Klassiker: L´amour Fou – Yves Saint Laurent et Pierre Bergé

414klassikerlaurentDet är lätt att man fastnar i alla serier på Streaming-tjänsterna, men det finns även många sevärda dokumentärer. Senast i raden såg jag L´amour Fou (2011) på Netflix om modeskaparen Yves Saint Laurent (1936-2008) och Pierre Bergé. En otroligt fascinerande och välgjord film om geniet Saint Laurent, hans plats i modehistorien, men navet är förhållandet med Bergé och deras gemensamma hem. Filmen väjer inte för livets upp- och nedgångar. Man blir berörd på fler än ett sätt här.

414klassikerlaurent1I år kommer inte mindre än två spelfilmer om Saint Laurent, så jag rekommenderar att värma upp med dokumentären. Saker som stannar länge är Saint Laurents berömda avskedstal till modet i januari 2002 – se hela talet här. Han formulerar sig så elegant om livet med referenser till såväl sin favorit Proust som Rimbaud. Det är också rörande att, efter Saint Laurents död, se Bergé samla ihop deras hem som byggts upp under lång tid, för att skingras för vinden hos Christies vid en grandios auktion 2009. Det är estetik på hög nivå och inredning extraordinär minst sagt, men det man kan ta med sig efter att ha tittat på alla vackra saker, är deras gemensamma tanke om att låta saker växa fram. Gestaltningen i hemmet kommer ofta till av tillfälligheter för vad hjärtat börjar klappa för – en sympatisk filosofi som jag instämmer i oavsett om man investerar i Picassotavlor eller mer modesta tillägg till sitt hem. Om ni är det minsta intresserade av mode, estetik – och för all del den eviga kärleken – ta en titt på L´amour Fou. Mina varmaste rekommendationer.

signature

9 comments

 1. Åh ja denna är så bra, blev intresserad av deras liv efter en resa jag & dottern gjorde till Marrakech och deras fantastiska trädgård där
  Jardin Majorelle. Kan bara hålla med dig & varmt rekommendera:)

  Önskar dig en fin fortsättning på lördagskvällen // Kram Åsa

 2. Tack för tipset! Skall se den innan jag åker till Marrakech senare i vår, Jardin Majorelle står på att se listan.

 3. Tack för tips om de nya filmerna som kommer under året! Jag älskade L’Amour Fou så det är klart att man blir nyfiken även på dessa.

  Lyckades få en person att köa utanför Christie’s för att få tag i katalogerna då Yves Saint Laurent-auktionen hölls. Då kändes det smått hysteriskt men i dag är de fem(!) tegelstenarna några av mina käraste ägodelar. Ett stycke stil- och kulturhistoria helt klart!

  Allt gott i vinterkylan!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *