Till söndagssconsen

Det verkar vara min melodi att skriva om mina helgprojekt i förväg, för då tycks det vara större sannolikhet att de verkligen blir av. Ibland blir det ingenting och så skall det såklart vara. Ibland behöver man inte plocka och pyssla med något speciellt för att känna sig tillfreds. Men ibland är det roligt att få saker och ting gjorda. Den här helgen har vi haft fantastiskt fint höstväder här. Det bidrog säkerligen till min handlingskraft. Lövkrans på dörren, lökarna i jorden och plommonmarmelad i kylen. Just den här helgen kändes det bara kul att ha små projekt. Allt som man egentligen inte måste göra är så mycket roligare, eller hur? Att stå och räkna plommonkärnor var en rent meditiativ verksamhet i det lilla :).

39sondagsbild1-kopiera.jpg

Jag kombinerade ihop recept som jag hittade på nätet och i mina kokböcker. Anna Bergenström hade den enklaste metoden för att få bort kärnorna tyckte jag. Att stå och skålla 70 plommon var inte för mig så jag lade, enligt Bergenström, alla plommonen (1 kg) i en kastrull tillsammans med lite vatten. Sedan kokade jag dem i trettio minuter. Man får räkna alla frukterna innan, för sedan skall man sitta och fiska upp det antalet kärnor. Det tunna skalet på plommonen gick också att få bort ganska lätt på detta sätt. Köksmeditation var det frågan om ja ;).

Sedan kokade jag mina plommon med 500 gram syltsocker, 1 vaniljstång som skurits upp samt några stjärnanis. Jag kokade i tio minuter och då blir det en hård marmelad. Om man vill ha lösare, så kokar man helt enkelt kortare tid. Just den beredningen är lätt och det står instruktioner på påsen med syltsocker. Tillfredsställelsen när jag tog på lite marmelad på söndagssconsen var rätt så maximal kan jag säga :).

Och med röda små elefanter får man nästan julvibbar. I helgen planerade vi lite för huvudstaden i juletider med Zetas och Rosendal. Något att se fram emot. Men först tar vi oss an hösten!

5 comments

  1. Det var verkligen jättemysigt i Linköping i helgen – själv fick jag för mig att tvätta fönster, sy en sittpuff till sonen, tvätta & baka. Jag tackar solskenet för det, då får man extra energi! 🙂

    Tina: Visst är det så! Oj, det var rejäl fart på dig må jag säga 🙂 /W

  2. Precis som du skriver upplever jag det!Att den krockar med mina bilder!Men den är samtidigt fin, så jag fårkanske hitta på något annat med den :)ha en solig måndag!

Leave a Reply

Your email address will not be published.