Gott i juletid

48semlabloggtext1.jpg

Förra året inledde vi en traditon med att äta saffranssemlor till första advent. Jag är inte mycket för att ta ut saker och ting i förskott, men sedan jag läst på om de gula semlornas förankring i historien – då hade vi oss nytt julgott på listan. Barnen äter av hattarna på semlorna, sedan går de loss på lussekatterna istället. Jag lyckades dock klämma en till fikat och en till kvällens television ;).

Jag bakar saffransbröd enligt Annikas bästa recept på bloggen Smaskens. Jag bakar ut önskat antal runda bullar till semlor och resten gör jag vanliga lussekatter av. Semlorna görs enligt följande: Skär av ett lock på varje bulle. Ta ur en del av bullen med en gaffel så att det bildas en större grop. Blanda detta bröd med 200 g riven mandelmassa och ca 1 dl 3 % mjölk. Blanda till önskad konsistens. Ta ev i mer mjölk. Fördela fyllningen i bullarna. Vispa 3 dl grädde och lägg en klick på varje bulle. Lägg på locken. Sikta över florsocker vid servering.

Alldeles väldigt gott – lovar!

Fotografi: Weronica – En mammas dag.

17 comments

 1. Wow vilket fantastiskt fint foto! Saffranssemlor är verkligen något jag skulle vilja prova, låter jättegott.

 2. Fint foto, like always!Jag läser ikapp alla mina favvobloggar, har varit lite bortkopplad de senaste dagarna. Så mycket fint man missar då, det är ju inte klokt! Kan faktiskt tänka mig att det kan vara lite gott med saffranssemla men jag har inte testat…Ha en fin dag!Kram!

 3. Vilken fantastisk bild! Och så smickrande att “mitt” recept, eller snarare Allt om Mats recept från julnumret 1973, har fått en sådan spridning!

 4. Som mitt hjärta bankar när jag ser den bilden! Vacker bild som vanligt, och saffranssemlorna står på tur om att bakas här hemma snart. Jag fick mig en på stan i fredags, men de hembakta vinner som alltid. Bäst att släcka ned skärmen så att de krassliga och hemma-mysande barnen inte ser din semla. Gissar att det blir tjat då… KramLina

 5. Wow…. som älskare av semlor och saffransbullar blir man förstås riktigt sugen på att prova…. En kombo av två favoriter……hur gott kan gott egentligen bli ??? ;-)Du tar sådana fantastiskt tilltalande bilder att det inte är klokt…….. Det är en fröjd att titta in varje gång! Du är bara bäst…….Kram Charlotte

 6. Jag undrar över färgen på mjölken. Du skriver röd mjölk, i Skåne är det lättmjölk är det samma uppåt eller nått annat…

 7. Alla: Tack för era fina kommentarer! Jag blir peppad och glad! Och smaka ni som inte har gjort det. Så gott. Aha! Tänkte inte på landskapsskillnaden på mjölken. Jag brukar ta vår röda mjölk som är 3 % 🙂 Jag har ändrat i receptet också. Alla skall väl få till det oavsett hemvist 🙂 /W

 8. Gillar både saffran och semlor mkt så detta borde passa mig. Det enda som skulle tala emot isf är väl att jag gärna vill hålla saffranen före jul och semlorna efter… men det kanske vore värt att prova =).

 9. Tack för utredningen av färgerna på mjölken. Har undrat innan då man ofta skriver ut färg och inte %, men nu vet jag!!

  Malin: Man blir lätt lite lokalfärgad när man oftast benämner mjölken enligt färg. Här är blå lätt, grön mellan och röd standard. Jag har nog inte tänkt så mycket på att färgerna varierar över landet, men jag skall försöka att skriva % i fortsättningen 🙂 /W

Leave a Reply

Your email address will not be published.