Trädgårdsmåndag 4 april

Vi väntade på den där utlovade värmen och solen i helgen, men av den blev det inte så mycket alls. Jag satt mest uppkrupen i en fåtölj och läste. Inte för att min vinter har varit jämförelsevis så kylig som för stackars Jane Eyre på den där svarta uppfostringsanstalten Lowood, men sinnesstämningen inför våren känns igen från Brontë. Här har vi mest brunt nu och längtar till det där gröna. “Vissa soliga dagar var det rentav skönt och trevligt att vara utomhus. Det kom ett grönt skimmer över de bruna rabatterna som tilltog för varje dag, som om Hoppet gick fram där om natten och varje morgon lämnade tydligare spår efter sig.”

14tradgardsmandag4-kopiera.jpg

Vi tog bort vintertäckningen från Buxbomen i alla fall, så nu är det lite grönt vid entrén igen. Men av mina vita pärlhyacintlökar ser jag intet. Jag planterade dem vid ett träd på framsidan för att vi skulle se dem ordentligt. Det verkar vara fuktigt värre där, så de kanske har ruttnat? Jag tippar på förlorad vårromantik i det fallet.

14tradgardsmandag2-kopiera.jpg

Och när jag förmodligen kommer att missa de där vita skönheterna i blom, går jag raskt vidare till några andra trädgårdsdrömmar. Nu tänker vi oss istället en grillmiddag på trädäcket. Med egenodlad sallad (i år vill jag ha det) i italiensk sommarprickig skrud som nu finns tillgänglig i Sverige. På min önskelista.

14tradgardsmandag3-kopiera.jpg

Det här växthuset från Indiska har jag inte sett i verkligheten ännu, men på bild är det fint. Det kommer väl dagar när man kan gå på staden igen kan tänkas, utan att bara hasta förbi Apoteket. Family Living har en 20 % rabatt-kupong på Indiska också i detta nummer.

Söndagsskrattar i vanlig ordning till Berglin. Och trädgårdsromantikern i mig börjar få en känsla för rosor. Skall vi kanske ha en klättrande New Dawn vid den soliga sidan av garaget där man går in till min innergård från trädäcket? Eller skall man följa Sanna Töringes råd: ” Rosor väcker starka känslor och får förnuftet att flyga sin kos. Vem kan vara praktisk och klok inför en doftande sensuell centifolia? Möjligtvis den som aldrig släppt in någon rosplanta genom sin trädgårdsgrind. Det räcker med en enda  Nuits de Young för att man skal bli passionerad, förlorad, förledd. Efter att ha tillbringat nästan hälften av mitt liv med gamla rossorter, kan jag här rapportera om vissa effekter av rossamlandet som aldrig brukar tas upp i litteraturen. Det kan verkligen vara på sin plats med ett varnande ord: Håll er ifrån rosor om ni vill slippa förtvivlan! Bara den som är klok nog att hålla emot från början kan skapa ett lugnt paradis av sin trädgård, utan taggar och känslostormar”.

14tradgardsmandag1-kopiera.jpg

Såg ni Trädgårdstoppen i går? Och den där rosenträdgården med sina nästan fyrahundra rosor? Rosor blir sällan måttfullt när det skildras. Det är ofta samlare som t ex David Carlson. Men man kanske kan vara mer modest eller är det bara en väg att gå till att bli förförd till den där eviga sommardrömmen :)? Och är det bara en kamp mot bladlöss och svarta fläckar? Jag börjar med att läsa lite, i vanlig ordning. Karin Berglunds nya Rosor och gamla äppledamer kanske kan vara något att luta sig emot.

14tradgardsmandag5-kopiera.jpg

Gro Forms monter fick första pris som bästa idéträdgård under mässan Nordiska Trädgårdar. Jag var själv inte där tyvärr, men det går att se bilder på Gro Forms sida. De har många fina produkter som synts mycket i pressen, bland annat den vackraste av komposter. För övrigt känns just järn som får rosta som en mycket het trend i våra trädgårdar. Jag blev sugen på deras träskor. Det känns som om uppdateringen av de klassiska skorna har gått varvet runt nu och att man gärna ser ursprunget igen.

Grön, spirande glädje till oss alla!

Pressbild Norrgavel, pressbild Eva Braun, Indiska, Berglin SVD 3/4, Omslagsbild Press Bonnier Fakta och pressbild Gro Form. Citat från Jane Eyre av Charlotte Brontë ( Albert Bonniers Förlag 2009) samt ur Drömmen om en trädgård av Sanna Töringe (Semic, 2008).

signature

9 comments

 1. Åh vad det är roligt att du är tillbaka – med fina “svep”! 🙂 Hoppas att du är så gott som frisk nu – fy fabian för baciller. Ha en bra vecka!

  Lotta: Tusen tack! Jag hoppas vara up and running snarast möjligt. Detsamma till dig. //W

 2. Missade såklart Trädgårdstoppen och trädgårdsmässorna, syndsynd, men rosor jag kan rekommendera är Austinrosorna. Innan vi flyttade till hus tyckte jag inte alls om rosor men nu – blir alldeles knäsvag! Tack för fina ord och bilder,
  Malin

  Malin: Trädgårdstoppen kan du i alla fall se på TV 8 Play. Rosor väcker många känslor. De är ju bara så vackra, men tycks även förknippade med en hel del slit och tårar. Vi får se var vi hamnar. New Dawn skall väl vara en tämligen lättskött och härdig variant som man kanske kan ta sig an som nybörjare. Kul att du gillar! //W

 3. Så härligt med ett nytt trädgårdssvep! Hoppas bacillerna försvinner helt!
  Rosor har jag funderat på. Fast inte längre än så. Men tankarna på något klättrande mot friggeboden har jag, frågan är bara vad. Där är det ju inte full sol hela dan, men så hörde jag att det visst finns rosor som klarar det med. Jag missade tyvärr Trädgårdstoppen igår, 19 är ingen bra tid att komma ihåg (att starta inspelning på)…
  Jag ska till frissan senare idag, och tänkte slinka in på Svenssons och se om de har de fina kryddpinnarna a la Ernst att klämma på – hoppas!
  Tack för fin inspiration! En annan är liksom bara fast i jordhögarna än så länge… Ja ja, det kommer väl en dag när jag får tid att fundera på piprankor och syrener… 🙂

  Mrs b: Nej, 19.00 på söndagar händer det lite annat här också. Jag försökte kolla i går, men får nog titta på en del detaljer på TV 8 Play sedan. Och kul med kryddpinnarna. Jag var nära att klicka hem några förra veckan, men det är så himla mycket som skall inhandlas till utelivet denna säsong. Jag blir grymt imponerad över era jordinsatser. Och om det skall bli några rosor eller något annat här, så lär väl vi få bita i det sura äpplet också. Jag svävar ju i väg med mina idéer, men sedan står man där och blir less på sin lerjord… Vi har lagt sten på en del ytor som jag i framtiden vill göra grönt istället, men då står man ju där och behöver gräva, jordförbättra och hela baletten. Så vi får verkligen se var planerna slutar. Akutläge är det längst bort i trädgården där vi har öppna jordytor och inget gräs. Där var det ogräsinferno förra sommaren och där måste vi få i mer växter och marktäckare. Fortsättning följer – typ 🙂 //W

 4. Härligt!
  Din trädgårdsmåndag får mina insnöade vårkänslor att börja spira!

  /Sara

  Sara: Här har våren varit kall hittills, men hoppet är väl det sista som överger en! Jag har grav plantskoleabstinens, så i helgen hoppas jag att alla baciller är väck så att jag kan råda bot på det. //W

 5. Tack för fint trädgårdssvep som lite plåster på såren för den uteblivna vårvärmen i helgen. Skönt också att höra att du börjar pigga på dig efter alla infektioner!
  Hälsningar
  Anna I

  Anna: Ja, vad hände med den där tyskvärmen? Inte kom den hit i alla fall. Nu börjar det vända här känner jag. Det är precis som att få tillbaka sig själv efter en tid där allt har varit i dvala. Nu får våren lov att komma på allvar! //W

 6. Vilket fantastiskt inlägg!

  Jag hoppas att du har fel, “förlorad vårromantik” låter ju inte bra! 🙂

  Ha en fin måndagskväll!

  Knaada: Tack för snälla ord! Haha! Vete sjutton om de där lökarna behagar titta upp. Får söka romance på annat håll 🙂 En fin tisdag till dig! //W

 7. Satsa inte på New Dawn. Lykkefund alias “en honungsros” är mycket bättre! Jag har provat båda sorterna länge och honungsrosen övervinner allt! Men har du plats- ta båda!!!

  Helena: Aha, du säger det. Tack för tips. Jag håller på och sonderar rosterrängen, för man måste väl försöka sig på några stycken. //W

 8. Men vad konstigt att du inte kan se filmen. Har du provat olika sätt? Jag har testat på olika datorer och det fungerar här… Hmmmm…

  Linda: Nu hoppade det hela igång. Jag ser fram emot livesändningar från det gröna sedan 🙂 //W

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *