Trädgårdsmåndag

Med den där första späda snödroppen i lördags, inviger jag härmed officiellt vår trädgårdssäsong. Trädgård är mycket helg, så därför tänker jag mig en trädgårdsmåndag här på bloggen där jag tar ett samlat grepp på uteliv. Lite trädgårdsdagbok. Lite vackra bilder. Lite (eller ganska mycket) drömmar. Och förmodligen en del krass realitet. Jag tror att det kan bli ganska skoj. Kom gärna med idéer i kommentatorsfältet och överös mig gärna med goda råd av alla de slag eftersom jag är trädgårdsnovis ut i fingerspetsarna. För bakgrund i ärendet, se gärna min trädgårdskategori där det finns lite av det som hänt hittills i vårt nybyggarland. Håll tillgodo.

11tradgardsmandag-kopiera.jpg

Jag dras till kloten i trädgårdsreportagen. Formklippta buxbom i olika konstellationer är så vackert. Vi lyckades ta död på en buxbom förra året som stod i vårsolens obarmhärtiga glans och mer eller mindre brann upp. Shame on us. I år har vi köpt säckväv för att kunna täcka de fyra klot som vi har vid den ena entrén. Kloten är fina efter vintern, men vårsolen lär vara farligast för dem, så hoppas att de lever väl nu tills det blir varmt på riktigt. Jag vill ha massor av klot till vårt lite kantiga hus, men ack så dyra de är. De fyra vi har hade vi turen att köpa till halva priset. Jag har sett många klot av liguster i tidningarna. Någon som har testat det? Och för övrigt vill jag ha sådana där fina pilkorgar också. De ovan kommer från Tine K. Önskelistan är lång så här i början på säsongen.

11tradgardsmandag1-kopiera.jpg

Kryddlandet ligger en bit bort, men man kan ju få feelingen inne så länge. IKEA lanserar kryddor i burk. Jag gillar plaststället och skylten. Om man vill ett ansikte på produkten, så lanserar Blomsterlandet en serie med Jamie Oliver.

Jag håller med Tant Johanna. Reportaget från Stella Mc Cartneys trädgård i Vogue är magiskt. Jag har bilderna och tar fram dem ibland som en liten skatt. Trädgård och uteliv är så mycket mera än bara jordmån och ogräs. Det är en känsla. Och här är allt bara så sagolikt fint.

11tradgardsmandag3-kopiera.jpg

Den vackraste svenska trädgårdsbloggen som jag har surfat förbi är Charlotte Anderssons Trädgårdsflow. Jag upptäckte den i somras och sedan dess är jag fast. En blandning av växter, egna arrangemang och ett genunit intresser för livet ute. Rekommenderas varmt.

11tradgardsmandag5-kopiera.jpg

Lite trädgårdslycka kan vi behöva så här års. Jag beskar vår dvärgsyrén så där lite på känn. I de lägena känner jag mig som en som inte riktigt vet vad hon håller på med. Men tydligen skall man klippa till lite nu. Jag hoppas att den kommer igen med sina ljuva små blommor.  Mannen tröttnade totalt på alla mina kvistar och kottar ute i förrådet med de frammuttrande orden – man måste ju kunna ta sig fram här. Så nu har jag rensat ut där. Och konstaterat att jag möjligen plockade till mig en och annan kotte för mycket i höstas… Och om jag hade tur med mina pelargoner, så var det inte samma lycka med de växter som jag försökte övervintra ute i förrådet. Tre julrosor var fullständigt döda. Liksom en del annat. Min älskade chokladblomma kunde jag inte slänga även om den såg nog så död ut den med. Jag klippte ner den och översköljde den med vatten inne. Om det blir liv i den – ja då tror jag på sagor – så där på riktigt :). Grön glädje till oss alla!

Bilder: Tine K Facebook, IKEA Livet Hemma, Bruce Weber/Vogue, Charlotte Andersson/Trädgårdsflow och Magalerie/Etsy.

17 comments

 1. Trädgårdsmåndag låter härligt!Nu blir måndag en dag att se fram emot.Jag lever också i nybyggarland och ägnar många långa stunder åt att planera och drömma om hur min lilla plätt ska gestalta sig framöver.Många av mina tankar kretsar kring inramning och rumskänsla. Jag vill som du – mjuka upp det kantiga med runda former. Jag vill få en lagom “ruff” och levande trädgård som kräver lagom skötsel och som tål lek och bus!Jag kommer att följa dina måndagar med stort intresse!

 2. Så trevligt med trädgårdsmåndag här inne, kommer absolut följa det.Tycker också om Buxbom men tycker att de luktar lite fränt.Ska ta mig en titt in till Trädgårdsflow nu.

 3. Mm ett samtal till plantskolan för förfrågning om när häckplantorna inkommer har redan skett mer än så har jag inte kommit i planeringen:/Jag har med lckats ha död på två urfina buxbomsklot som fick följa med hit från radhuset, de hade växt sig superfina och stora med söderläger klarade dom itne:( Nya ska även inhandlas hit och förhoppningsvis vårdas ömt för den pengen de kostar!!!Dags att plocka fram gröna fingrar och ögon:)Kram på dig!

