Fabriken: Återbruk

 

Det där med återbruk har kommit med åren för min del. När jag var yngre var det viktigt att skaffa mig en alldeles egen plats på jorden. Och jag fnös lite åt det gamla då. Det var bedagat och redan laddat med innehåll på ett sätt som jag inte förmådde att uppskatta. Numera tycker jag att det är det som är det värdefulla. Historien. Länkningen bakåt. Händerna som redan famnat. återbruket.

 

 

 

Det börjar så sakteliga bli dags för de tappra övervintrande pelargonerna att få lite omvårdnad igen. De här exemplaren var små sticklingsbebisar förra februari. Nu blir de mammor till små nya plantor, medan pinnarna klipps ner och kan fortsätta cykeln på fönsterbrädan. Grönt återbruk.

 

 

De vackra terracottakrukorna har många år på nacken. Makens farmor drog fram begonior i dem för länge sedan. Jag träffade aldrig Ingeborg. Men kanske skulle hon vara glad om hon såg att krukorna nu fylls av nya plantor och på det viset lever vidare.

 

 

Tidningspapper blir till små såkrukor.

 

 

Återbrukade krukor. Så är de ju som allra vackrast med denna patina också.

 

 

Bidrag till Fabrikens torsdagstema.

signature

17 comments

  1. Så klokt skrivet! Jag känner igen mig i det du skriver; som ung ville jag "hitta mig själv" och tyckte mer om det nya, det jag valt helt själv. Nu som medelålders värnar jag mycket mer det som har en historia, en länk bakåt, det som minner om platser och framför allt nära och kära som inte längre finns här hos oss.Tack för en jättefin blogg – du skänker så mycket glädje och inspiration men även eftertanke och insikt.

  2. Jag tänkte göra detta ikväll, första året jag ska försöka få upp pelargoner efter vintervila. Mina pelargoner har fått vila nu sedan i höstas och ser inte precis jätteroliga ut. Kan man använda skott även om de ser vissna ut? Och hur stora kan moderplantorna vara då de planteras om? Åh jag håller tummarna så för att det här ska gå vägen så jag slipper börja om med helt nya blommor. Så tacksam för alla tips!

  3. Petra: Tack! Jo, vintern kom tillbaka – vi får köra vår inomhus så länge :)Nanna: Tack snälla du!Johanna: Och plättlätta att göra själv. Jag har en liten krukmakare i trä, men det fungerar att vira kring ett glas eller en flaska också.Maria: Detta är min tredje säsong med pelargonsticklingar, så jag är ingen expert på området. Jag testar mig fram 🙂 Om grenen är helt brun och torr så sparar jag inte. Antingen klipper jag ner helt och börjar om eller så får den lov att gå. Oftast finns det ett friskt litet anlag i toppen till en ny planta som du ser på mina bilder ovan. De tar jag tillvara till en ny stickling som planteras i såjord, sedan klipper jag ner pinnarna ordentligt på "moderplantan".Det viktigaste är att det bildats ordentligt med rötter när man ska plantera om. Plantorna är ju extra känsliga vid omplanteringen, men pelargoner är ett tåligt släkte som brukar svara mot de flesta behandlingar. Lycka till!

  4. Maria – ska kanske tillägga att detta är mina egna uppdragna exemplar så därför är de ganska små. Jag har andra ute i garaget som jag köpt blommande och sedan sparar år från år. De har betydligt fler grenar än dessa pinnar ovan som jag fotograferade här och de brukar vara lättare att lyckas med när de ska väckas från vintervilan.

  5. Tack snälla! Även mina är egenuppdragna exemplar men från en kompis planta från förra våren. En kort liten fråga till bara. Då du klippt av de hoppfulla bladen och planterat om – klipper du alltså ned det som är kvar av moderplantans stjälk och planterar om även den, utan blad?

  6. Lejnox: Kul! Det är bara att skrida till verket :)Maria: Jag klippte ganska hårt förra året och fick fina rikt blommande plantor. Det beror lite på hur stjälken ser ut med skick, förgreningar och annat, men var inte rädd för att kapa ganska mycket. ja, sedan planterar jag om i ny jord, men behåller "rotklumpen" ganska intakt med lite gammal jord runt.

  7. Hej, hejSå mycket fint du visar och så fina bilder du tar. Jag gillar verkligen din stil!För några veckor sen tog mitt Reunion-ljus slut….måste nog unna mig ett nytt. Ljuvliga!Varma hälsningar,Maria.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *