Inspobanken: Planer 2014

314planer20142Välkommen år 2014 med nya inspirerande tankar kring hus, hem och trädgård. Årets första tema hos Inspobanken är Planer 2014. Och som jag brukar säga – vad vore man utan alla sina planer? En del genomförs i realiteten, ganska många gör det inte, men det är vägen dit som är full av inspiration – fint så tycker jag. Mitt bidrag till Planer 2014 blir något som förhoppningsvis blir av också – ett växthus. Jag har gått från att har tämligen orealistiska drömmar om designade träväxthus som kostar alldeles för mycket pengar, till att komma ner på en mer verklighetsbaserad nivå som är mer uppnåelig. Jag vet att många bygger egna av återvunna fönster – det är så in i den fint – men det är så utanför vad jag klarar av. Det är ju så med planer och drömmar – man får justera dem lite efter rådande förutsättningar – eller fortsätta drömma länge, länge.

314planer20145

Swedish Green House hos Rosendals Trädgårdar tidigare i somras.

314planer20144Växthuset hos Stina Lindholm på Skulpturfabriken/Gotland.

314planer20143Frodig majgrönska från förra året. Någonstans där i hörnet riktat mot huset tänker jag mig mitt växthus. En plats att odla på, men även en stol att sitta i, ett planteringsbord, förvaring för alla mina vackra trädgårdssaker, en liten stenbelagd uteplats framför med en liten stittgrupp – ja, tanken spinner ganska snart loss här. Ett första steg blir att i vårdagarna åka och titta på Willab Gardens utställning i Stockholm.

314planer20141

Tänker enkelt, svartlackerat, framförallt med ganska tilltagen höjd och dubbeldörrar utåt trädgården. Redan på katalogstadiet verkar detta vara något av en djungel, så sitter du inne på några guldtips vad man skall tänka på när man planerar ett växthus, så delge mig gärna!

314planer2014Kristin på Krickelin med aldrig sinande växthusinspo. Ovan ett tryck som jag vann av henne i våras. Typ så ja.

Planer 2014 – nu börjar det!

Bidrag till Inspobanken.

17 comments

  1. Kanske lite trångt att få ihop familjen i ett växthus 🙂 Tack, Petra! More to come förhoppningsvis!

  1. Ja, det är ett alternativ. Som sagt, lite av en djungel med alla varianter och allt som man skall tänka på. Och visst vore det skoj att bara fläska på med allt som man ville, men man får lov att vara kreativ inom de ramar som getts en. Tack!

 1. Ååå växthus. Våra grannar har ett. Och Stina Lindholms alltså. Varje sommar bara måste jag åka förbi och sukta in. Och äta kanelbullar och ligga i hängmattan. Och köpa med mig en liten kruka hem. Och Krickelins print, så fint så fint.

  Vilket hus ni har! Kommer bli perfekt med ett växthus där i grönskan. Jag följer det hela med spänning. Lycka till!

  1. I sommar står jag nog där och suktar igen. På Skulpturfabriken. Förra året blev det ingen Gotlandsluft, men i år längtar vi nog lite för mycket för att avstå. Bulle i hängmattan – låter inte helt fel det, Lina. Kanske vi ses där bland krukorna :)?! Tack!

 2. Härligt! Växthus står högt på min önskelista också, men det är en hel del annat som måste prioriteras före. Attans 😉
  Ha en finfin kväll!
  Kram!

  1. Så är det ju – man har en himla massa drömmar som väntar på förverkligande. Kanske kan detta bli min detta år. Vi får se 🙂 Fin dag till dig!

 3. Jag delar verkligen dina drömmar om ett växthus och tänker att någon gång, då barnen slutar leka i sandlådan, så kanske den platsen. Till dess följer jag med glädje dina växthusplaner på din blogg och inspireras, hoppas att du finner en modell du gillar och kan få sätta frön redan till våren!

  1. Trädgården är lite av min domän numera – vi har en studsmatta kvar till barnen, men annars är det mest min make som knotar över att hans gräsmatta krymper mer och mer för varje år ;). Tack, Emma!

 4. Jag vet inte ens vad jag skulle ha ett växthus till, jag har inte tålamod att sitta stilla, jag läser inte och jag odlar inte om jag inte måste, men åhhh så underbart med ett växthus!

  Och jag håller med föregående talare, det skulle ju passa alldeles underbart bra till ditt fina hus!

  Tack för ditt inspirerande bidrag till Inspobanken!

  1. Skoj att du dragit igång Inspobanken! Jag tycker att det är roligt med något gemensamt att träffas kring i bloggosfären. Med hopp pm att fler finner fram nu under våren. Ser fram emot nästa utmaning!

 5. Så underbart att drömma om sommaren som kommer! Men växthus är en dröm som jag lagt på hyllan då jag känner att jag inte har tillräckligt med tid och entusiasm att ägna mig åt det, tog även bort mitt lilla trädgårdsland när jag märkte hur dålig jag var på att sköta det. Men perennrabatterna… fullkomligt älskar perenner… som snällt (oftast) kommer upp år efter år bara man slänger på dem lite kompostjord och kogödsel, och så blir det så vackert och frodigt så det nästan gör ont i ögonen. Låt mig gå i ide och vakna i maj!

  /Eva

  1. Så är det ju, Eva, man får se vad som passar i ens eget liv. Vissa saker gör sig bäst på avstånd. För egen del tror jag att jag skulle använda ett växthus mycket till allt möjligt. Perenner – visst är de härliga med sin återkommande cykel. Inte så mycket pjosk med dem som sagt – de bara kommer igen. Maj kommer – snabbare än vi någonsin anar 🙂

 6. Det bästa tipset är att ta till ordentligt i storlek, inte snåla där alltså, gärna så stort du får bygga på tomten. För även om man i början tänker sig att odla bara lite grann så blir det gärna mer och mer. Och automatiska fönsteröppnare är kanonbra, det blir fort varmt.

  Vi modifierade en färdigköpt växthusstomme och är supernöjda. Ett rum som vi trivs i allihop 🙂

  Lycka till!

 7. Hej,
  Klart du ska bygga växthus, kommer att göra ditt fina hus ännu finare! För snart två år sedan byggde ett sweden green house efter flera års suktande, och vi har inte ångrat det en endaste sekund! Vi hade tyvärr inte yta till mer än 3,5×3,5 för att det skulle passa in fint i trädgården, annars hade jag gärna gjort det större. Men den härliga takhöjden på 3,5 i nock gör att det känns väldigt luftigt och rymligt ändå. Vi använder det hela året – på våren blir det mest mellis och fika där, på sommaren odlar vi där och använder det som matplats (odlar bara i spannar, så inga fasta bäddar). Men mysigast är det nästan när vi fikar där på julafton och trycker in så många släktingar som bara kan tänkas få plats. Vid 12-slaget på nyårsafton skålar vi där och ser ut över stans raketer…. och då har jag ju inte nämt något om hur roligt det är att piffa där, och leta efter gamla fina vattenkannor, zinkbaljor och annat snyggt som gör sig i den där miljön….Ja, som sagt, det är alldeles, alldeles underbart med växthus….så ge inte upp din dröm 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.