De vita rosorna

 

Förra hösten köpte jag mina första rosor. Den allra första var en Louise Bugnet som inhandlades vid premiärbesöket på Ulriksdals Slottsträdgård. En liten rabatt anlades på framsidan för nästan precis ett år sedan med Louise samt tre vita Iceberg. Så här ser den ut i detta nu. Det roliga med rosor är att det blir ganska mycket växt på en gång. Och på tal om växter som känns aktuella nu.

 

 

För jag tycker nog mest om de vita rosorna nu när vi går in på hösten. Nu håller sig rosorna betydligt längre än när det är vamt. Nu kommer den vita färgen mer till sin rätt när ljuset ändras. Och nu har de flesta lössen tackat för sig. Bladverket har ömsat och ersatts av nya friska gröna. Jag uppskattar helt enkelt de lite anspråkslösa Iceberg nu i skuggan där den får komma mer till sin rätt, än i den allra varmaste sommaren då det finns så mycket annat som är i gång.

 

 

Louise Bougnet med sina klarröda knoppar har remonterat tämligen sparsamt, men även för den håller sig de ljuvligt doftande blommorna lite längre nu när det är svalare.

 

 

Vårt entréträd som är ett klotkörsbär, växer på. Träden tar ju betydligt längre tid på sig, men om man jämför med gamla bilder, så ser man att det faktiskt har växt massor. Ibland har man tålamod i trädgården, ibland inte. Jag glädjs åt mina rosor!

 

 

signature

7 comments

  1. Iceberg glider in på min lista! Jag jagar rosor till en rabatt vid en ny hörna i trädgården. Rosor i massor ska det vara. Helst tåliga och rejält remonterande. På andra håll i trädgården blommar ljusrosa The Fairy och Bonica för fullt. De brukar förgylla tillvaron hela hösten.//Sara

  2. Åh, vad vackra rosor du har – vita är något av en favorit! Louise Bugnet har jag inte hört om tidigare, men skall tittas närmare på!Det är verkligen en glädje när man ser att det man planterat växer och tar sig.

  3. Sara: Jag är ju helt nybörjare i rosbranschen. Vi planterade den första förra hösten som sagt. Men det gick snabbt att bli en riktig rostant 🙂 Nu vill man bara ha fler. Jag har börjat med sorter som anses "lätta" och "pålitliga". Iceberg är fina, lite anspråkslösa och saknar nästan helt doft. Men remonterar gör den många gånger om som du ser. Och jag gillar den allra bäst nu när de små marsipanrosorna håller sig lite längre. Bonica var en nyhet för mig. Skall kolla upp!Anna-Karin: Man blir ju lätt det 🙂 Detta är ju helt nyplanterat så det brokiga kommer nog med åren. I höst skall vi sätta ner fyra Madame Boll som står i kruka på baksidan. Man får liksom inte nog nej :)Lina: Dina kommentarer är alltid som små glädjepiller :)Myhomeandlifestyle: Ja, men vill ju att saker och ting skall växa och bli stora – typ i går 🙂

  4. Hej!Jag blir glad när jag ser din fina rosenrabatt. En liten fråga;-) Vad har du satt som rabattkant det ser ut som veckad zink. Supersnyggt mot rosornas skira form. Var får man tag på den "kanten"? Tacksam för hjälp.Karin

  5. Karin: Det är rabattkant från Weibulls som säljs på rulle i vanliga trädgårdsbutiker – bland annat Blomsterlandet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *