Tisdagstema: Golv

Det måste vara den mest spridda klyschan i inredningspoesin som vi inte kan låta bli att konsumera. Sagan går ungefär så här. “När vi flyttade in i den gamla våningen så bestämde vi oss för att titta vad som fanns under den slitna plastmattan i köket. Vi drog lite. Och vi blev så glatt överraskade över att där låg ett fantastiskt trägolv i orginal helt orört från byggnadsåret”. Jag har stått där och dragit i min beskärda del av plastmattor genom åren. Och i vår sista stadslägenhet hade jag tur och fann träplankor i serveringsgång, jungfrukammare och kök. Det var ett ganska slitet trä med mycket limrester och många hål efter diverse nubb och spikar. Men hey! Det var ju ett trägolv liksom. Som slipades och gjordes i ordning – till min stora fröjd :).

10tisdag1blogg-kopiera.jpg

I vårt nybyggda hus får man liksom det som ligger där. Det finns inga överraskningar eller lager att skala av på betongplattan. Vi har standard ekparkett i hela huset, förutom i våtutrymmen och i hallen. Det finaste golvet jag vet är gammal klassisk fiskbensparkett som vi hade i staden. Det finns inget vackrare golv. Men jag trampar gärna runt på vår ek också.

10tisdagblogg.jpg

I den stora entrén ligger vårt hus finaste golv med kalksten från Borghamn. Det är lite kinkigt och känsligt så en del av det döljs av matta från färgaffären av praktiska skäl, men ack så vackert det är.

Bidrag till Fabrikens tisdagstema.

6 comments

  1. Roligt, jag har precis publicerat ett inlägg och skrev nästan ordagrant de där raderna om den gamla plastmattan ;)Men vi hade tur, under mattorna fanns det fina golv som det gick och fixa till och jag älskar och gå runt på dem barfota!Väldigt fin trapp ni har!

  2. Ekgolv är som en trogen hund i alla fall. Man vet vad man får inga överraskningar.Vi har ekgolv i hela huset också, förutom badrum och köksdel. Fungerar ju jättebra. LiseLotte

  3. Blod, svett och tårar, det kostar på att riva mattor :)Ibland önskar jag att vi också hade nya, släta och lättstädade golv…

  4. Hej!Senast idag har jag gått omkring och ondgjort mig över det faktum att vår fina fiskbensparkett ligger kant i kant med ett annat ekgolv – modell eklaminat. Usch och fy, för lapptäcksgolv av detta slag! Ja, det finns värre saker att bekymra sig över men just under kategorin “golv” är jag mäkta irriterad över mischmaschen här i huset.Hurra för längre dagar och en och annan solglimt! :)/Maria

  5. Två dagar så här i efterhand, ett litet inlägg om gamla golv: det kan vara intressant att veta att lejonparten av alla golv som hittas i de här gamla lägenheterna, eller villorna (lite beroende på när de byggdes osv) har aldrig varit menade att vara synliga trägolv som vi vill ha dem idag. Det är en romantiserad bild av att alla hade såpskurade golv förr, men nej, linoleummattor/korkmattor hade man och framförallt i köket, och det kunde vara riktigt vackra, mönstrade historier. /Lisa.

    Flis: Precis så är det ju ja. Stilidealen skiftar. Korkmattor kan vara riktigt fina. //W

  6. Hade ni kunnat välja massivt trägolv typ Siljan, om ni velat? Eller hur funkar det då man bygger kataloghus? // Anna

    Anna: I standardutbudet från Myresjöhus var det två golv att välja mellan. Sedan hade vi säkerligen kunnat välja något annat. Några grannar har andra typer av golv, så det hade säkerligen gått fint. Just golven accepterade jag som de var och gjorde ingen research kring. Problemet är ju att allt kostar massor av pengar och det gäller att – i vanlig ordning – prioritera. Men det mesta är nog genomförbart – med en stor plånbok 🙂 //W

Leave a Reply

Your email address will not be published.