Höstprojekt: Läsning

 

På tal om höstens alla projekt. Ett av mina är att börja läsa regelbundet igen. Jag kom aldrig igång riktigt i somras. Och då brukar sommaren vara en riktig läsperiod för min del. Kan det vara så att jag lade tid på Instagram istället? Kan vara fullt möjligt faktiskt. Och det låter ju väldigt sunt att skippa böckerna för att ägna sig åt ännu ett socialt media. Men så var det nog i alla fall. Och himla kul var det med för den delen :). Men det finns alltid hopp om att samdriva projekt. Och att kickstarta. Och dyka in i läsningen igen. Det blev Jonas Gardell och hans senaste bok för min del. Som var en sådan där sidovändare som jag behövde för att känna att japp, nu är jag tillbaka som läsande igen på allvar. Ni har säkert läst om den – se artiklar i DN och SVD. Det finns även en intervju av SVT här. Det är första delen av Gardells stora epos om homosexuellas frigörelse på åttiotalet och en skildring av AIDS som drabbade ett aningslöst land. Det var länge sedan jag läste något av Jonas Gardell. Han har blivit mer av en figur än en författare för mig. Trevligt att man kan överraskas då. Och drabbas. För det blir man. Påminns om en tid som man faktiskt har glömt mycket av. Det må stundtals vara övertydlig symbolik med religiösa förtecken, en blandning av dokumentär och fiktion som jag inte alltid kommer överens med samt avsaknad av de riktigt språkliga höjderna, men det spelar liksom inte någon stor roll i slutet. För man sitter där och vänder blad. Man vill ha mer. Man vill veta allt om Benjamin och Rasmus. Och då har han såklart lyckats, Jonas Gardell. En viktig bok. Läs den innan TV-versionen (se arbetsklipp i länken) kommer i SVT i oktober.

signature

6 comments

  1. Jag väntar på att få hem min kopia, tills dess läser jag "Vinteräpplen" av Josefine Sundström. Verkligen jättefin historia, gillar du Moa Martinsson är det definitivt en bok du borde kolla upp. Vidare ligger Anna Funders roman om andra världskriget, "Allt som är jag", på nattduksbordet.Kram

  2. Mia: Kul att höra om din läsning! Vinteräpplen har jag läst. Nu har jag ställt mig på kö på biblioteket för Sundströms nya. Jus tnu läser jag Ronny Ambjörnssons stora biografi om Ellen Key. Besökte Keys Strand vid Vättern för några veckor sedan, så skoj med mer om henne just nu! Kram

  3. Äntligen kommer temat läsning upp igen! Jag brukar ha stor behållning av dina tips och tankar på det området. Ska genast ställa mig i kö till Gardells bok på biblioteket!Själv vill jag tipsa om Jonathan Tropper. Hans "Konsten att tala med en änkling" och "Sju jävligt långa dagar" fick mig att skratta och förundras under några sträckläsande dagar. Härlig läsning som med sitt språk och form väcker upp en slumrande läslust!//Sara

  4. Sara: Vad kul att Du gillar! Det sporrar vidare till att läsa och skriva om det! Tropper har jag faktiskt inte läst, även om jag har hört många som gillar. Måste ta igen det! Man behöver den där kicken ibland för att finna sin väg tillbaka till läsandet.Och när man väl är i gång, så förstår man aldrig hur man inte kan läsa liksom 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *