En riktig klassiker

10morotskaka-kopiera.jpg

Vad sägs om att damma av en riktig klassiker till helgen? Morotskaka var ett obligatoriskt inslag på alla caféer ett tag. Det var inte alla som var helt lyckade. Det gäller att få den där perfekta balansen mellan mjukhet, smak och så den viktiga toppingen. Jag har upptäckt kakan på nytt genom vad som väl får sägas vara något slags urrecept från boken Rosendals Trädgård. Gott, gott.

Vispa olja och socker (jag bakar med ca 2, 5 dl råsocker istället) tills det blir vitt (det blir det inte av naturliga skäl med råsocker), blanda ned riven morot och sedan äggen ett i taget. Blanda de torra ingredienserna, rör ned i smeten. Häll upp i en smord och bröad form (ca 24 cm), grädda i 200 grader varm ugn 35-40 minuter. Gör toppingen: Vispa smör, florsocker och vaniljsocker tills det blir vitt och poröst. (I originalreceptet är det även en halv pressad citron och skal i, men det får kalla handen av alla utan mig i vår familj). Vispa ner philadelphiaosten, hela blandningen skall vara lätt och fluffig! När den färdiga kakan svalnat breds toppingsmeten över. [Ur Rosendals Trädgård, 2010]

Fin fredag till er!

Bricka från Svenskt Tenn.

16 comments

 1. Låter jättegott!

  Underbar bricka. Blir supersugen på att beställa lite fina saker därifrån.

  Johanna: Man blir frestad av möjligheten att beställa via nätet – definitivt! //W

 2. Gott! Jag brukar också baka morotskakan utifrån receptet I Rosendalsboken, den blir så saftig och god. Med tanke på att det inte bara är min mage som vuxit den senaste tiden, får jag dock ta det lugnt med kakorna den närmsta tiden 🙂

  Ida: Haha! Jag kan inte ens skylla på något annat växande i magen 🙂 Visst är det en god kaka – ett säkert kort. Klappa magen 🙂 //W

 3. Så himla gott med morotskaka!
  Det är en caféklassiker som jag hoppas består. En annan gammal favvo är key lemon pie och jag ska testa ett nytt recept på en sån paj:
  http://minafinastesaker.blogspot.com/2011/03/citronpaj-med-marangtacke.html

  Marie: Key Lemon paj är sommar för mig, så snart blir jag sugen på den igen. Åh, citronmarängpaj hade jag en rejäl hangup på när jag väntade Anna. Vi köpte hem från ett café och åt och åt – minnen 🙂 //W

 4. Åh vilket härligt fredagstips! Speciellt som äldsta sonen just upptäckt morotskaka och älskar den, men jag har inte haft något lyckat recept. Nu blir det nog baka av i helgen :).
  Ha en fin helg!
  Häls. Mini

  Mini: Ställ den på nedersta falsen när du gräddar. Stå och bevaka lite första gången så att du vet hur just din ugn gräddar. Testa med provsticka efter ca 35 minuter. Och lovar – jättegod 🙂 //W

 5. Åh, vad gott! Det var jättelängesedan jag bakade morotskaka, borde definitivt göra det snart. Jag minns första gången barnen skulle äta morotskaka när de var små, jag vågade inte säga att det var morötter i (de var lite kinkiga med grönsaker då) utan kallade den bara för kaka. Urgott tyckte de och även sedan jag avslöjat att det var morötter i, MEN när de fick veta att toppingen var gjord av ost tvärdog intresset för kakan. Ost på kaka gick liksom inte ihop.
  Ha en bra helg!

  Sandra: Haha! Man får välja vilken information man delger ja 🙂 Här gillar Anna den mycket, medan Henrik ratar. Detsamma till dig! //W

 6. W!
  Tack för tipset med morotskaka, en förglömd klassiker ifrån Rosendals.

  Avnjuter just nu te och smarriga eftermiddagskardemummabulle ifrån Alvar&Ivar.

  Tips! Ta dig en titt på fin liten svart solcells-bordslampa “Solvinden” som inhandlades till lilla hemmakontoret ifrån “varuhuset” idag.

  Härlig Helg önskas
  Lisa K

  Lisa: Ah! Här hade vi stenungsbakade kardemummabullar tidigare i veckan. Så gott! Tack för tipset om lampan – skall kolla in. Detsamma! Fin helg! //W

 7. Men just en sådan kaka mumsade jag nyss på då vi gjorde en utflykt till själva Rosendal .
  När grå vädret sprack upp och solen tittade fram blev det en tur in till stan. Till sonens förtjusning färdades vi med buss tunnelbana spårvagn och djurgårdsfärja ut till Rosendal.

  En sväng in till Astoria hanns också med till mammans förtjusning men där hade sonen fått nog och skrek så vi nästan blev utkastade!

  Med god kaka i magen och huvudet fullt av intryck sussas det gott nu i vagnen .

  Trevlig fredag och kul att den gamla klassiken dammades av.

  Carina

  Carina: Åh, Carina! Vilken huvudstadsromantik för en lantis 🙂 Härligt, trots lite bökande av liten. Detsamma! En riktigt fin fredag! //W

 8. Och vi som tog ett fredagsfika på stans kulturcafé och med… just det – morotskaka på tallriken. Lillan, som diggar glasyren mest, frågade om vi inte kunde baka en egen morotskaka. Jag konstaterade att det är tio år sedan sist. Minst. Ja, faktiskt. :)Och då var det i just den boken som jag bläddrade fram det. Det är perfekt när du bloggar om favoritrecept för då kan jag låta receptet ligga framme på telefonens skärm på köksbänken istället för att plocka bland mina kokböcker. Den moderna mamman du vet. :)Trevlig helg!Kram.

 9. Nä, nu såg jag fel. Jag trodde att det var ur deras första bok du plockat receptet, den som har mer än tio år på nacken. För det är där jag brukar hämta mitt.

  Note to self: kolla länken före du jag skriver kommentaren 😉

  Lina: Det är precis samma recept upptäckte jag nu. I orginalet har de med valnötter och muskot också. Jag påmindes om den när boken kom i höstas, men denna klassiker torde finnas i många olika sammanhang 🙂 Försvinnande gott! //W

 10. Meeen: om man vill kan man hotta upp kakan på följande sätt, och den blir sååå mycket godare!

  Ersätt sockret med muscovadosocker, ljust eller mörkt och se vilken som blir din favorit. Nöj dig inte bara med kanel, utan krydda med kardemumma och ingefära också. Tillsätt även krossad ananas, det blir mycket saftigare så, men det smakar inte mycket ananas alls av det, om nu någon befarade det. Sedan tycker jag valnötter är ett måste om man vill och tål det, lite knusprig är så gott. Avslutningsvis
  : en färskostglasyr ska vara med lite citron och/eller/ limesaft. Vad jag har gjort är att jag har slagit ihop Leilas recept med två systrars söta, en hit bidde det!!!!!!!! /Lisa.

  Flis: Absolut! Här verkar det finnas många olika varianter. I den gamla Rosendals trädgårdar är det både muskot och valnötter med. Ananas säger du – låter spännande. Och jag gillar smakbrytningen med citron men övriga familjen säger nej där. Härligt med fler tips! //W

 11. Åt denna kaka en gång med hallon i glasyren…inte så dumt och vackert rosa blev den !Dagens tur till stan tog på krafterna . Stackars alla kunder som fick sin shoppingupplevelse något störd !Carina

 12. Ja morotskaka är verkligen något extra men det är inte alla som är goda. Min favorit är Leilas variant. Annars tycker jag hennes recept innehåller lite för mycket av det goda men morotskakan är fin. Ska dock testa det Rosendals recept igen. Fast det får bli framöver. Just nu sparar jag på socker och kolhydrater. 🙂 Trevlig helg! Kram från Karin

 13. Jo, det finns morotskakor som inte alls är någon hit. Tack för tipset på recept – ska prova detta nästa gång det blir dags för morotskaka.

 14. Men åh Weronica vad du gjorde mig glad, alldeles, alldeles nyss. Tack detsamma, verkligen! Så med en liten risk att verka som en stalker, jag kommenterade ju nyss på ditt inlägg om Blue Blood, så kommer här ett till 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.