Tisdagstema: Min favoritinredningsbutik

14tisdagblogg.jpg

Nej, jag skall inte överraska er med en högoddsare i dagens tisdagstema. Det kommer inte som en blixt från klar himmel att om jag måste välja en inredningsbutik så blir det Svenskt Tenn. Jag blev förälskad första gången jag gick innanför portarna på Strandvägen och det är en kärlek som håller i sig. Mönstervärldarna, arrangemangen, färgerna och det där lilla extra. Att man alltid lyckas förnya uttrycken, även om de flesta tingen är de samma. Att man gör utställningar som känns samtida, samtidigt som de är tryggt förankrade i traditionen. Att man helt plötsligt, efter att ha stått och bläddrat mellan Franks textillängder i alla år, får upp ögonen för ett nytt sammanhang som gör att man blickar mot ett håll som man inte har gjort tidigare. Sedan kan man hävda att det är en paradox att välja en favorit där man förmodligen aldrig kommer att göra några större inköp av exempelvis möbler. Prislapparna är hisnande, men inspirationen är fri.

14tisdag1blogg.jpg

Man har helt enkelt skapat ett alldeles eget universum, som aldrig upphör att tilltala mig. I generella termer är det precis just det som tilltalar mig när det kommer till favoriter. Det spelar inte så stor roll vad man säljer – blommor, böcker, te, kuddar, mat, kläder – bara man infogar det i ett sammanhang som jag tycker mycket om. Jag är förtjust i känslan när man går in i en liten ö mitt i allt där man känner hur det hela genomsyras av passion och stil. Jag sörjer över att vi ser fler och fler konceptbutiker. Alla likriktade gallerior. Alla designaffärer med de rätta prylarna staplade på varandra. Det ser ungefär likadant ut överallt. Jag vill ha något mera för att trivas fullt ut. En känsla. En riktning. Svår att ta på, men när den väl finns så faller jag.

Bidrag till Fabrikens Tisdagstema.

signature

13 comments

 1. Kunde inte säga det bättre själv! Länge leve Tennet! Längtar tills de är klara med renoveringen nere på Strandvägen. C/o Astoria är halvkul…Trevlig tisdag!

 2. SÅ KLART!Har du besökt deras tillfälliga adress på Biografen Astoria på Nybrogatan?Ett måste för bara det är en inspiration i sig. I September öppnar nya fräscha lokaler åter igen på Strandvägen, men det visste du nog 😉

 3. Håller med till fullo! En absolut favorit! Har både lampor, underlägg ,ljusmanschetter , en gardin och kuddar därifrån.Men titta också gärna in på butiken bredvid: “Carl malmsten”. En hel del sevärt kan jag säga även Om Tennet är i en grupp för sig. Fina tyger, fantastiska möbler och ytterkrukor, ljusstakar m.m.

 4. Min favoritbutik också. Skulle kunna bosätta mig där.Har du varit på deras tillfälliga adress på biografen Astoria på Nybrogatan? Jag var där för 10 dagar sedan. Det var fint, men jag längtar tills de flyttar tillbaka på Strandvägen igen i september.

 5. Alla: Mångas favorit förmodligen! Inte illa att hålla stilen efter så många år. Nix, jag har inte varit på Astoria, men hoppas komma dit innan de flyttar tillbaka. Man måste ju liksom följa sin favorit i alla stegen 🙂 Jag är tacksam över att deras nya webbutik är så pass bra, så att det är lite närmare till godbitarna. Sussan: Carl Malmsten – också mycket fint ja. Det finns många butiker som tilltalar mig, men måste man välja en favorit så 🙂

 6. Instämmer helt i det du skriver. Konceptbutiker känns hopplöst ute – mer personlighet åt folket! Och Svenskt Tenn gör det med bravur som alltid.

  Sofie: Det känns så oändligt trist med dessa “shop-in-shop” där man kör samma lika överallt. Nej, fram för mer personlighet! //W

 7. Nä, kanske ingen överraskning direkt, men inte mindre trevligt att läsa för det. 🙂 Jag håller med dig och känner själv att det är det där som skapats utifrån ett långsiktigt tänk, där design är förknippat med stil, tradition och hållbarhet som hjärtat dunkar dunk-dunk. Just så som det alltid gör när man besöker Strandvägen. Dunk-dunk.

  Dunk-dunk till dig med!!
  Kram.
  Lina

  Lina: Dunk-dunk till dig med du 🙂 //W

 8. A, you´re back, med härliga bilder och funderingar. Ja det är verkligen få affärer som lyckas med det som Svenskt Tenn skapat. Om ens någon. Jag tycker att man hittar de riktigt personliga affärerna ute i landet. Där de kanske bara har en-två inredningsaffärer och finns där en inköpare med god smak så kan det vara rena himmelriket, en större blandning än de likriktade affärerna. Jag älskar Tennets detaljer som med så lite kan lyfta ett helt rum.

  Katarina: Tack för fina ord! Kan kanske vara så. Annars är jag nästan alltid grymt avundsjuk på huvudstadens utbud och allt som finns där. Ett exempel som jag kom att tänka på är GAD i Visby. De hade en liten lokal bortåt kyrkan förut och jag såg alltid fram emot att besöka dem just där. Det var något speciellt med läget och lokalen. Sedan några år finns de i en galleria på Hästgatan och mycket av det där speciella försvann. Så själva presentationen är viktig och hur man säljer sina saker. //W

 9. Så bra skrivet! Den totala likriktningen man upplever inom många områden (jag säger bara bokrean numera) den är urtråkig, men det måste väl komma en vändning där snart. Nu när det personliga hyllas så inom bl a inredningen. Fast ibland känns det som att ramarna för det unika är lite väl snävt satta ändå, på något vis.

  W Joseff EstridE= sant :). Jag håller med om tidlösheten och fast man ser mönstren i så många sammanhang så kan man inte låta bli att haja till, glad-haja-till, som i färg och mönsterglädje! Jag har inte ägt något tyg därifrån-än, men favoriten är helt klart: Mirakel!

  /helena

  Helena: Ja, det är ett gissel med alla dessa stora palats och köpcentrum… Allt blir lika. Det måste vara fler än vi som längtar till en gammaldags saluhall – typ :)?! Och precis så är det nog – en skir balansgång mellan att vara komersiell och kunna sälja och att bevara det där unika som kanske inte tilltalar alla. Kul att vi har samma favorittyg hos den gode Frank! Vi har en kudde som numera är totalt utsliten efter ett hårt liv i småbarnssoffan, sedan har jag en lite mer livskraftig bricka. //W

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *