Tisdagstema: Bokhylla

11tisdagstema1blogg.jpg

När det gäller böcker är jag hur “messy-chic” som helst. Om jag kan reta upp mig på andra typer av röror här hemma och har som ständig mission att hålla den där köksbänken ren, så är det något helt annat med böcker. Jag älskar böcker. På de allra flesta ställen. Och jag älskar att jag läser skönlitteratur igen. Jag staplar dem. Jag lägger dem uppslagna. Jag arrangerar en färgfest i bokryggar. Jag njuter av omslagen. Ständigt denna kärlek till böcker. Jag har skrivit om och visat min bokhylla förut.

“Den där lilla flickan som äntrade det kommunala biblioteket och fann himlen (och Katitzi) som sjuåring, har en aldrig sinande kärlek till böcker. I flickrummet sparade jag till böcker som sattes upp i en vit Billyhylla. I staden förverkligade jag en dröm om att låta mig själv omslutas av böcker i ett stort rum. Nu står de där stora bokhyllorna, monterade på ett lite annorlunda sätt, på olika ställen i huset. Böcker är livet! Jag har aldrig riktigt förstått det där med att allt skall smälta samman. Färgkoordinerade ryggar är tjusigt på sitt sätt, men är inte alls min grej. Det är väl fantastiskt med alla dessa färger och uttryck som studsar emot en? Som får en att vilja dra ut och bläddra lite? Och här får det lov att vara lite rörigt. Böcker man vill läsa. Böcker man precis har läst och inte riktigt vill skiljas från ännu.  Böcker som man har köpt för att läsa någon gång, men som envist står kvar. Såklart att jag har klassikern i den genren: På spaning efter den tid som flytt. Jag har läst ettan på universitetet. Eller vältummade pocketexemplar av en favorit som hängt med hela livet. Som Karin Boyes samlade dikter som jag på ungdomligt svärmerivis använt en neonrosa överstrykningspenna för att ge de visa orden särskild tyngd. Uppslagsverken som man sällan tittar i längre. Men de finns där i hyllan. Och det känns fint.”

11tisdagblogened.jpg

Och även om jag älskar min bokhylla och alla böckerna som är mina egna, så vill jag passa på och slå ett slag för de bokhyllor som tillhör oss alla. Vi har alltid lånat mycket barnböcker från biblioteket, men just nu lånar även jag mycket. Även de böckerna fungerar utmärkt högvis hemma kan jag lova :).

Bidrag till Fabrikens tisdagstema. På bilden – diverse högar såklart och en klassisk Pilasterhylla.

14 comments

 1. Tjusigt! Älskar din pilaster i bakgrunden med alla färgglada ryggar och riktigt fint tilllsammans med den svart/vita mattan. Inspirerande! Ja böcker är härliga och det enda jag också (helst) skulle se ligga slarvigt här och var här hemma 🙂

 2. Barnen lånar böcker på skolans bibliotek. Men jag har slutat med det.Jag lånande förr i världen mycket på biblan men nu köper jag bara pocket om det inte är fakatböcker eller finare böcker, då handlar jag i bokhandeln eller på nätet.FIna bilder!

 3. Det är inget snack om saken att ett hem blir levande av böcker. Min svärmor är precis som du – böcker i högar överallt, påbörjade böcker ligger utspridda, alltid något citat eller stycke hon vill visa för oss och gamla och nya älsklingar om vartannat i de många bokhyllorna. Jag älskar hennes bokpassion och hos henne passar det som hand i handske. Jag önskar att jag hade lika avslappnad inställning till bokhyllor – men jag tycker alltid det ser så rörigt ut i min bokhylla. Fast jag börjar vänja mig allt mer. Sambon är ju uppväxt med böcker och för honom är det ett måste med massvis av böcker hemma. Medan min mamma aldrig har omgett sig av böcker (desto mer annat :)). Där ser man hur man tar efter sina föräldrar!Ha en fin dag!/Kristina

 4. Jag brukar ringa in böcker i bokreahäftena som jag kan tänka mig att läsa,sen sparar jag dem och efter något år tar jag med mig häftena till biblioteketoch kollar om böckerna finns. Tycker det är svårt att låna på måfå.

 5. Instämmer, böcker är så vackert i inredningen, det ser liksom aldrig stökigt ut om de ligger framme! Och att låna är bra, och ljudböcker är också toppen!//Victoria

 6. Visst är det underbart med böcker!! Både att läsa och inreda med. Du får gärna skriva mer om de böcker du läser, alltid roligt med boktips. Ha en skön vecka!

 7. Böker gör ett hem personligt! jag har böker och tidningar i alla rum känns det som.Fina bilder du bjuder på idag!Du har ett snyggt hem som inspirerar mig!kram önskar dig en fin kväll!CC

 8. Jag tycker ett hem blir själlöst utan böcker och är så glad över att inredningstrenden med boklösa hem har vänt! Jag håller med om att bokfärger faktiskt inte stör på samma sak som andra “färgklickar”. Konstigt, egentligen…

 9. Är också en total boklus, såväl skönlitteratur som kokböcker. Älskar din blogg och är helt beroende av att läsa den varje dag.
  Jag har en fråga om ditt soffbord, som ser så himla fint ut. Är själv på jakt efter ett nytt till vårt vardagsrum och har lite svårt att bestämma mig. Var har ni köpt ert, vad heter modellen och har du fler bilder på bloggen?
  Hälsningar Mamma Mat

  Om du söker i kategorin Hem kära Hem så finns det säkerligen ur ett antal vinklar 🙂 Vi köpte soffbordet på R.O.O.M för cirka tio år sedan. Det ingick i deras egna serie med möbler som de hade då. Jag gillar att det är stort och runt. Man kan ha lite fina grejer i mitten och sidorna är ändå fira för diverse annat familjeplock 🙂 //W

 10. För mig ligger skönheten i utsidan.Jag älskar böcker, bibliotek och bokhandlar! Men jag tittar bara på dom, drömmer och pillar lite, läsa det har jag aldrig haft tålamod till. Men visst är dom vackra!

Leave a Reply

Your email address will not be published.