Klassisk värme

I kvardyningarna av decembers överdåd, blir januari ofta en månad för eftertanke. Dags för soppa? Sannerligen så. Klassikern potatis- och purjolökssoppa kan man göra på många olika sätt. Här kör vi en lite lyxigare variant med vin och grädde. Smaken blir fyllig och trevligt avrundad i en rätt som är högst plånboksvänlig. Receptet kommer från Rosendals Trädgård. 

4soppa-kopiera.jpg

Potatis – och purjolökssoppa(ca 4 portioner)

Skala potatisen och vitlöken, skölj purjon. Hacka alltsammans grovt, fräs i lite rapsolja utan att det får färg. Tillsätt vinet och reducera, slå över buljongen och låt ingredienserna koka mjuka. Rör med vanlig visp för lite bitar kvar eller mixa till slät konsistens. Salta och peppra. Slå i grädden (i orginalreceptet är det 1 dl mjölk också) och låt soppan få ett uppkok. Smaka av en extra gång och servera med ett gott bröd.

Här i staden glädjer vi åt oss vårt första stenugnsbageri. Nästa gång äter jag definitivt en halv bulle istället för en hel. Mäktiga är bara förnamnet. Valnötslimpan är så god, till exempel till en soppmiddag. Rekommenderas sålunda varmt till närbelägna :)!

Skål Mon Amie/Dukat Bord.

9 comments

  1. I mitt nya och mer organiserade vardagsliv har jag lovat mig själv att veckoplanera och storhandla varje vecka och för att få lite extra utmaning i det hela har vi bestämt att ha soppa på torsdagar (mest bara för att ha en anledning att ha efterrätt varje torsdag :)). Men det är svårt med soppa har jag märkt så jag letar recept för fullt. Den här ska jag absolut prova! Tackar./Kristina

  2. Ja, vi köpte ett stort valnötsbröd som kommer räcka hela månaden känns det som. Otroligt gott och kul att ha ett riktigt bageri runt hörnet!

  3. Tack för tipset om en soppa som tycks vara vad jag har letat efter. Det där lilla extra i vinet känns direkt som en soppa för denna familj. Ett stenugnsbageri kan ju få den mest inbitna norrlänningen att längta söderut. Varför “ploppar” det inte upp en fantastisk brödtillverkare bara så där i min stad?!Det såg fantastiskt gott ut på Mias fat. :PÖnskar dig en fin tisdag!Kram

  4. Perfekt med nya sopprecept! Hos oss blir det potatis och blomkålssoppa hos oss idag.Jag har just nu en utlottning av ett siversmycke på min hemsida. Kika gärna in!

Leave a Reply

Your email address will not be published.