Nya objektivet

 

 

Jag investerade i ett nytt objektiv innan årsskiftet och har fått en del önskemål om att skriva lite om det. Jag fotograferar fortfarande med trotjänaren Nikon D80 och de allra flesta bilderna som ni ser här på bloggen är tagna med objektivet 50/1,8 som jag har haft sedan 2008. Jag har varit sugen på storebror till 1,8:an länge, dvs 1,4:an som jag nu har köpt. Hur är det då? I min för tillfället lite bildtrötta värld kan jag inte säga att jag har maxat fullt ut, men som synes på bloggen den senaste tiden så har jag fastnat i romantiska närbilder på blommor. Lätt hänt med detta objektiv. För det passar utmärkt till lite softade närbilder med kort skärpedjup. Det gör även lillebror 1,8 som är ett fantastiskt objektiv för de pengarna – jag rekommenderar det alltid om man inte har det i fotoväskan. Jag har dock alltid även använt 1,8:an till allroundbilder. Det har helt enkelt så många mer bra egenskaper än det standardobjektiv som jag köpte tillsammans till kameran, för att uppväga att man inte kan ta de stora perspektivbilderna. Med nästa objektiv vill jag ha mer perspektiv och att inte behöva backa in i väggar vid interiörfotografering, men ändå med vassa ljusegenskaper. Ge gärna förslag.

Är det då värt att satsa på 1,4 istället för 1,8? Jodå. Det märks tydlig skillnad i skärpa och framförallt i ljusstyrka. Om man är van vid smidigheten i 1,8;an så bör man dock ta i beaktande att 1,4:an är lite större och lite tyngre. Sedan skall man inte underskatta kraften för kreativiteten att fotografera med ett nytt objektiv. Man blir liksom inställd på att det skall bli himla bra bilder. Och då blir det ofta det :). 

Fråga gärna om ni undrar om något. Om detta objektiv eller generellt om fotografering. Jag får ganska många foto- och redigeringsrelaterade frågor, så kanske en liten frågestund om ni känner för det. Jag svarar utifrån mig själv som självlärd bildskapare utan någon som helst utbildning, så det får ni ha med i beräkningen om det blir alltför tekniska frågor :). Hit me!

12 comments

  1. Kul med foto-frågestund. Jag beundrar dina foton i allmänhet och din styling i synnerhet. Du hittar vinkar och upplägg som ingen annan. \n\nSå.. använder du stativ när du fotar? Jag tycker att dina bilder alltid har så fint ljus och klarhet. Känns aldrig som det är en grå dag i dina blocks. \n\nRedigerar du bilderna mycket? Vilka är dina bästa redigeringstips?\n\nFotar du i jpg eller raw? Jag är sugen på att fota mer i raw, men har inte riktigt lyckats ta steget. \n

  2. Anna: Tack för snälla peppande ord – denna gråa dag ;)\n\nJag har köpt ett stativ – och fjärrutlösare – men jag är en sådan där slowstarter, så sakerna ligger liksom till sig. Skillnad med ett nytt objektiv som man bara kan sätta på kameran och köra :). Så nej, men snart.\n\nDet är samma med ett nytt Photoshop som ligger på skrivbordet. Det känns liksom tryggt med det gamla, men snart skall väl även jag inträda i redigeringsheaven! Jag traskar på i ett äldre program och använder Photoscape till en del trix. Jag redigerar en del, men betydligt mindre än jag gjorde ett tag då jag gick en kurs. Då var jag fast i effekter och pålägg, men nu kör jag mer för att förstärka bilden. Det är oftast justering av ljus, skärpa och allmänna saker. Tonen i bilderna varierar lite med årstid och ljus. Ibland känner jag för mer gult, ibland för kallt ljus. Mitt bästa redigeringstips är att känna efter vad man vill förmedla med sin bild och försöka att förstärka det. För photoscapeanvändare rekommenderar jag att testa med olika filmeffekter som ligger under filter för att testa känslan i bilden – ett slags actions light för dem som inte har mera avancerade bildprogram. Sedan gäller det att prova sig fram. Att våga testa. Och att förhoppningsvis finna en stil som känns som ens egen. \n\nJag fotar i jpg av gammal vana. Har inte heller lyckats med steget till raw. \n

  3. Jag har också en D80 med bl a 50 mm 1,4. Jag älskar det objektivet, lätt att fota i dåliga ljusförhållanden och enkelt att få snyggt, kort skärpedjup… Men jag sneglar lite avundsjukt på sambons 300s och hans underbara 2,8-zoomar 😉 Och om sanningen ska fram är 1,4 också hans men han har nästan alltid en av zoomarna på! Han är sugen på att gå upp till fullformat och jag är nyfiken på D7000, men det blir till att handla utomlands är jag rädd 🙂

  4. Marielle: Ja, jösses, man blir helt sjuk när man börjar kolla kamerautrustning… Skulle hemskt gärna byta upp mig på annat kamerahus och så alla objektiv som man vill ha. Dyrt är det tyvärr, men skoj 🙂

  5. Hej Weronica. Alltså nu när du erbjuder frågestund så måste jag ju passa på! Använder du några actions i photoshop? Vilka i sånna fall? Hur gör du på vintern när ljuset inte är så bra? Några knep?

  6. Marianne: Nix, jag har hittills inte använt actions, eftersom jag har haft ett äldre Photoshop-program där de inte har fungerat. Nu har jag investerat dock, så jag vill gärna testa nu :). Grejen med actions är väl även där att finna sin egen stil. Ibland känns det ganska likriktat när man ser liknande effekter hos många.Ack, detta ljus som vi alla vill ha ja. Det är en utmaning under vintern. Speciellt om man måste fotografera något en dag och det är en riktigt grå dag. Jag höjer ISO (fotograferar manuellt) och kör med så mycket ljusinsläpp som det bara går – såväl i rummet som i kameran. Sedan får man försöka redigera bilden så att ljuset höjs där med. Jag glömmer varje år hur frustrerande det är att fotografera denna tid på året. //W

  7. Oj så flott med frågestund. Nu vill jag ju bombardera dig, du supersäkra fotograf. Fast jag kanske får ta och återkomma för nu kommer det inte upp så många alls, som jag skulle vilja 😉 Fast kanske detta, hur högt ISO vågar du köra på i dagsljus fast dåligt ljus? Min förra gick ju bara till 1600 vilket jag ofta använde – men den nya går ju till 6000 eller något..Och samma med vitbalansen, finns det något gyllene medeltal liksom? Började precis, för en timme sedan att laborera med detta…Tycker det är lite knepigt med den nya, den förra o jag kände varann liksom.Och photoshop – är det elements eller riktiga fast äldre. Jag har elements och kommer aldrig ha råd med det riktiga fast jag använder det inte. Jag redigerar massor fast i ett skruttigt gratisprogram…Men vet du, nu bestämde jag mig att satsa på ett 1,4 till nya kamerahuset. Fick ju även tips på det under mitt nya-kamera-inlägg, att 1,8 liksom inte matchade riktigt. Så kanske snart… Kram och du är så bra, men det vet ju redan att du tycker.

  8. Sofia: Fotokärlek rakt tillbaka till dig – såklart. För det finns väl en Mokkasin-Sofia fanclub?!Ja, precis där har du min gamla kamera. 1600 går den upp till. Det låter mycket spännande med högre tal. Vitbalansen mixtrar jag sällan med, liksom detta med ljusmätning. Borde kolla upp och bli bättre på det, men tålamodet är som vanligt sådär när det kommer till teknik…Jag har just nu Elements, men har investerat i riktiga värsting CS5. Har inte vågat ladda in det dock. Det är lite samma där. Mycket att lära och man är van vid det gamla…Kul med nya objektiv! Jag följer dig tätt i spåren i vanlig ordning! KramLiseLotte: Varsågod 🙂

  9. grattis till objektivet!jag har helt lagt mitt 1.8 åtsidan sen 1.4:ankom in i bilden ;)det är mitt absoluta favoritobjektiv specielltbra till mina bakbilder.ha en fin lördag.

Leave a Reply

Your email address will not be published.