Savoy

 

 

 

När tankarna kring utemiljön spirar igen, så börjar jag bläddra för fullt i mina pärmar med utdragna favoritreportage. Tanken slog mig i går att den klassiska Savoyvasen av Alvar Aalto i princip inte förekommer längre i tidningarna. Annat var det för ett antal år sedan. Då syntes vasen i massor av hem. Och så fann jag en artikel om att devalvera värdet av en klassiker. När Savoyvasen blev premie i bokklubbar, så började resan nedåt. äsch, säger jag. Faktum kvarstår. Formen är himla fin. Och den är nästintill oslagbar när den fylls med tulpaner. Nu är det ju inte direkt så att man alltid bränner sin samlade blombudget på en gång för att fylla vasen. Men i lördags fann jag fyra knippen med de finaste för 29:- stycket. Nästan så att man inte trodde sina ögon. Nu skulle jag vilja konservera hela upplevelsen, för vackrare än så här blir det inte. 

signature

9 comments

  1. Den är jättefin! Jag har bara en liten, som vi fick i bröllopspresent (alltså 13 år sedan). Den där artikeln låter intressant. …Dagg lär väl inte bli premie i en bokklubb i alla fall…

  2. Nilla: Haha! Nej, det är nog inte troligt 🙂 Man skall ju alltid köpa med hjärtat såklart, då spelar det ingen roll var prylarna befinner sig på "stilbarometern". Men ändå spännande att se vilka saker som lyfts fram under olika epoker.

  3. W: Det är någonting som du är riktigt bra på, köra din egen stil! (Men visst är det lätt att bli påverkad från alla håll så mycket mer nu när internet-butiker och bloggar finns!) Ha det gott!

  4. Jag har funderat mycket under den sista tiden om trender och stil. Vad som står sig och vad som bara är en trend. Jag håller med föregående talare om att det är så lätt att ryckas med alla modenycker i tidningar och bloggar. Det är inte enkelt att hålla fast vid sin stil med alla influenser runt omkring. Savoyvasen är klassisk, här hemma är den alltid aktuell! Dock är jag trött på själva tulpanerna som inte vill förbli vackra mer än en dag eller två!

  5. Karin: Det där är en så intressant fråga tycker jag också. Visst har vi många kanaler runt omkring oss och inte står man helt opåverkad där. Nyttigt att fundera kring var man själv står mitt i allt. Jag har nog haft tur med mina tulpaner nu ett tag. Nästan en vecka brukar de stå.

  6. ?..just därför blir jag lite besviken av att se mitt favvoporslin Swedish grace som premie för magasin nu Och findus!!!) jag tycker den är stilklassiker nen allt kan urvattnas när man ser det för mkt…

  7. Fru Frithiof: Jo, visst är det så att ögat tröttnar ibland när något syns mycket. Ibland behöver det vila en stund innan man kan ta till sig det igen. Samtidigt är det balansen mellan att göra form tillgänglig för många kontra att det är förunnat få. En intressant fråga!

  8. Jag älskar Savoy-vaserna oavsett trend – vi har fem stycken! Maken och jag har fått var sin i studentgåva och våra tre barn har fått var sin i dopgåva. Dem har vi också använt som dopskålar vid deras dop. Det bästa är att de är så sjukt snygga också utan blommor i!

  9. Maria: Så fint det låter! Och jag håller med om formen. Jag har en högre Savoyvas och en låg som just nu bara står i fönster utan något i. Då ser man verkligen formen som ju är genial i sig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *