Tisdagstema: Mattor

Huset är upp och nedvänt eftersom vi har hantverkare här som fixar till saker efter tvåårsbesiktningen. Så jag gräver lite i mitt fotoarkiv för dagens tisdagstema. Och hamnar på en bild från november som jag inte visat förut, även om vyn är bekant. Det var då som amaryllis och hyacint kändes så fint. Och de vita kan jag gott titta på än för all del. Men annars är det ju sådär med saker som är i säsong. Minns ni det te som jag hyllade innan jul med tydlig saffranssmak? Jag drack det varje eftermiddag fram till julafton, men sedan var det som förgjort. Det smakade inte alls lika bra längre. Men Anton Bergs marsipanbröd åkte jag dit på igen. I en sådan där utförsäljning av julgodisaskar på Ica Maxi. Och de smakar fortfarande galant ;).

47tisdag1blogg.jpg

Mattor var det ja. Vi har inte så väldigt många som jag har skrivit om tidigare. Inte för att jag ogillar mattor, men de jag tycker om tenderar att kosta alldeles för mycket pengar. Och jag har inte sprungit på en äkta matta att fynda heller. Vi har en matta i sovrummet plus ett fårskinn vid sängen. En Pappelina i köket. Några småmattor i barnrummen. En mjukare sisalmatta i arbetsrummet. Och sedan i höstas har vi en riktig IKEA-ikon under matbordet. Klart att man inte alltid prickar de svarta fälten när det spills, men efter första fläcken så går man vidare. Det har blivit en helt annan ombonad känsla. Jag gillar mattan så mycket, så att vi funderar på att lägga en likadan i vardagsrummet som ligger i fil för att binda ihop rummen. Vem vet? Det kanske är början på en riktig mattera i vår boning.

Bidrag till Fabrikens tisdagstema.

23 comments

 1. Samma här, dåligt med mattor, och det är också priserna som är en av orsakerna… Det finns så många fina men ack så dyra. Fast den där är fin. Och jag gillar idén att binda ihop rummen för det funkar. Gjorde så härhemma, men ändå inte med exakt samma. men det blev en skön känsla.Ska väl också ta tag i dagens tema. Försöker starta igång min hjärna. Men med ett blaskigt kaffe (hur kan man vara så dålig på att göra kaffe?!) och två gnällspikar i knät går det sådär….;)Kram och ha en bra dag!

 2. Jag har kikat på den där till vårt vardagsrum, men undrar om den verkligen gör sig lika bra här som där – hos dig. Hm. Vi har en sorglig stor och ljus sak från det stora varuhuset där just nu och på den finns inte ens några svarta rutor att pricka spillet på. Det märks. Skulle man köra den genom en DNA-analys hittar man nog allt från blåbär till påskmust och glitterlim. Jag tar din vackra bild med mig idag och så grubblar jag vidare på om vi ändå inte skulle behöva en tur till IKEA ändå. Jag behöver ju stora ramar också… Hm…Mycket “hm” idag. :)Hoppas du får en finfin dag i besiktningslandet!Kram från mig.

 3. Den är snygg den mattan och gjorde sig jättebra hos er, men jag får nog fortsätta jakten på den perfekta mattan till vårt kök.//Elvira

 4. Mattor är kul, men besluten måste “ligga till sig” lite innan man hittar den rätte.Vi hittade en på CarpetVista.se som verkligen gör rummet mycket mer ombonat. Kanske ska blogga lite om den. Ett annat tips är en avlång köksmatta i sv/v från Rusta från en billig peng, inte helt olika ett dyrare alternativ.Ha en fin tisdag!

 5. Tina: En fin klassiker är det!

  Sofia: Det skulle ju inte vara helt fel med en Urguiola om man säger så. Men priset? Sweet Dreams! Jag gillar ju saker som är i fil för ögat. Nu är inte mattan i lager på vårt varuhus, men sedan tror jag att vi slår till. Hoppas att dagen blir fin trots kaffet 🙂 Kram

  Lina: Mattor är ett svårt kapitel. De tar över rummet på gott och ont så det gäller att hjärtat klappar lite extra för det som läggs på. Vi offrade en stor sisalmatta när vi flyttade ut. Det var saker på den från barnåren som man inte riktigt ville ha med sig. Tandkräm var liksom det fräschaste… Tack! En fin dag till dig med! Kram

  Sarah: Pappelina ligger nog i många kök 🙂 Svårt med mattor. Eller är det att man själv gör det svårt? Lycka till i klurandet!

