Days & Weekends: 7 a week – # 1

Denna sista måndag i januari kickar vi igång med veckolistan på Days & Weekends. 7 a week – sju kategorier, två urval – en lista hos mig, en lista hos Helena. Väl mött!

514mypreciousedLångt upp på min önskelista för tillfället står Skultunas nya underlägg. I sann Art Deco-anda har Objecthood formgivit Land´s End. Ett smycke till bordet.

514thebestversionMin bästa vän, tillika av årgång 1972 som jag själv, skrev detta efter sin födelsedag. Precis så, konstaterar jag med ett leende. En lek med 42:an, men ändå fast förankrad i den bästa tiden som är just precis nu.

514nextdoor2En trend som har puttrat ett tag nu, är att vara sin egen florist. Vi blir fler och fler som tycker om att vara kreativa med blommor. Blombuketterna har lite ersatt maten på sociala medier som samlande like-kraft. Trenden med solitärer där en blomma får spela förstefiol, har snarare ersatts med det vilda och otyglade med förebilder i naturen. Oddsen är lite ojämna, då alla inte har tillgång till fantastiskt utbud som finns i de större städerna, men till sommaren kommer det att vimla av material ute i naturen. Vacker bukett av A Beautiful Living/Lovely Life. 

514mybedsidetablexPå mitt nattygsbord ligger en riktig klassiker på vänt i läshögen. Albert Bonniers gav ut Jane Austens sista roman i nyöversättning i slutet av förra året. Läs och njut igen av kärlekshistorien mellan Anne Elliott och kapten Frederick Wentworth. Det kan vara precis detta man behöver mitt i vintern.

514thekitchenI mitt vinterkök är det mycket rotfrukter, kål och nötter. Förra veckan köpte jag en Savoykål, för den är så himla vacker. Jag vet inte riktigt vad jag skall göra med den dock – någon som har ett bra recept? Vårkänningen i köket står de färska kryddorna för. Allra tidigast i blomsteraffären är rosmarinen, som doftar marinad till grillkväll på altanen. Sedan är den så fin i sig också i en sliten terracottakruka på köksbänken.

514gogreenlistax

Vi ser fler blommor än på länge i vår- och sommarmodet. Finaste artikeln med en historisk förankring av fenomenet finns i februariutgåvan av brittiska Vogue. Nicola Shulman, curator till utställningen “Fashion & Gardens” på Garden Museum i London, skriver om modets koppling till de brittiska trädgårdarna. Läsvärt och mycket vackert.

Fler som längtar efter fortsättningen av Orange is the New Black? Jag tänkte väl det. På Elle:s sida får man lite av abstinensen stillad när skådespelarna pratar om serien. Klicka på bilden för att se klippet.

514sunshineinmysoulxLite solsken i själen denna måndag som bonus. Malin Persson bloggar om sin lägenhet i Rom. Det är makalöst vackert i ett sken som gör att man drömmer sig bort en stund.

Med detta hoppas jag att ni får en fin start på veckan!

Helenas lista hittar ni här!

15 comments

 1. Savoykål – min favorit! Riv eller skär den i bitar och låt den få lite färg i stekpannan, tillsammas med smör, riven ingefära och lite vitlök. Salt och peppar. Gott tillbehör till nästan allt 🙂

 2. Det där underlägget såg jag i Sköna Hem (?) och fastnade också för! Så vackert! Kanske ett alternativ till Svenskt tenns variant “bless this home…” Och Orange… är djupt saknad även här, ska genast kika in på länken:) Ha en fin måndag! Kram/tanja

 3. Lika fint som vanligt! Det där underlägget står även på min önskelista.

  Gräddstuvad savoykål är fantastiskt gott. Eller wookad. Eller göra en lyxigare variant på coleslaw… Jag fick en god rätt när jag var på F12 och lagade mat som var stekt svaoykål med kyckling med massa örter, dijonsenap, grädde och vitt vin. Typ.

 4. Orange is the new black ja. Jag saknar det. Kan tipsa om Breaking Bad om du inte redan sett serien. En serie där det fanns ett slut. Efter en hel del säsonger. Det blev många kvällar i soffan men så romantisk vardagen blev. Att titta på TV tillsammans liksom. Tänker på artikeln du länkade till i DN, man gör inte mycket ihop mer. I morse när barnen lämnat frukostbordet slog det mig att både min man och jag plockade fram våra smartphones och surfade in på nyhetssidor och kollade mailen. Inte lika romnatiskt…
  Kram till dig. Så väldigt vacker savoykålen är. Jag hade inte tillagat den alls utan bara haft den som ögongodis.

 5. Kul med en ny återkommande kategori. Men den där lägenheten i Rom… den kommer jag nog nästintill dö om jag kollar in. Längtar så mycket efter Rom just nu att jag knappt vet vad jag heter. 😉

 6. Gräddstuvad savoykål ihopfräst med bacon… serveras med pasta och parmesan, typ carbonara…. barnfavorit hemma hos oss!

 7. Åh, vad fint och vilket härligt tema ni bjuder på. Savoykålsdolmar är underbart gott. Kan fyllas med lite allt möjligt. Brukar göra till lax och fylla dolmarna med ris- och grönsaksfräs. Och till det en god vitvinssås. Finfint.

 8. Åh vad jag gillar denna nya kategori. Ser fram emot fortsättningen! Tack snälla för att jag fick vara med på ett litet hörn 🙂 Och vet du vad? Jag köpte också savoykål förra veckan bara för att den var så himla vacker. Förpackningsnörderiet har tagits till en helt ny nivå 😉
  Ha en fin dag!

 9. Vilken bra kategori! Hoppas att den inte ersätter fredagssvepet utan att båda kategorierna får leva och frodas!

 10. Stort tack för alla era fina kommentarer och hejarop! Vi känner oss manade till stordåd framöver, Helena och jag! Med hopp om många roliga listor!

Leave a Reply

Your email address will not be published.