Tredje söndagen i oktober

41lovblogged.jpg

41loksoppablogg.jpg

Brr… Bitande frost ute och varm soppa inne. När det blir kallt blir jag sugen på löksoppa. En klassiker i köket som glöms bort ibland. Vi serverar soppan med plättar efteråt. Sonen pillar bort lökbitar i annan mat. En soppa på bara lök är sålunda ett riktigt mardrömsscenario. Men jag tycker mycket om denna ultimata höst-comfort-food som passar utmärkt en kulen söndag.

41loksopparecept-kopiera.jpg

Jag gör soppan a`la Anna Bergenström. Skala löken och skiva den tunt. Fräs den i smör. Löken får inte ta färg, utan bara bli glansig. Låt detta moment ta tid (minst 15 minuter på svag värme). Rör i löken då och då. Slå på vatten, salta och lägg i en buljongtärning. Krydda med lite peppar och timjan. Koka soppan under lock i ca 25 minuter. Riv osten. Rosta brödskivorna i brödrost. Fördela soppan i fyra ugnssäkra skålar. Lägg ned en rostad brödskiva i varje skål och toppa med osten. Gratinera soppan i het ugn 250-275 g tills osten har smält och blivit guldgul ca 5-10 minuter.

Njut!

Bidrag till Fabrikens söndagsbild.

13 comments

 1. är det redan 3:e söndagen i oktober, hu vad tiden går fort!!!Ännu ett underbart fint kort från din trall, du gillar att fota där va;)Lycka till med soppan, kram Mia

 2. Mon Dieu! Jag får värsta frankrike-vibbarna och känner genast att jag måste avsluta för att titta vad Resfeber kör för weekend-resor till mitt älskade Paris. Soupe a l’Oignon au Fromage gratiné! Qui merci – comme tu veux, quand tu veux!Bon journee!/Anna

 3. Hej Weronica!Löksoppa är verkligen en höjdare dessa kalla tider. Vi har samma problem här hemma med barn som inte gillar lök och där löksoppan verkligen är ett mardrömsscenario. Men det varma brödet med smält ost på som vi brukar ha i soppan brukar vara en hit. 😉 Nu när de mörka och kalla månaderna är här förändras matlagningen också. Mer soppa, grytor och traditionell husmanskost åker fram på middagsbordet. Härligt! :)Ha en fin söndag!Kram Lotta

 4. Hej, första gången jag skriver men läser varje dag en ngt halvår tillbaka. Du är MAKALÖS !
  Magiskt bra bilder och jag ÄLSKAR dina modekollage. Vill verkligen ha allt du kombinerar.
  Tack för en mkt fin blogg !
  Kram Petra från kalla Kalmar.. 🙂

  Petra: Tusen tack för så fina ord! Jag blir så glad! /Kram W

 5. Absolut jättevackert!! Får se om jag vågar prova på 4-åriga dottern som är en lökfobiker av stora mått. Det verkar finnas många av dem. 🙂 Nu vidare till chokladfudgekakan. Mmmm…

 6. Härlig höstbild, lika fin bild som alltid här på bloggen. Vart kommer fatet ifrån?

  Anna: Det kommer från Crème de la Crème. /W

Leave a Reply

Your email address will not be published.