  LiseLotte: Den är inte kritvit, utan drar mer åt beige. Vi har ju ekgolv under vilket nog gör att det ser lite mera vitt ut. Om man lägger på den på ett vitt golv, så framträder nog nyansen på ett annat sätt. Sedan är det fullt ljus på denna bild. Känns som ett bra tag sedan solen brände på så i det fönstret :).

  Elvira: Med tanke på hur länge jag klurade så 🙂 Lycka till!

  Caroline: Spännande! Visa gärna! Mattor är klurigt eller som sagt – är det vi som gör det extra klurigt eftersom vår generation mer är vana vid att kanske inte ha mattor överallt?

 6. Det kanske är revolten mot heltäckningsmattan som sitter i än och är det lite känsligt att välja: det ska ju dessutom spegla ens livsstil, passa in med möbler, vara ett uttryck i sig och ändå inte ta mycket uppmärksamhet. Nästa steg är kanske gardiner…

 7. Carina: Tack! Detsamma!Caroline: Precis. Jag tror lite att det är så. Det där matchade rummet med mycket textilier och tunga mattor. Men mattor kan ju vara mycket. Och jag tror att vi kommer att få se mycket mera framöver. Gardinkappan nästa då kanske :).

 8. Jag älskar mattor och köper lite då och då. Bästa fynden har jag gjort på auktion där jag bland annat hittat en urfin äkta persiskt matta för 300 kronor och den var i superskick. Sedan har jag också släpat hem en kelimmatta från Aten som vi prutade till oss för 200€ och den är 200×300. Det är kul att hitta fynd som man också är ensam om. Jag har samma fäbless för takkronor ;o)Tusen tack förresten att jag fick komma med på din länklista!!

 9. Ja det är trist att mattor ska kosta så väldigt mycket, för det finns många snyggingar. Jag är väldigt förtjust i Stockholmsmattan och den känns som en klassiker som passar i de flesta rum och till de flesta stilar. Den hamnar nog innaför våra dörrar också en dag tror jag.Kram / Kristina

 10. Hmm, den där känslan känner jag så väl igen – första fläcken svider mest, efter andra går livet vidare… För hur rädd man än är om sina mattor och möbler så hamnar ju ändå fläckarna där!Gillar verkligen er matta. Kanske är något för mig att tänka på till vardagsrummet…Må gott!Jenny

 11. Mattor ja , inte är det så att de springer på en direkt när man är på jakt . Mycket fint och dyrt finns som du beskriver .Vi kör också Stockholms mattan under matsalsbordet och prickar inte heller alltid den svarta randen . Men för att kunna njuta av middagen i sällskap av en 2, 5 åring så har en tillfällig lösning i form av ett kvadratiskt plastskydd från Ikea inhandlats . Tror visst att de ska användas under skrivbords stolen . Funkar bra och kan vara ett bra tips till andra med småttingar .En lite mer tålig matta i plast är den gröna trappstegs mönstrade från Brita of Sweden som jag trivs med i köket , roligt att plast mattor kommit tillbaka i andra färger än brunt och orange. Vad hände med teet, tröttnade du eller blev det härsket?Själv slog jag på stort och kostade på mig en burk Kusmi som jag tyckte så bra om i fjol men nu hade mina smaklökar visst ändrat uppfattning . Märkligt hur det kan bli men hittills har jag aldrig haft samma problem med choklad.Fin fint som vanligt inne hos dig!Carina

 12. Stockholm-mattan är så fin! Och den ser verkligen ut att trivas hemma hos er.Jag hade den på näthinnan för inköp, men sen fann ett par andra mattor sin väg hem hit och som jag även trivs med. Mattor gör så mycket för att få det ombonat! Önskar bara vi inte hade en evig ström av “tappade-köttbullar-med-ketchup” under köksbordet – då hade jag definitivt införskaffat en ny dit. Den nuvarande är prickig. Alltså inte original-prickig, utan fläck-prickig. Ja ja, den dan kommer väl den med, då den kan bytas ut… 🙂

 13. Underbara ord. De där att efter första fläcken går man vidare. Ja, den första är alltid värst. Vem bryr sig om den tredje liksom? 🙂

 14. Den svartvita är ursnygg. Jag är på jakt efter nya mattor till sovrum, hall och vardagsrum (snacka om mattlöshet) och ikeaikonen är en av de jag kikar på! Härlig bild, känns fräsch och fin! :)Kram

 15. Jag har inte heller många mattor hemma och skulle nog behöva några fler. Om inte annat, så för att de är ljuddämpande, jag har nämligen inte så mycket gardiner heller. IKEA-ikonen står på önskelistan, ska bara hitta en plats för den! :)Ha en fin dag!

Leave a Reply

Your email address will not be published.