Trädgård i augusti

Jag har som sagt blivit med det gröna ögat. Det är som om ytterligare en berikande dimension har öppnat sig i livet. Jag förundras över växter överallt på ett sätt som jag aldrig tidigare har gjort. Jag läser av sammanhang med ny kunskap och nytt intresse. Jag har alltid sagt att jag tror mig ha potential som trädgårdsmänniska. Och det är mycket riktigt roligt att gestalta sin utemiljö, liksom det är att göra det inomhus. Det gröna är dock mer lynnigt och svårare att kontrollera, men det ingår väl i den nya vänskapen att lära sig såväl tålamod som respekt.

ligusterhackaug-kopiera.jpg

Denna helg får vår ligusterhäck sig en andra klippning denna sommar. Det tycks råda mycket delade meningar om hur man bäst skapar en fin häck, men man får väl gå på magkänsla och bestämma sig för en väg. Vi köpte flerstammiga plantor och planterade i maj 2009. Denna säsong är häcken gödslad tre gånger och tillväxten har varit mycket god. Häcken klipptes strax innan midsommar och så nu. Höjden är ca 40 cm och den är mycket tät nertill. Häcken tycks växa med lite olika fart beroende på sol och jordmån, men sammantaget känns den vara på god väg uppåt. Vi var lite oroliga över ligusterns rykte om att växa ack så långsamt och att det tog många år innan den beredde insynsskydd. Visst lär vi få vänta på höjden, men för nu i detta gränslösa nybyggarland så känns det faktiskt riktigt bra.

ullamolin-kopiera.jpg

Att tillägna sig ett nytt intresseområde innebär att lära sig nya klassiker. Såväl Tage Andersen som Ulla Molin var med i Svenska Dagbladet förra veckan. Ulla Molins trädgård i Höganäs har blivit byggnadsminnesförklarad. Trädgården har varit med i de stora inredningstidningarna, men det var först nu med mitt nya gröna öga som jag verkligen läste allt och tog till mig av vad det stod. Marktäckare funderar jag mycket på. Vi har en stod odlingsyta längst bak i trädgården (se skiss här) och där frodades minst sagt ogräset när vi var borta. Marktäckare verkar smidigt och dessutom vackert. På bilden med ligusterhäcken ovan syns en yta vid stenarna där jag funderar att sätta hasselört. Nackdelen verkar vara att den växer långsamt och frågan är om det är för soligt där i söderläget nu när häcken inte är så hög. Några idéer kring marktäckare?

krysantemum-kopiera.jpg

Krysantemum hör sensommaren till. Mina favoriter är de vita som står på lite olika ställen kring huset.

Och på tal om det gröna ögat. När vi kom hem från Gotland fann vi ett fågelbo i vår lilla syrén på trädäcket. Nu har vi fyra ungar där med tillhörande liten mamma som flyger kors och tvärs för att hämta mat. Naturen känns med detta mycket nära.

Idag skall vi plocka blåbär. Jag hoppas på välfyllda hinkar. Ha en fin lördag!

Citat från artikel i Svenska Dagbladet om Ulla Molins trädgård av Agneta Ullenius.

6 comments

  1. Ja du lilla trädgård! I år har vi blivit med äppleträd, pionrabatt i rosa och vita toner, en fin klotlönn, häck på iallafall två sidor och senaste tillskottet en höst flox från farmor och farfars trädgård…det tar sig det tar sig må jag säga:) Fint ni har det med lilla häcken, vad den har växt:)Må väl i grönskan! Kram M

  2. Ja visst är det härligt och rofyllt med trädgård. Jag som aldrig trodde jag skulle vara en trädgårdsmänniska kallar mig själv numer rosnörd med snart färdig rosengård med innehåll av ca 60rosor många fler utanför rosengården.Det är härligt och kul att läsa dina tankar och hur du alltid är så säker innan du skrider till verket. Jag gillar Ulla Molins trädgård. Nästa år vill jag gärna åka ned och besöka den. Hittade för någon månad sen en beskrivning av alla växter som finns där och hur själva trädgården bör skötas för att bevara den som den en gång var och skall förbli. Helt makalöst med en sådan trädgård.Må gott hälsningarNina

  3. Hasselört skulle säkert göra sig bra. Annars finns t ex murgröna, olika sorters timjan, rosenplister… Samtliga vackra, snabbväxande och lättskötta.

  4. Rätt – ligustern är värd att vänta på! Den ser redan fin ut även om den inte är hög. Vill rekommendera fina tidningen Trädgårdsliv om du blivit frälst av det gröna i trädgården. Tidningen är väldigt vacker i sig; både pappret, trycken och såklart innehållet.

  5. The brand Christian Louboutin was advanced in 1996 by Paris fashion designer Christian Louboutin. Tamara Mellon, aware of the market’s demand for fashionable and practical footwear, introduce this stylish footwear product series. Louboutin opened his own boutique in Paris in 1991. He makes flirty, saucy footwear, and he’s the only one who does it with real polish and elegance.

Leave a Reply

Your email address will not be published.