Medelhav innan frosten

 

I dag skiner solen, men nästa vecka ryktas det om frost här hos oss. I sommar har jag haft olivträd för första gången. Jag fyndade några billiga mindre exemplar som har vuxit på sig fint. Vinterförvaring av dessa vet jag således inte mycket om, men den enda platsen vi har för dylikt är garaget med lite värme på vintern, så där får det bli.Om ni sitter inne på några fina tips, så är jag idel öra.

Min lilla Agave har dock klarat en vinter och växt på sig rejält denna säsong. Detta med vinterförvaring känns alltid lite som ett vågspel och miraklet känns nära varje vår när det visar sig att växterna faktiskt har överlevt. Vi får se om lyckan står mig bi denna gång också.

 Fin lördag till er!

signature

6 comments

  1. Ja vinterförvaring är inte min starka sida,lyckas ibland och ibland inte. har också bara ett garage, dock ej uppvärmt, och de gånger jag glömmer att sätta upp växterna så de slipper stå på det iskalla betonggolvet är det kört. men jag är imponerad av din agave, du lyckas säkert med olivträden också.

  2. Hej Veronica!Jag ska också försöka övervintra ett litet olivträd men har tyvärr inget garage. Jag har läst på lite och olivträdet ska gärna utsättas för en liten "köldknäpp" (kan tydligen klara några minusgrader då och då) vilket ska ge bättre blomning. De vill stå ljust och svalt under vintern. Vill ha rejält med vatten två gånger per månad och sedan kan man gärna duscha luften omkring trädetmed blomspray.Lycka till!/Kerstin

  3. Skaffa ett par lampor och en timer. Låt olivträdet få 6 h ljus varje dag. Det finns special lampor på ställen som Bauhaus. 10 grader varm är lagom. Och så får du hålla tummarna!

  4. Min agave får alltid komma in i huset på vintern och har överlevt och blivit större i flera år. Vattna sparsamt. Olivträdet bor i förrådet och jag brukar glömma att vattna mer än ett par gånger på vintern men det överlever och citronträdet också. Men olivträdet blir bäst om det får en köldknäpp innan det sätts in. Jag är ingen expert men det har gått bra än så länge. Lycka till!

  5. Hej, jag är inte heller ngn expert, men har lyckats övervintra mina olivträd i flera år nu vilket gjort att jag även vågat köpa lite större, praktfullare exemplar. Jag har dem i garaget på vintern (ouppvärmt), vi har bara ett litet fönster där, men det tycks räcka. Vattnar dem typ 2 ggr under vintern men brukar inte plocka in dem förrän de fått vara med om en köldknäpp ute. Däremot fick jag tipset om att de ska klippas ganska mycket på våren när man tar ut dem, och det har jag gjort och det har funkat fint… (släng dem inte när de tappar löven frammåt våren, då är det dax att klippa dem istället). Årets utmaning för mig är att försöka övervintra mina fina kiwiplantor som stått i växthuset i sommar… Lycka till!!

  6. Tack för alla era fina tips! Nu håller vi tummarna för våra medelhavsväxter i vinter 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *