inredning och renovering här hemma används just de orden ofta. 🙂

  Underbara bilder och en underbar hyllning Weronica och jag förstår så väl er saknad. Det känns som om man lämnar en bit av sitt hjärta kvar på ön då man åker hem.

  Ha en fin sommarkväll vännen och tack för alla fina bilder och för att du får mig att minnas några veckor tillbaka i tiden till soliga och lata dagar. 🙂

  Kram Lotta

  Lotta: Ah! Det låter som något helt annat än vår spratanska stuga med gott och blandat från 70- och 80-talet :). Så ljuvligt att omges av dessa klassiker på semestern. Men allt har sin charm i vanlig ordning. Tack! Kram Weronica

 3. Sköna bilder. Vilken härlig kärleksförklaring du har till ert Gotland.Jag har så starka känslor för vårt Båstad. ‘

 4. Jag har aldrig varit på Gotland. Men efter alla dessa underbara bilder och den levande texten kan man ju inte bli annat än lockad av att resa dit. Själv har jag snöat in på gråskalan när det gäller inredning. Och för mig känns Gotland som gråskala med sin ull, betong, sten och mix av strukturer. Underbart!

 5. Hej Weronica!Jag är mycket förtjust i din blogg men är dålig på att kommentera.När jag läste din känslofyllda kärleksförklaring till Ditt Gotland fick jag (med lite hjälp av mina stormande graviditetshormoner) tårar i ögonen. Vilken känsla du förmedlar! Tror jag bestämde mig för att besöka Gotland nästa vår i detta ögonblick. Har aldrig varit där och har alltid undrat varför man åker dit.Tack, nu vet jag!

 6. Jag längtar SÅ till Gotland! :-)Jag var där när jag var 19 (bodde i båt)Jag var där när jag var 25 (bodde i tält)Nu måste jag verkligen få komma dit snart igen! Denna gången i stuga alt. husvagn. Kanske när jag blir 40? ler. Jag ska spara alla dina tips tills dess. Ha det så bra. / Nilla

 7. Hej Weronica!Jag kan ana mig till den känslan du har för Gotland, att det är något med strukturen, känslan av det levande. Jag har liknande känsla för en ö på västkusten som betyder så oerhört för mig, jag tror att har man varit på en plats tillräckligt många gånger så är det något som talar till en själ när man är där.Hoppas nu att ni får en lugn period innan vardagen tar över med buller och bång igen hemma hos er!Kram

 8. Välkommen hem!Underbara bilder och underbart skrivet! Du kan verkligen beskriva med de finaste av orden. Ser fram emot fortsatt inspiration!Vi är så nöjda med vår vistelse, det bästa vi gjort i semesterväg på länge. Nog för att vädret också spelar stor roll (och vi tajmade nog det bästa möjliga), men ändå.

 9. Underbara Gotland, som vi precis oxå kommit hem från. Det är nåt speciellt med Gotland. Absolut! Jag tyckte att det var så häftigt ute på Furillen, speciell miljö, minst sagt!Härligt att läsa om “ditt” Gotland! Kram Anneli

 10. Jättefina bilder. Vi har verkligen vandrat runt i samma spår, lustigt att vi inte stötte på varandra på fler ställen 🙂 Jag är lite nyfiken på vad du valde för mugg, och om det var fler fina saker som fick följa med hem. Såg du blomvasen i fönstret bakom kassan i Hablingbo? Formfulländning om du frågar mig, de ska börja produceras i höst men kommer tyvärr kosta som åtta muggar ungefär 😮

  Det var kul att se dig, hoppas du inte tyckte att jag var för framfusig som rusade på er i Rute. Kram Sofia från Värmland

  Sofia: Det kändes precis som att se en gammal vän, så bara trevligt! Jag träffade på några bloggläsare på Gotland och med basis på dem, så säger jag mig ha de trevligaste av läsare :). Denna gång slog jag till på två muggar. Bilder kommer säkerligen framöver. Jag kan inte få nog av att stå och titta på de där hyllorna. En semesterrit helt klart som sagt. Jo, de där vackra vasarna… Jag stod och höll i en ljuslykta också, men blev för snål. Vacker konst, men svider ordentligt i plånboken. Kram Weronica

 11. Alla: Tack för era fina hälsningar. Och vad skall man säga mera? Jo, åk dit och forma ert eget Gotland. Jag kan ju inte garantera att ni faller handlöst som jag, men jag tror nog att det finns en ganska så stor möjlighet 🙂

 12. Så härligt ni verkar ha haft det, tack för inspirerande bilder och text!Jag har faktiskt saknat dina inlägg så jag blev riktigt glad när jag möttes av detta fina.Kram Johanna

 13. Vilken fin beskrivning av Gotland, jag känner igen mig i så mycket av det – härligt! Kan du inte visa hur du förhåller dig till snäckorna från Skulpturfabriken där hemma? Jag har några stycken men vet inte riktigt hur jag ska få till det med dem (vårt hem är inte särskilt marint i övrigt), vore roligt att se var du har dem. Sen skulle jag också vilja veta/se lite mer av din pallkrage med “spaljen/nätet” – hur har du fått till det? Fint att ha dig tillbaka!!!Mvh,Anna

 14. Un article intéressant, un message utile. Bienvenue à christian louboutin , la première marque de luxe du monde sur les bottes authentiques, chaussures et pantoufles.Nous vous garantissons que vous voulez obtenir nus dans vos chaussures Christian Louboutin ! sandales christian louboutin utilise uniquement la plus haute qualité du matériau available. Notre Louboutin Royaume-Uni est maintenant disponible dans le quartier chic de nouvelles couleurs et des modèles qui donnent vie à votre garde-robe.Notre société exerce diverses de escarpins christian louboutin , les bottes de Christian Louboutin et les escarpins de Christian Louboutin.

 15. Kan bara hålla med alla “föregående talare” – underbar beskrivning av Gotland! Blev faktiskt också lite fuktig i ögat…. och stolt, jag har rötter där, min farmor var gotländska!

 16. Kul att läsa om din sommar på Gotland och härliga bilder!Jag hann också dit en kort sväng nu i slutet av juli för att besöka syster som har sommarhus i Fide. Vädret var inte så bra så det blev många trevliga bilutflykter och jag gillade verkligen Leva kungslador och vi åt middag på Hablingbo Crêperie.För några år sedan bokade vi in oss och bodde hos Fide Fajans (Ingela Karlsson, keramikern) som då drev Bed & Breakfast i sitt härliga hus bredvid butiken i Fide.På morgonen gick man ned till Ingelas fina kök och där bjöds det på hemmagjord müssli och nybakt frukostbröd. Katten bodde även i huset och trivdes bra bland gästerna och det var som bo hemma hos en kompis. I år försökte vi boka tre nätter men nu får man hyra hela huset veckovis istället medan Ingela bor i sitt sommarnäste i växthuset på gården. Ett bra boendetips för en vecka på Gotland helt enkelt!Hälsningar från Britta som befinner sig i sista semesterveckan.

Leave a Reply

Your email address will not be published.