Klassiker igen

 

 

 

Åh, det finns få saker som slår den där riktiga bokupplevelsen! Jag har återvänt till klassikerna. De fina böckerna från i höstas med Petra Börners omslag har legat länge. Nu kändes det hög tid att läsa dem, för snart kommer vårsläppet i Albert Bonniers klassikerserie. Jag började med att läsa om Hjalmar Söderbergs hundraårsjubilerande Den allvarsamma leken. Se läsvärd artikel i DN här. Jodå, visst är den klassiska kärlekshistorien mellan Lydia och Arvid fortfarande något extra. Sedan tog jag mig an John Fowles Den franske löjtnantens kvinna. Och jag föll – sådär som man gör med en del böcker.

Senast det hände var när jag läste Svindlande höjder för två år sedan. Jag blir så där behagligt svag i benen när jag tänker på Brontës text tillsammans med Ralph Fiennes som Heathcliff med Kate Bushs ylande röst blandat med lite Edward Cullen och Taio Cruz. Visst är det konstigt hur saker kopplas samman ibland :)?!

Nu då Sarah och Charles. Oj, oj. Stundtals är Fowles roman en snårig lite märklig tung historia, men det uppvägs av det andra kristallklara självklara eleganta. Den eviga kärleken. Den omöjliga kärleken. Människor som är fångade i viktorianska konventioner och i sig själva. är allt bara förutbestämt eller går det att bryta sig loss? 

Nu måste jag se filmen såklart med Meryl Streep och Jeromy Irons i Harold Pinters tolkning av Fowles. För jag vill vila i denna litterära salighet lite, lite till. For the love of books – alltid.

signature

5 comments

  1. Härligt att du är igång med läsningen igen!\r\nJag har saknat dina reflektioner över det skrivna sedan dina fina bidrag i saknade Your Life.\r\nDe fina omslagen gör ju läsningen än mer stimulerande : )\r\n\r\n//Sara

  2. Sara: Tack! Kul att höra att Du uppskattar att läsa det jag skriver om böcker. Det triggar till mer 🙂 Nu har jag gett mig vidare mot Emma av Jane Austen. Feelgoodläsning kan man nog kalla det. //W\n\nLiselotte: Se dagens inlägg 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *