Tankar

 

I går kväll hamnade jag framför Bridget Jones dagbok. Länge sedan jag såg den. Jag var aldrig en del av hypen när filmen kom, men den är lite småtrevlig, även om allt tjat om Zellwegers vikt fortfarande stör mig. Hon ser ju bara helt normal ut. I kväll sitter jag mig ned en stund och läser detta himla bra inlägg hos Jennifer på Ett hörn av eden. Om vikten att andas. Denna trista influensa hindrade mig från att deltaga i min fördjupningskurs inom kroppskännedom i dag, men jag får komma igen nästa vecka. För även jag är i andningsbranschen nu med min smärta. Jag har helt klart underskattat vikten av andning tidigare. Det har helt enkelt blivit lite för flummigt när jag har försökt att ta till mig information kring detta. Det har färgats av olika sanningar om livet, men sedan jag tänkt mer kring det och förstått hur det fungerar rent medicinskt så går det lättare. Bland alla trädgårdsböcker som mannen hämtade ut i dag fanns även denna om Hjärnkoll på värk och smärta. Det skall bli spännande att läsa och tänka kring den. 

signature

4 comments

  1. Precis! Precis så tänkte jag när jag skulle föda mitt första barn – andningsövningar var för de riktigt duktiga mammorna, det där skulle jag aldrig fixa. Fick en helvetesförslossning, kämpade emot varje värk för allt vad jag var värd.Nästa gång hade jag övat andningstekniker i NIO månader – och jag andades mig igenom en kväll och natt med värkar och på morgonkvisten föddes hon! Nu kan man inte jämföra förlossningssmärta med annan smärta, MEN jag tror du gör så rätt i att fortsätta i andningsbranschen! Boken är jättebra, ett lästips till!http://www.svd.se/nyheter/idagsidan/hjarnan-hjalper-dig-att-besegra-smartan_6938915.svd

  2. Jag har ju kronisk smärta (gränsen för kronisk smärta går vid tre månader) sedan 8 år tillbaka. I höstas gick jag på en smärtgrupp med läkare, psykolog och sjukgymnast. (Vi träffade även dietist, men det var inte huvudfokus.) Av psykologen fick jag i läxa att läsa "Vart du än går är du redan där" av Jon Kabat-Zinn. Vi fick också göra en hel del olika KBT-övningar (en del kan man finna i Grossis bok Hantera din stress). En annan sak som har hjälpt oerhört mycket är medicinsk yoga. Där är andning A och O.Lycka till med sökandet efter andningen.

  3. Susanne: När jag väntade barn var jag nog lite fast i att det där med andning var något flummigt och märkligt. Jag försökte nog lite när jag låg där, men det var mest flåsande tror jag 🙂 Grymt att du klarade den andra förlossningen så fint! Jag skummade boken i går och satt med pennan och strök under. Inget revolutionerande för min del kanske, som redan tänker i de banorna som presenterades i boken, men bra att få mer fakta och några mer strategier för att hantera. Tack för tankar!Lovisa: Tack för att du delar med dig! Oerhört intressant att höra om dina erfarenheter. Jag skall kolla upp den boken. Och medicinsk yoga har det varit tal om hos sjukgymnasten, men nu kör man tydligen denna fördjupningskurs i kroppskännedom först. Det är mycket balans, grundning av kroppen och andning, så områdena tangerar varandra helt klart. Stort tack! Och varma hälsningar.

  4. Hej fru klok :)!Ja men visst är det så. Jag har också underskattat det länge, närmare bestämt förträngt det trots att jag vetat att andningen styr så mycket.Tar man bara kontroll över sin kropp, med mental fokus, så kan man lösa upp många knutar.Beklagar din smärta. Fy, vad jobbigt. Men på något sätt kan jag relatera till den.Under min depression, som varade i mer än sex år, så kom jag ner på djupet och nuddade smärtcentrum på en helt ny nivå.Fick ledvärk från och till dagligen och kan känna av det än idag, om jag t.ex. stressat för mkt.Glömt bort mig själv.Har du blivit med ödmjuk nu, efter diagnosen?Du skriver grymt bra!Tusen tack för ditt svar hos mig samt att jag fick vara med hos dig.Att beröra någon, och kanske hjälpa på ngt sätt, är den bästa känslan som finns :).Stor styrkekram till dig.Hoppas du blir bättre/frisk//Jennifer

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *