Trädgårdsmåndag 23 maj

21tradgardsmandagblogg.jpg

Trädgårdsterapi i mängd i helgen. En fin sommardag fick vi i går, sedan har det blåst, blåst och blåst lite till. Odlingsbänkarna från Hasselfors har kommit på plats på trädäcket. Jag är väldigt nöjd med dem. Växterna kommer upp lite och det känns som om man har ännu mer glädje av dem på detta sätt. Fokus ligger på kryddor såsom rosmarin, citrontimjan, oregano och myntor. I helgen köpte jag en ananassalvia för första gången. Den doftar ljuvligt. Jag har även planterat förra årets förälskelse – chokladblomman – tillsammans med en lavendel i vardera kant. Lavendeln lär inte stå distansen ut, men där kan man enkelt plantera t ex en stäppsalvia lite senare i sommar. I bakkant har vi planterat luktärtor som skall klättra på spaljéerna.

21tradgardsmandagblogg-tile.jpg

Fördelen med en sådan stor pjäs som denna odlingsbänk är som sagt att det händer något i höjd på trädäcket. Vi har även en del krukor, men det känns bra med lite höjd också som i bänkarna och i dvärgsyrénen som övervintrat och kommer för fullt nu.

21tradgardsmandag5blogg.jpgDen första chokladblomman. Den skiftar i brunt, purpur och mot svärta i vissa ljus. Lycka i en liten blomma.

21tradgardsmandag4blogged.jpg

En del perenner har kommit ut såsom vit rudbeckia och höstanemon. Några fler syréner i böjen på framsidan. Fröer i odlingslådorna. Och så makens stora projekt. Han har grävt ut inne på innergården där vi har planterat två murgrönor på varsin sida av porten. Vinden tar tag i dem ordentligt, så de har lite stolstöd, men kanske en fin grön vägg på sikt?

Grön glädje till oss alla!

14 comments

 1. Det är härligt att läsa om din trädgårdsterapi i helgen Weronica och se dina fantastiska bilder. Trädgård kan verkligen vara en lisa för själen och din entuiasm och glädje över trädgårdsintresset lyser genom både text och bild. Jag kan inte låta bli att le då jag läser det eftersom jag känner igen mig i berusningen som man plötsligt drabbas av och hur hela ens liv med ens upptas av växter, jordmån, solläge och annat som man tidigare aldrig ägnat en tanke åt. Och det bästa av allt är att det är en berusning som består och intensifieras. Låt dig berusas av er fina trädgård och njut!Ha det fint i solen!Kram LottaPs. Chokladblomman borde verkligen vara en rättighet i var mans och kvinnas trädgård för något ljuvligare och mer beroendeframkallande finns inte. 😉

 2. Vad ljust och fint ni har det! Vårt trädäck från 80-talet går inte att fixa till (inoljat tyvärr!) så vi får vänta in tills den renoveringen kommer, usch vad jag är dålig på att vänta ; ) Fina blommor du fått tag på, blir en härlig blomsommar för dig!Malin

 3. Åh, just en chokladblomma stod jag och sniffade på när jag besökte Leva Kungslador.Du har allt kommit en bit på väg i uppbyggnaden av dina drömmars trädgård . Tack som bjuder in oss! Draperiet kan jag tänka mig fladdrar bra mycket en dag som denna. Finns på Afro-art har jag för mig. Carina

 4. Ljuvliga bilder och vad ljust och härligt ni har det med allt det vita, det gröna bryter av så fint emot det! Visst är det underbart med egna kryddor? Känns som en sådan lyx och kunna gå ut och klippa lite till maten, extra njutning!

 5. Tack för trevlig fikastund i helgen och för tips om gummikrukorna. Jag har inhandlat några stycken och hunnit plantera lavendel i ett par av dem. Blev jättefina på altanen med lite stenar runt plantorna, känns som en liten smak av Gotland. Tänk att så lite kan göra så mycket! 🙂 Kram!

 6. Åh den sista bilden är bara så vacker! Vilket fint plank ni (din pappa som jag förstår det – skicklig!) har gjort. Är det så smala plank som det ser ut som på bilden? Chokladblomman är riktigt söt och lavendel – man bara måste älska lavendel!

  Lisa: Det är bredare plank som är utfasade på baksidan. Visst är han guld min pappa :)! //W

 7. Chokladblomman är min personliga favorit också. Lavendel kommer jag i år att plantera i stora grupper på framsidan. tack för inspirationen 🙂 LiseLotte

 8. Så mycket fint ni har på gång! Odlingsbänkarna ser ut att passa perfekt där. Kul också med en ny plats att kunna plantera på. Chokladblomma är jag sugen på att testa i år, har aldrig haft någon tidigare. Och rudbeckia – så småningom när jag vet var den kan få en plats. Det finns ju så mycket fint!

 9. Sniffa lite extra på citrontimjan åt mig. Så fräscht ljuvlig! Undrar om det är något liv kvar i den jag har i min övergivna, vildvuxna balkonggömma? Får nog kollas upp. :)Ananassalvia, var det det? Låter spännande./helena

 10. Åh, så fin bild på odligsbänken. Passar ju super. Vi ska byta ut vår gamla och spruckna trall på altanen. Jag funderar på sibirisk lärk eller bara vanligt tryckimpregnerat som sedan såpas. Vill få den grå, men ändå ljus. Precis som din altan verkar vara. Vad har ni för virke till den måntro?

  Enkeleva: Vi har vanligt tryckt virke som vi har laserat med Jotuns terasslasyr i nyansen naturgrå. Fint tycker vi! //W

Leave a Reply

Your email address will not be published.