Fredagssvepet vecka 40/13

Se där ja. även denna vecka fick vi fredag. Håll till godo med veckans svep!

 

Nordiska museet har öppnat en stor utställning Ränder, rytm, riktning som pågår tills 31 augusti nästa år. Här vill man visa på den centrala betydelse som randen har i våra liv på olika sätt med ett brett utställningsspektra av Tom Hedqvist och Synnöve Mörk, alltifrån Drottningens välkända nobelklänning till en Zebra från Naturhistoriska riksmuseet. I samband med utställningen ger även IKEA ut en jubileumskollektion i november – Avbilda – där man tar upp gamla ränder ur arkivet. Jag kommer definitivt att ta mig en titt framöver. Pressbild: Nordiska Museet Karolina Kristensson.

Det har varit tal om Granits webbutik länge nu. I veckan smyglanserades den genom deras Facebooksida. Här finner man butiken. Kopparlykta/Granit.

Vackert tryck från norska HYSJ.

Lotta Agaton för badrumsföretaget Aspen. Fotograf: Petra Bindel.

Kalender från Merci. Franska glosor ljuder i vårt hus. Det är världens vackraste språk.

Den här konjaksfärgade nyansen tycker jag så himla mycket om. Alltid, men lite extra mycket nu. Favorithandskar från H&M.

Burnet Brown likaså. Himla fin.

Fint till väggen. Icon av Stina Persson/Wonderwall.

Små askar för det fina till specialpris/Oscar Clothilde.

Detaljbild från Chanels visning i veckan för SS/2014. Vi går mot mörkare naglar även i vår ser det ut som. Titta även på videon på Vogues sida. Sannerligen en spektakulär presentation där Lagerfeld mixar konst och mode på ett sätt som vi förmodligen kommer att se mycket av framöver.

Sverigepremiär i dag för den mycket omdiskuterade filmen om prinsessan Diana. Kritikerna har inte varit nådiga – i morse var det en rejäl sågning i DN som talade om “ett riktigt dunderpekoral”. Jag hängde naturligtvis med i allt som hände den riktiga prinsessan, sådär onaturligt intresserad av kungligheter som jag nu en gång för alla är :). Den aktuella filmen fick mig bland annat att titta på delar av denna intervju från 1995 igen. Ett berörande levnadsöde, utan tvekan. Princess Diana/Mario Testino för Vogue.

Se film om hur man gör en kokbok hos Le Parfait.

Fina Lillstrumpa och syster från Photografibutiken som Frida på Trendenser visade i augusti, syns på flera ställen för tillfället. Visst är den fin. Jag blir inspirerad till att fotografera barnen från en lite annan vinkel och fånga en typisk rörelse för dem. Ett helgprojekt så gott som något.

Melissa Horns nya skiva kom i veckan. Det här är höstmusik, utan minsta tvekan. En favorit hittills är denna.

 

Ett sådant klockrent läsmanifest i DN förra lördagen av Patrik Hadenius – “Läs så att det syns”. Tanken är att återinföra boken i det offentliga rummet igen. Det spelar liksom ingen roll hur mycket man tjatar om läsningens vikt för barn, precis som den nya läsambassadören Johanna Lindbäck skriver också, vi måste läsa i praktiken och visa på att det är något som man gör. Så det är bara att hugga en bok och skrida till verket – läs. Klassisk kudde från Svenskt Tenn.

Jag hoppas att ni alla får en riktigt fin helg!

8 comments

  1. Fantastiskt svep! Och RANDIGT! Halleluja! Både Nordiska och Ikea!Bra att du uppmärksammar DNs artikel om läsning! Det är lätt att hålla sig för skratt när man t ex åker Sthlms tunnelbana dagligen och vi alla sitter med våra iPhones och pillar. Alla. Enligt uppgift (sann eller ej) är Stockholm den iPhone-tätaste regionen i världen näst efter Kalifornien. Jag måste ta med mig en bok istället. Jag måste. MÅSTE!Trevlig helg! Vi lyssnar på Maggio!

  2. Alltid lika intressant med dina fredagssvep. Du har en sällsynt förmåga att blanda stort och smått, högt och lågt. Och tack för påminnelsen igen (!) – nya handskar klickades hem sedan de förra tappades nån gång under förra hösten. Trevlig helg till dig också!

  3. Och jag blev så glad för att jag förstod nästan alla de franska fraserna på din almanacka efter alla dessa år. Som 37-åring är det några år sedan de där sex åren med skolfranska och ibland tänker jag med vemod och en smula ångest på all kunskap man haft men inte underhållit och som går alltmer förlorad. Men idag känns det inte så 🙂 Tack!Fin helg Veronica!Kram Cecilia

  4. Jag har lust att gå och se filmen om Diana. Jag tror att det är bra att bilda sig en egen uppfattning om resultatet. Jag brukar sällan ha samma smak som kritikerna.

  5. Åå vad jag älskar dina fredagssvep! De fungerar som en checklista för mig på vad jag vill hålla koll på och bidrar till pepp inför helgen!

  6. Till skillnad från Cecilia kommer jag inte ihåg så mycket av skolfranskan längre (kan det bero på att jag är äldre?:) Men att det är världens vackraste språk håller jag fortfarande med om. Tätt följt av italienskan och ryskan och ett par till.Nu ska jag snart plocka fram min färgglada Lasse Åberg-zebraplansch igen. Och fundera på vilken bok jag ska ta med mig under armen, nästa gång det finns en sol att gå ut i. Förhoppningsvis snart.Hjärtligt glad är jag att få ta del av dina vackra, spännande, intressanta, kloka och alldeles speciella svep!Och det är väl klart att jag inte har glömt vad coeur betyder i alla fall./helena

Leave a Reply

Your email address will not be published.