Fabriken: Utsidan

 

I dag, i strilande regn, är det tema Utsidan hos Fabriken. Min inspiration befinner sig mest utomhus nu i maj, så ni har redan sett ett antal sådana inlägg här hos mig, främst i kategorin Trädgårdsliv. I dag får det därför lov att bli lite samlat tänkande kring rabatter eftersom jag har fått en hel del frågor i ämnet. Jag startade som en helt blank novis första sommaren i huset 2009, för att långsamt tillägna mig ett stort intresse för gestaltning av utsidan. Jag kan fortfarande sannerligen tituleras en glad amatör, för jag går mest på känsla och vad jag tycker är vackert, före en gedigen växtkunskap. Med det sagt – följ med till en av våra rabatter på baksidan.

 

 

Rabatten grävs ut i maj 2012.

 

Ett första råd är att tänka på formen som rabatten grävs ut till. Här ville jag ha en rundad oval för att få till en mjukare linje och uppnå balans mot vårt hus och trädäck som båda är kantiga i sitt uttryck. Sätt upp någon form av kant mot gräsmattan för att avgränsa rabatten och undvika att gräset växer in i jordytan. Jag drömmer om vackert rostande raka kanter. Utgå från någon form av vision som skissas ner gällande växtval. Tänk efter vilken stil du vill att rabatten skall ha och håll dig sedan till den. Tänk på någon slags grundkomposition. I den här rabatten har jag tänkt symmetri. Om man tänker sig en osynlig mittlinje, så har jag sedan planterat lika kring båda sidor av den med de två krukorna som utgångspunkt i varsitt hörn.

 

 Rabatten i augusti 2012.

 

När det gäller växtvalet till denna rabatt har jag utgått från mina favoriter i trädgården. På varsin sida om mitten står två buskrosor, Martin Frobisher. Som kantväxt använder jag lavendel. I krukorna klättrar humle upp på armeringsnät. Bakom rosorna växer luktärtor. Här har jag således blandat perenner och återkommande växter med frösådd och krukor. Det syns även här att det är tacksamt att tänka nivå i en rabatt. Här kan man se växter på olika höjder, vilket jag tycker bidrar till ett dynamiskt intryck. Här ser man rabatten med huset som fond, vilket även det är en stor faktor i utformningen. Jag tycker om samband och harmoni mellan husets uttryck och växtligheten.

 

 Rabatten i oktober 2012.

 

Det är även bra att försöka tänka in olika säsonger i rabatten, så att det finns något för hela cykeln. Här syns två höstanemoner i mitten som blommar när mycket annat har stannat av. Dessa bilder tycker jag även visar det lite vilda i rabatten som jag tycker mycket om här.

 

Rabatten i maj 2013.

 

Från höstblommor til vårblomster. Jag planterade ner många tulpaner här för att få tidig blomglädje. Ett tips är att plantera mellan perenner – här har jag satt tulpaner bland lavendel – för att när tulpanens bladverk vissnar ner, så kommer lavendeln med sitt gröna och blommor.

 

 

Denna säsong tänker jag mer på marktäckare. Jag tror att det är en naturlig utveckling när man är ganska ny med det gröna ögat. Man börjar liksom med de stora växterna och blommorna, för att sedan intressera sig för trotjänarna där nere i botten. Här har jag planterat in ett klassiskt komplement till lavendel och rosor – lammöra. Bakom har jag frösått luktärt och vallmo som förhoppningsvis kommer upp framåt sommaren.

Hoppas att Ni fick lite inspiration till det gröna!

Bidrag till Fabrikens torsdagstema.

signature

14 comments

  1. WOW!!Först och främst är ju ditt hus fantastiskt vackert, så härligt!Fin den är rabatten, framförallt med de svarta tulpanerna, såna bara måste jag ha till nästa år.Tack för väldigt fin inspiration =)Kram Catta

  2. Vilket vackert hus ni har! tycker du har fått planeringarna att leva upp till huset på ett väldigt fint sätt! Hos mig på min skogstomt så blir det mest ätbart i odlingarna. Tulpaner går inte, det skulle bara bli gourmetmat för våra nästan tama rådjur, tyvärr…Härlig inspiration!Kram Susanne

  3. Ljuuuuvliga bilder Weronica!! Så himla fint – och inspirerande… och ojoj, våran nygrävda raka rabatt måste nog få en böj fram. Tur att vi inte hunnit plantera blommorna än 🙂 Tack!

  4. Tack igen för bra inspiration. Och kul att du tar dig tid att besvara läsarfrågor. Jättefin trädgård!!!

  5. Jag skulle vilja gå kurs hos dig Weronica! Varje år tänker jag att i år ska jag få till det i trädgården, Men det blir liksom bara en tanke. Bara vildvuxet och..ja, jag vet inte vad 🙂

  6. Åh vilket vackert hus ni har! Och vacker trädgård! Här tas det tacksamt emot tips, jag är såå dålig på växter… Kram Suss

  7. Jag tänker ofta på din trädgård när vi pratar nya hus. Du är liksom undantaget. Jag brukar hävda att det är svårt att få till mys i nya trädgård, att det liksom krävs gammalt och uppväxt för att få det mulliga. Inte då! Inte för dig i alla fall. Du bevisar att (även om det är svårt) går att få till det mulliga, vilda och fina. Jättefint. Detta är verkligen itt område att glänsa. Duktiga du.

  8. Det ser jättefint och välordnat ut. Jag har också vallmo i min trädgård och de har en förmåga att breda ut sig och poppar gärna upp överallt. Jag har även sått stockrosor, aklejor och fingeborgsblommor och alla självsår sig så min trädgård brukar se väldigt vildvuxen ut. I år tänker jag hårdhjärtat gallra bland plantorna innan de tar över fullständigt. Kram från Carina med jord under naglarna men utan gröna fingrar 😉

  9. Inspirerande! Har en liten fråga, vi ska snart starta igång och måla huset vitt men upptäcker att det finns hur många olika vita nyanser. Jag gillar er vita nyans som upplevs just vit och fräsch är rädd att det ska dra mot gult, lila eller blått så innan detta blir en hel roman till min fråga vad har ni för färgkod på ert hus?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *