Augusti

krondillaugusti.jpgpallkrageaugusti.jpgsolrosaugusti.jpg

Ljuva augusti. Som alltid har varit min pärla bland månader. Sensommaren med ena foten in i kommande oskrivna blad. Förhoppningarna. Viljan att tänka nytt efter allt det vilsamma som samlats i kropp och själ under stilla dagar. En riktning framåt. Ett uppvaknande. Det är augusti för mig.

Detta var sommaren då jag började se med det gröna ögat. Jag förevisar klängväxter för familjen. Titta här. En pipranka. Det vore väl något för vårt plank. Jag blir mer sinnlig och upptäckter dofter, strukturer och formationer. En ny upplevelse. Se där. Stjärnflocka, chokladblomma och rosen Iceberg. Samtidigt blir jag mer medveten om det förgängliga. Att leva med det gröna är också att finna mening med det vissna. Sönderfallet. Att den tidigblommande lavendeln Hidcote mest var bruna torkade stänglar när bortavistelsen var slut.

Upptäckten om att allt har sin tjusning och att känslan inne följer med även ut. En annan färgskala träder fram. Längtan efter gult, orange och rött. Klassiska krysantemum på trappan. Varför sådde jag inga ringblommor när det är precis sådana jag vill se nu? Men glädje över de rangliga solrosorna som lyser i regnet. Och odlarens klassiska reflektion över att det där lilla fröet kan bli allt detta. Fler solrosor nästa år. Och dillkronorna som doftar ljuvligt. För inte kom jag ihåg att klippa lite dill till infrysning innan vi åkte. Nu har vi kräftdill. I överflöd. Kryddorna är fortfarande tacksamma. Citronmelissen har brett ut sig något våldsamt. Nästa år vill jag ha mynta. Salvia. Och sallad. Och ringblommor. Nästa år skall vi inte sätta Annas blommor så förtvivlat tätt. Inte morötterna heller för den delen. Vi skall ha några fler pallkragar. Och måla dem svarta. För i förgängelsen ser man redan framåt. Mot nya tider.

Fotografier: Weronica – En mammas dag.

6 comments

  1. Du skriver så fint! Men inte gör det väl något att dillen har “blivit” krondill, det är ju så vackert enligt mig =) ni kan ju å ena sidan ha väldans många kräftskivor.Ja augusti här en härlig månad och kan bjuda på de bästa av sommarkvällar.KramAnna

  2. Läser ofta men har aldrig kommenterat tidigare. Tänker att du borde få veta att jag tycker att du både skriver och fotar så fint, en inspirationskälla!Kul att du är tillbaka och förgyller vardagen igen!

  3. Åh, så härligt att du är tillbaka i bloggosfären! Äntligen kan mina kvällar eller morgnar bli förgyllda igen med dina inspirerande inlägg!Önskar så att jag skulle få en rejäl injektion av trädgårdslust, eller kanske handlar det mer om att prioritera och ta sig tid? Har såhär långt fått till pallkragar målade med järnvitriol grå bets, fyllda med barnens “odlingar” (rädisor, tomater och morötter) och så en liten köksträdgård till mig. So far so good! Sist men inte minst så kvarstår projektet att anlägga en uteplats med skifferplattor utanför köksfönstret för att avnjuta förmiddagskaffe på. Skifferplattorna finns, “bara” arbetet med att anlägga den kvar! :-)Ha en härlig dag!

  4. Välkommen hem! Verkar inte bli något Tofvehultsbesök för oss i sommar, jag åker hem på torsdag, men boken går att köpa ändå! Rekommenderas varmt!

  5. Herlig! Så fint du skriver. Merker jeg får mer og mer lyst på min egen ordentlige hage, med plass til så mye mer. Å bo i leilighet har sine fordeler, men også ulemper… som å savne en skikkelig hage.August er en fin mnd. Selv om jeg føler at høsten er begynt , bare fordi jeg har begynt på jobb i dag. Nå ja… høsten er langt unna ennå den. Ikke sant?Fortsatt god sensommer 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.