Mina tio i januari

514tioijanuari14

 

Vi närmar oss slutet av årets första månad. Jag saluterar januari med Mina tio. Jag tänker mig ett slags Throwback Month a´ la de sociala mediernas Throwback Thursday den sista torsdagen varje månad. Lite såhär var januari för mig.

514tioijanuariJag älskar alltid att sätta upp nya kalendrar den första dagen på året. Det är något lite magiskt i att vara på den där första rutan igen. Förväntan. Hopp. Och lite ängslan och brist på ljus i mörka januari. Förra året motsvarande tid ägnade jag mig åt avancerad soulsearching och detox – i år känner jag mig lugnare både till kropp och själ. Det känns mer som att bida sin tid, än att bara gå på vänteläge i livet. Kalender från Frankie Magazine.

514tioijanuari1Januari är realisationernas tid. Jag älskar rea, det gör jag. Inte sådan där hysterisk rea med femtio före i kön till provrummet och fysisk kamp om prylarna – nej, det är inte riktigt min scen längre. Det får lov att vara lite mer stillsamt om jag skall tycka om det hela. Jag har fyndat mycket på nätet min vana trogen, men även en del på staden. Bästa fyndet i år? Interiört ligger vår Tolixpall i badrummet bra till – inte ofta man får 50 % på klassiker – och till garderoben har jag funnit många fina basplagg som kommer hålla länge. Den här kavajen som jag önskade mig i december ser jag fram emot att använda i vår. Bild från NK.

514tioijanuari13Januari är den månad då händerna doftar apelsin. Jag äter minst två blodapelsiner varendaste dag – såklart med min patenterade kombination mandelsmör-kokosflingor-chokladnibs . Jag skalar clementiner till barnen. Jag skär apelsiner till kålsallader. De där som smakar riktig sol, de väntar jag dock fortfarande på.

514tioijanuari2x

Så många fina tips jag fick om att tillaga Savoykål i måndags. Stort tack för dem. Nu är det bara att skrida till verket och inte bara använda kålen till köksbänkspynt.

514tioijanuari3Januari är, som sagt, den månaden som jag tillbringar mest tid i sovrummet. Kokongen är ett faktum. Januari är en mjuk månad för mig. Det är att ge efter för minsta motståndets lag. Att gå och lägga sig tidigt. Att bädda in sig med lakan som man trivs i. Det kommer andra tider sedan, då man vill göra mer. Denna januari var vi förhållandevis förskonade från högar av näsdukar på nattygsbordet och hinkar bredvid sängen och då blir denna vy mumma för kropp och själ.

514tioijanuari6Mina inköp av snittblommor slår i taket just denna månad. Så svårt att låta bli blomsterterapi. Singlande flingor ute, välfyllda vaser inne. Just can´t get enough.

514tioijanuari8Januari är även månaden då jag förlorar mig i seriernas garn. Jag plöjer avsnitt på avsnitt mörka kvällar när mitt ansikte lyses upp av skenet från Ipaden. Just nu tittar jag på Sons of Anarchy. Stundtals ack så brutalt, men med intressanta karaktärer och ett berättande som ändå håller mig fast. Hörlurar från Urbanears.

514tioijanuari7x

Januari är månaden för de mjuka och varma tröjorna.

514tioijanuari5

Jag ritar många pilar i januari. Hit och dit. Kors och tvärs. Jag försöker se samband och riktningar. Tankar.  Planer. Drömmar. För tillfället har jag fått en hangup på årstidsjournalerna (en liten bok för varje månad) som franska Calepino tagit fram i samarbete med Playtype. Mina pilar skulle göra sig fint i dem, det är jag övertygad om.

514tioijanuari4Så pimplar jag te. I vanlig ordning, men kanske lite extra mycket just i januari. Ett annat fynd väntas hem – Bloomingvilles kanna i järn. För många testunder framöver. Även när det inte är januari.

Så. På ett ungefär. Blev det i år. Mot februari!

514tioijanuari12

9 comments

    1. Så skoj, Anna! Ser fram emot att läsa dina tio! Och ni är väl på g med fyra nya friska snart, du och u?! Listor is the grej:)

  1. Nu läste jag inlägget igen, noggrannare och ser att det är Sons of Anarchy som gäller för tillfället. Detta kan jag ju inte låta passera okommenterat. 🙂 Jag älskar den! Är totalfast. Stundtals brutalt som du skriver (och det blir bara värre), men ack så fast man blir. Sörjer just nu att jag precis sett klart alla avsnitt som finns.

  2. Verkligen härlig summering och jag är beredd att hålla med ovan, fint uppslag att ta med sig. Finns något riktigt fint i att vara i nuet och blicka framåt samtidigt som man då och då låter en återblick påminna om det som varit. Vi får se om jag knåpar ihop en egen tia. Fin helg till dig.

  3. Ljuvligt inlägg! Jag hakade på jag med – kul om det blir en trend i spåret av den saknade Fabriken.
    Ha en fin helg vännen!
    Kram Cecilia

Leave a Reply

Your email address will not be published.