Sensommarfavorit: Luktärt

 

 

 

Med ett brinnande trädgårdshjärta lär man sig att den där gamla klyschan om att ha något för alla säsonger verkligen stämmer. Alla årstider har sin tjusning. De där första snödropparna, knopparna, syrénerna, pionerna, rosorna och nu är det full fart på bland annat ringblommor, solrosor, höstanemoner, rudbeckia, rosenskära och så luktärtorna. 

 

 

Att det kan komma allt det vackra och väldoftande ur några svarta frön som man stoppar ner i jorden i maj. Det är lika fascinerande varje gång. 

 

 

Vita är så vackra i all sin enkelhet. I år har jag rosa nyanser också. Omöjligt att få nog. 

 

 

I år har vi gjort enkla stöd av hönsnät och gamla störar. Jag gillar stilen mycket och funderar på vad man kan göra mer av dessa material. 

 

 

Den allra första för någon vecka sedan. Det är något speciellt med den där första. 

 

 

Luktisarna på gång i rabatten. Nästa år får vi göra lite högre stöd.

 

 

En liknande enkel nätkonstruktion till odlingslådorna tidigare i somras som nu är fulla av luktärtor.

Lovely sweet peas!

10 comments

  1. Fantastiska bilder av en alldeles underbar odlingslåda. Tänk den som hade en sån. Jag hade nog levt bredvid den dygnet runt om jag kunnat. Och bara tittat.

  2. Wow, sista bilden tror jag att jag tar och spar som inspiration! Jag får aldrig till det med luktärtor – och de ska ju vara lätta!!

  3. Det är så vackert så det nästan gör ont. Jag har luktärt varje år men jag har aldrig haft vita. Det får det bli till nästa år för luktärt kan man inte få för mycket utav. Sparar du frön själv som du sedan använder nästa år?Jag har gjort mina försök men det slutar alltid med att jag köper små plantor…Och att förlänga säsongen genom att ha växter för varje årstid är också något jag måste lära mig.

  4. Alla: Tack för era fina kommentarer! Ni gör mig glad!Hemlängtan: Jag har sått från vanliga fröpåsar. Jag planterar dem bara rakt ner i jord ute. Hittills har jag tydligen haft en makalös tur, för de har kommit upp. Jag lägger i blöt som det står på påsarna och det har fungerat. Men plantor funkar ju precis lika bra det. Huvudsaken är att man får njuta sedan 🙂

  5. Fint det där med störar och hönsnät! Fiffigt rent av! Det passar väldigt bra i lantlig miljö och det påminner mig om farmors hönsgård som var byggd precis så, av störar och hönsnät, fast högre då förstås 😉 Jag planterade mina runt en typ "wigwam" ett år, det blev bra men gjorde den lite för låg, man inser inte växtkraften.

  6. Jag planterade mina i större lerkrukor stack sedan ned döda välgrenade kvistar som luktärterna har fått klättra på. Älskar kontrasten mellan det döda och levande.

Leave a Reply

Your email address will not be published.