Rosor

 

Som sagt, det gäller att ta sig i kragen för att göra projekt utomhus denna årstid. Jag hade storstilade planer om att gräva upp för rabatter och plantera en del, men jag hör en röst långt därbak som säger – det tar vi i vår. Men jag vill komma undan den där rösten och istället höra – det är ju så perfekt att göra nu, och att sedan sitta i vår och se växterna börja växa. I tankarna nu är rosor. Jag har sekatören, böckerna och drömmarna, men kommer aldrig till skott.

I vanlig ordning har jag gått grundligt tillväga och sitter och bläddrar i de svenska rosbiblarna av Lars-Åke Gustavsson som jag lånat på biblioteket. Här finns precis allt om rosor. Jag bläddrar massor i mina sparade drömlika reportage från rosträdgårdar. Men jag fastnar lite där och får kalla fötter när jag står på plantskolan och tittar på de taggiga pinnarna. Lite roligare är det nu än i våras, för nu ser man även blommor och kan känna doften. För på något sätt går jag på det där att det är lite klurigt med rosor. Den speciella jorden när man planterar, hela vetenskapen om beskärning och så alla sjukdomar som finns listade. Rosor är laddade på något vis. Jag har blivit betydligt mer låt gå när det gäller andra plantor som helt krasst grävs upp om det inte blir riktigt bra. Vet inte varför det skulle vara skillnad med en ros egentligen.  

Jag behöver med all tydlighet ägna mig åt rosterapi som jag gjorde när jag övervann min respekt för perennburkar i våras. Det är väl bara att köpa och testa, eller hur :)?! Jag tänker mig ändå rosor som klassas som friska och för nybörjare såsom några David Austen-skönheter och den vita klassikern Iceberg. Och så kanske några klättrare som t ex New Dawn på planket. Jag är inte rädd. Jag kan köpa en ros. Typ :). 

Några lite kinkigare positioner. Förslag dit?: Entrérabatt: Sol till ca 13-tiden på sommaren, sedan skugga. Vid plank: Klätterros. Morgonsol och sol till ca 11 på sommaren. 

I veckan väntar besök på några plantskolor uppe i Stockholm, så då hoppas jag på fullt ös på inspirationsfronten och kanske även lite rosterapi då :)!

signature

8 comments

  1. Jag rekommenderar \”Louise Bugnet\” (vit busk-/klätterros med vit-röda knoppar, doftar ljuvligt) och Mme Hardy (vit gammeldags buskros med fyllda blommor). Lycka till!

  2. Monika: Tack för tips! Just de står med på min \”check-lista\”. Det verkar som om de är skuggtåliga också? Vore perfekt till framsidan i så fall! //W

  3. Min erfarenhet är att rosorna MÅSTE inte stå mitt i solen hela dan. Dom trivs bra bara de får sol nån gång under dagen – vi har t.ex. klätterrosen Flammentanz som står i österläge och bara får morgon- och förmiddagssol, den blommar överdådigt. Skugga hela dagen som under stora träd kanske inte är så lyckat…

  4. Rosor ja…\nNu vill jag inte avskräcka dig eller nåt sånt men försök ta reda på hur rosorna ser ut efter regn. Kanske är det inga problem med större rosor (jag har ju bara erfarenhet av \”marktäckande\” varianter, och då speciellt \”Little Brown, förlåt jag menar förstås White, Pet\”), men det kan alltid vara bra att veta före… Speciellt om du skulle få för dig att plantera typ 15 plantor eller så.\nBitter? Jag? Inte alls… Äsch, jag får skylla på mina bihålor idag… :-)\n

  5. Eva: Det låter hoppfullt. Flammentanz är så praktfull. Här är det fullt ös med morgon och förmiddagssol, men sedan är det skugga. Jag hade tänkt pioner i rabatten, men de har ju förhållandevis kort blomningstid, så nu siktar jag mot annat i första hand. Tack för tankar!\n\nMrs b: Vet du när jag går runt med min korg med sekatör och knipsar av några rosor att ta in – då skiner alltid solen – haha! Eller är det inte så ;)?! Jag kan inte påstå att jag har lusläst böckerna, men du har såklart rätt. Man kan tänka sig rosblad som faller ned till marken vid piskande regn – och blåst för den delen som vi har mycket av här. Det är inte alltid det blir som man tänker sig – och trist då om man investerat mycket… Hoppas att de där bihålorna bestämmer sig för att inte spöka allt för mycket!

  6. Åh det är ju så vackert med rosor och Mrs Hardy är underbar! Men det regnar och brunt är fult! Strunta i masseffekt – ett mantra som jag borde ha släppt och sätt flera olika typ 5 av varje eller tre? Alla blommor reagerar ju olika på regn/vind, så förhoppningsvis är alltid några fina : )\nMalin

  7. jag håller med Monika, Louis Bugnet är underbar, den har ett kraftfullare växtsätt än Iceberg. i varfall är min lite spinkig och oansenlig.\nNew Dawn är ett måste som klätterros och blommar villigt med 5 timmar sol här i zon 4

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *