Rosorna vaknar

 

 

 

Hej du kära dagliga trädgårdstantsrunda! Som du har varit saknad! Pang sade det med värmen, så fick den gröna blicken en ordentlig kickstart. äntligen har det börjat röra på sig igen därute. Jag går mina rundor och klappar lite på allt som sticker upp. Drar upp planer för nya projekt. Nya rabatter. Nya planteringar. Nya förhoppningar. Som alltid denna tid på året. Det är nu som det är som allra roligast.

I rabatten vid utbyggnaden på baksidan är två Martin Frobisher med näpna små rosa rosor på gång tillsammans med ett gäng tulpaner. Lavendeln är nedklippt och ser mest risig ut nu, men den kommer. I ERNST-krukorna som rostat fint under vintern kastar humlen upp sina skott mot armeringsnäten.

 

 

Min allra första ros – Louise Bugnet som är planterad vid entrérabatten – är den som kommit längst med ett praktfullt grönt bladverk. Det gäller att njuta exta mycket nu, innan bladlössen kommer :).

 

 

Björkarnas musöron har känts så långt, så långt borta, men mina tre rabattrosor – Iceberg – skjuter många små bladskott, så nu är det nog dags att klippa. Till denna rabatt skall jag försöka finna lite Kaukasisk Förgätmigej att plantera i också. 

 

 

Vid ena kortsidan av huset grävde vi en ny liten rosrabatt i höstas. Fyra Madame Boll står på rad där tillsammans med tulpaner och lavendel. Här behöver jag plantera i några mer marktäckare – funderar på lite daggkåpa mellan rosorna.

 

 

De bruna stänglarna från klätterrosorna New Dawn ser inte alldeles roliga ut i detta nu, men även här behövs klipp och frisering. Tanken här är rosa ljuvliga rosor som en liten portal till min innergård. Romance i kvadrat. Om ett antal år :).

Det är onekligen en fin tid i trädgården nu. Jag känner mig aldrig så bubblande hoppfull som jag gör just nu. Alla små knoppar och inte en enda skadeinsekt eller lus i sikte. Men de kommer. Och i år är jag nog aningen mer beredd. Allt har sin tid. Grön glädje till oss alla!

signature

13 comments

  1. Ååå vad härligt det ser ut! Vilken underbar dag!!Skrev om dynor i ett inlägg nedan… men menade såklart inte Vågö utan ROXÖ karmstol/fåtölj… så pinsamt… jagar i alla fall vidare på 50×50 dynor men ska kolla in IKEA’s egna..Ha en fin Kristi Himmel-helg!Johanna

  2. Johanna: Aha! Som sagt – ingen stenkoll på dynor. Det verkar vara 40 gånger 40 som är standard. Jag vet att Tine K har större (vi har de mindre på våra Roxöstolar) – men de är nog 45 gånger 55 – kanske något ändå? Tack detsamma!

  3. Hittade röda liljebaggar på mina kungsängsliljor och dödade dem mellan fingrarna. Jag som hatar att ta i insekter men de ska f..n inte få äta upp mina blommor.

  4. Hittade röda liljebaggar på mina kungsängsliljor och dödade dem mellan fingrarna. Jag som hatar att ta i insekter men de ska f..n inte få äta upp mina blommor.

  5. Åh vad inspirerande! Nu vill jag bara ut och skaffa mig ett gäng rosor själv också 🙂 Vår lilla trädgård är fortfarande under uppbyggnad så jag får ge mig till tåls ett tag till, men jag har följt din blogg ett tag och är nu jättenyfiken på att se hur det går med ert klotkörsbär. Om du skulle vilja posta någon bild på trädet i blom så skulle jag bli jätteglad!

  6. Vackert! Och visst är allt på gång nu, det är ju så härligt när det äntligen sätter igång!Lite ledsen är jag över mina uppätna tulpaner, men det är ju så det är….Klipper du något på Martin Frobisher? (Jag har inte riktigt förstått om den ska klippas ner en bit eller inte.)

  7. Hej! Tack för en trevlig blogg! Tänkte höra om du har några bra tips ang beskäring av klätterrosor, stod utanför mina igår kväll och undrade hur mycket man bör / ska klippa ner? Har du några tips och erfarenheter?

  8. Så ljuvligt det ser ut med allt grönt !Maj är egentligen den enda månad på året som jag saknar att bo på mer sydliga breddgrader än fjällen :)Men även vi har 20 grader i skuggan idag, men inget grönt ännu, tussilagon blommar det är väl det hela… ;)Hoppas det säger *pang* här också snart !Trevlig helg !

  9. Tack för fina kommentarer!Mrs B och Eva: Jag har putsat mina Martin av typen klippt bort visset och det som det inte var liv i. Den strategin har jag för de flesta rosorna. Jag vet att beskärning är en ädel konst och den behärskar jag inte ännu. Samma med mina New Dawn Eva – jag klippte ner det som var visset och behöll det som var liv i och som skjuter nya skott.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *