Tisdagstema: Belysning

35fabriken.jpg

Det här blir ett ode till en lampa. En enkel hyllning till ett sådant där ting som är så mycket mera än sin funktion. En betydelsebärande symbol för något som finns inne i en. Själva essensen av den där duktiga flickan som kanske till slut blev något annat. Så många små kataloger och tidningar med hundöron i. Så många besök i den posha inredningsbutiken. Tänk om. Tänk när. En sådan fulländad form. Basalt, men genialt. Och själva kronan på verket i drömmen om A Room of Ones Own. Till slut tog jag mina sparade slantar och köpte mig en när vi flyttade in i huset för snart två år sedan. Nu står den där på skrivbordet och sprider ljus. I början kändes den som en gäst på besök, men nu är den en vän i vardagen. Bara en lampa. Men även en del av min berättelse.

Tisdagstema i Fabriken = Belysning. Och i solskuggan i tavlan en annan ljuspunkt i tillvaron. Min dotter :).

9 comments

 1. Lampan är fantastiskt snygg och affischen från Moderna likaså, men det bästa av allt är väl ändå att ha något eget, en dörr att stänga om sig ibland. Få ha det precis sådär som man själv vill, utan kompromisser. Underbart.

  Sandra: Precis så. Jag älskar mitt egna rum 🙂 /W

 2. Ja, Bestlite är en dröm (!) som i mitt fall troligen får förbli en just en dröm. Jag står dock i begrepp att handla en ny golvlampa och har tittat lite på Mios Sway, som jag tycker är en flört med en Bestlite. Jag skulle gärna vilja höra din och dina läsares ärliga mening om lampan om du/ni vet vilken jag menar – är den en billig kopia eller kan den duga som substitut för the real thing? Jag velar och kan inte bestämma mig! Ett i-landsproblem som heter duga minsann!

  Önskar dig en fin dag! 🙂
  /Maria

  Maria: Tack! Hoppas att din dag har varit fin med. Flört är en annan sak än rena kopior tycker jag. Bestlite är riktigt dyra saker och man får spara jättelänge. För mig var det så mycket mer än en lampa som jag skriver om, så för mig var det värt att vänta många år på den. Men man kan ju inte leva utan belysning innan dess såklart! Vi har en vild mix härhemma av lampor från IKEA och dyra designhistorier. Jag ogillar starkt rena kopior där man kapar allt, men en flirt är något annat. Jag skulle också vilja ha en golvlampa från Bestlite men den kostar ju en halv förmögenhet. Ibland får man lov att vara pragmatisk 🙂 /W

 3. Verkligen snyggt, och gladiulous i en hög vas är pricken över i. Maria: Med tanke på priset på en Bestlite så tycker jag att Sways är en både snygg och smart “ersättare”.

 4. Jag har Sway i sovrummet och ja, den är väldigt fin och ett bra alternativ tycker jag. Jag tycker dessutom att det är bra kvalitet på det – den blir inte varm. Rekommenderar den varmt.

 5. Fin bild! Jag gillar kontrasten av färgklicken mot det svartvita.Och underbara ting! Lampan är verkligen en klassiker som håller livet ut (förhoppningsvis i alla fall) 🙂

 6. Det har man ju önskat sig, i några år. En egen Bestlite… Så lyllo dig 😉 Vi hade en liten plan på att ha två vägg-Bestlite i vårt kök, över diskbänken. Snyggt hade det minsann varit men nu är de framdragna kuloledningarna väck, så det är bara att fortsätta önska…Tack för tipset om YourLife, intressant ska det bli att kika igenom den så fort jag hinner.

Leave a Reply

Your email address will not be published.