 4. Så härligt du formulerar dig. Jag sitter med en instruktionsdvd om avancerad RAW-hantering på dataskärmen och oj så trevligt det var att pausa till ditt inlägg ett tag. Du vet, jag vill ju kunna det där med trädgård jag med. :)Ett tips från mig på temat bollformad grönska är bolltuijor. Vi satte fem stycken runt vår terass för fem år sedan och de är verkligen jättefina. Och varken dyra eller svårskötta. Växer så det knakar gör de med. Det tackar man för.Kram till dig!!Lina

 5. Trevligt med ett återkommande tema !Bjuder därför på ett knyckt citat som jag hittade på trädgårdsmässan i lördags.” Lyckan växer i vår egen täppa och kan inte plockas i främmande trädgårdar”Stort lycka till nu när startskottet redan gått!Carina B

 6. Heja för trädgårdsmåndag! Jag kommer garanterat följa! Och redan idag kom du med ett tips jag inte hade koll på, beskärning av dvärgsyrénen. Detta måste kollas upp.Buxus och pilkorgar – vackert båda två! Jag köpte en pilkorg förra året som stått ute hela tiden, de är nog ganska tåliga och bra på det sättet. De på bilden hade en fin färg, lite grånade sådär.Men du får absolut inkludera bilder från din egen trädgård i varje inslag! (Som sagt, det lär kunna vara av båda de slag, “goda” och “dåliga”).Trots att jag tycker jag gått runt med kameran där ute lite då och då så saknas det ändå bilder på saker man hade velat haft nu såhär i efterhand. Som häcken – innan vårt beslut om hur vi skulle beskära så försökte jag hitta några bilder på hela häcken när den var som grönast förra sommaren – att ha som underlag till beslutet. Men nej, inga bra bilder – visst delar av den syntes där ibland i bakgrunden, i oskärpa…

 7. Härligt, härligt! Jag längtar så kolossalt efter att sätta fingrarna i jorden, även om jag är en mycket laid-back-trädgårdsmästare…Må så gottAnna I

 8. Vilket härligt trädgårdssvep, så inspirerande! Jag blev verkligen nyfiken på Stellas trädgård, den artikeln har jag missat. Det ska bli kul att följa trädgårdsmåndag här hos dig. Ack ja den vackra buxbomen är dyr och växer långsamt. Ligustern däremot är ju både mer härdig och snabbväxande. 🙂 Själv startade jag trädgårdssäsongen i helgen genom att plantera om de pelargoner som överlevt, dela mina fina australiensiska violer och klippa myrtenträden. Till helgen är det kanske dags att så några frön….Ha en fin vecka! Kram Karin

 9. Trädgårdsmåndag… vilket vackert ord!! Måndagen får genast liksom en härligare klang över sig 😉 Nu är snart den bästa tiden här… Den gröna tiden. Formklippt är trädgårdens höjdare, utan konkurrens. Buxbom kan vara lite känslig för stark sol på våren…. så sant, så sant. Har mina i lite mindre soliga lägen, och de klarar sig jättebra, även utan täckning på våren. Sen är buxbom mycket lättare att klara nedgrävda i rabatten än ståendes i kruka över vintern enligt min erfarenhet. Men det går så klart. Det är ju så läckert att ha buxbollar som vintergröna planteringar vid entrén under vintern. Kram…… å tack goa du för länkningen…Charlotte

 10. I’m on och ser med glädje fram emot dina trädgårdsmåndagar Weronica. :)Här hemma är buxbom ett ständigt återkommande tema varje år. Vi har nämligen en lång buxbomhäck som maken vill riva upp och slänga medan jag vill behålla. Kampen fortsätter och än så länge står den kvar. ;)Njut av veckan!Kram

 11. O ja, trädgården… vad man längtar efter att se om allt har överlevt den här stränga vintern! Förra året var det rosorna som tog stryk, i alla fall ovan jord men som visade sig ha överlevt där nere i jorden i alla fall. Fick två nya klätterrosor i morsdags-present förra året, så hoppas hoppas…Vad gäller formklippning tror jag att man kan forma många buskar och häckväxter till önskad form – fråga på plantskolan! Och vill man ha ett fint litet träd i bollform så finns boll-pil, jättefin och annorlunda!Det ska bli spännande att följa hur din trädgård växer fram!

 12. Dear Weronica, Thank you so much for featuring my Happy Gardening photo :)Really honored to be here. Your blog is so stylish. I wish I could read and write swedish. ;)Have fun gardening !Best,Anne

 13. Gummistövlar på rad. Undrar hur det luktar, där nere? Så söt hon är. Vilken inspirerande bild! Visst vill jag följa med dig ut i landen, ser fram emot mer visuell jord under naglarna! :)/helena

 14. Alla: Tack för uppmuntrande kommentarer! Kul att ni gillar! Jag tänker mig en vid kategori där det kan rymmas väldigt mycket som rör uteliv. Mina egna bilder kommer säkerligen att ha en framträdande plats framöver också. Roligt att göra en liten sammanställning vad man gör och hur arbetet fortskrider – eller stannar upp. Allt kan ju liksom hända :). //W

 15. Åh vilket trevligt tema!Då kan Barbour-jackan åka på …Ang. Buxbom så har jag köpt mina klotbuxboms på Ikea, flera år i rad för att utöka på vår terass. De håller sig fint och växer massor. De gillar dock ganska hård trimning vår & höst OCH däremellan …Lycka till!

Leave a Reply

Your email address will not be published.