Chokladfudgekaka

chokladtartablogg-kopiera-horz.jpg

Sicket trist teknikstrul de senaste dagarna. Bredbandet fungerar bara korta stunder. Det har varit helt omöjligt att svepa och fixa med bilder. Ni får hålla till godo med en virituell bit av den chokladfudegekaka som jag gjorde i går när det satte in ett grymt sug efter just – choklad. Ha en riktigt fin helg!

chokladtartablogg-kopiera.jpg

CHOKLADFUDGEKAKA

av Elisabeth Johansson ur Choklad (2008)

? ? ?

Kaka: 150 g smör ? 2 ägg ? 2 1/2 dl strösocker (1 1/4 dl råsocker) ? 1 tsk vaniljsocker ? (1 msk kallt kaffe) ? 1 1/2 dl vetemjöl ? 1/2 dl kakao ? 1 tsk bakpulverFudge: 1 1/2 dl vispgrädde ? 1 1/2 dl strösocker (eller hälften råsocker) ? 2 msk ljus sirap ? 100 g mörk choklad (jag hade även i ca 70 g vit choklad) ? 75 g smör

? Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt det svalna. Vispa ihop ägg, socker och vaniljsocker. Tillsätt kaffet (fungerar utmärkt även utan). Sikta i mjöl, kakao och bakpulver. Rör i det smälta smöret. ? Häll smeten i en smord form med löstagbar kant, cirka 24 cm i diameter. Grädda mitt i ugnen cirka tjugo minuter. Låt kakan svalna i formen. ? Blanda grädde, socker, sirap och choklad i en kastrull. Låt koka under omröring under några minuter till en tjock och blank smet. Ta av kastrullen från plattan och rör i smöret. Häll på smeten på chokladbotten och låt kakan kallna. Pudra över kakao.

[Gör kakan i god tid innan servering för att fudgeglasyren skall hinna stelna. Det var dock precis lika gott att sleva i sig den rinnande fudgen för en gottesugen mamma som bakade kakan någon timma innan fikat en tröttig fredagseftermiddag ; ].

16 comments

  1. Åh, den där är så vansinnigt god. Det är snart dags att baka en sådan…bara jag får mitt kök på plats först. 🙂 Fudgen är livsfarlig att smaka på innan man fått den på kakan. Den är som chokladkolan vi brukar göra hemma till jul…

  2. Jaha, det var därför det inte blev något fredagssvep. Blev lite orolig. Och det var lite trist faktiskt. Men okej, jag fixade fredagen ändå. Och överlevde. ;-)Kakan på bilden ser otroligt god ut. Nå’t att ha i åtanke. Trevlig helg!

  3. Hej, Det är den första gången jag lämnar en kommentär – hälsiningar från Åbo, Finland! Bakade kakan efter din recept genast igår, och det blev både otroligt vacker och läcker. Och hur lätt (menar easy) som helst! Tack för recepten, skall spara den bland mina favoriterMvh Henna

  4. Hej Tack för att du delade med dig av detta recept, gjorde den i går och den är totalt livsfarligt god. Den här kommer jag att göra flera gångerTackHälsningarKarin i Stenungsund

  5. Bjöd på den här kakan på jobbet och det var många som ville ha receptet. Jättegod verkligen. Men fudgen blev väldigt rinnig. Men jag kanske gjorde något fel. När du skriver hälften råsocker menar du då att man ska ersätta allt strösocker med halva mängden råsocker? Eller att man ska ersätta hälften av strösockret med råsocker?

    Linda: Kul att kakan blev uppskattad! Jag menar att jag istället för 1 1/2 dl strösocker tar 0, 75 dl råsocker. Det är viktigt att koka ihop fudgen så att den blir blank och sedan röra i smöret. Och att låta kakan stelna ordentligt i kyl innan servering. Sedan är det ju sådär med kakor. De gör lite som de vill ibland 🙂 Jag skall göra den på fredag igen. En favorit har det blivit här. //W

Leave a Reply

Your email address will not be published.