Må bra: Rabarberpaj

Efter min detox förra året, har jag varit restriktiv med fikatillbehör och desserter. Jag har mest ätit frukt och bär med nötter, kokos och exempelvis mandelsmör till mitt te på eftermiddagarna. Numera finns det så många som gör alternativa recept med ett nytt sätt att tänka på “det lilla extra” till helgfika och bjudningar. Jag har exempelvis blivit mycket inspirerad av Annelie på Blomster & Bakverk som är himla duktig på just detta. Ändå har jag hejdat mig lite när det gäller att ersätta det gamla med mer “nyttigt” i samma genre. Jag har en väldig respekt för att kicka igång något vilande vanemonster i mig som gärna förknippar fika med extra alles. Den tiden är förbi för min del känner jag. Även om det numera för det mesta går med automatik, måste jag tänka på vad som styr mitt ätbeteende och vad jag mår bra av att undvika. För några veckor sedan gjorde jag min klassiska rabarberpaj som vi ätit i många år, men ack, ack. Den var alldeles för söt för mig numera. I helgen kände jag ändå att jag ville försöka mig på något lite extra mitt i rabarbersäsongen som jag tycker så mycket om.

2214pajx

Valet till fika på Mors dag föll på denna paj från Green Kitchen Stories – här finns receptet. Eftersom det hela är på engelska, och jag tog lite andra ingredienser, skriver jag några notiser om hur jag gjorde. Jag smörjde en pajform med kokosolja. Jag skar i rabarber, jordgubbar och äpplen och tog över 1 tsk vaniljpulver, 2 tsk honung och lite apelsinjuice. Smulorna – som jag lade på frukten – gjorde jag i matberedare – 2 1/2 dl havregryn, 2 1/2 dl mandelmjöl, 15 dadlar som jag delade i bitar samt 6 tsk kokosolja. In i ugnen på 175 grader ca 30 minuter. Jag åt med några färska jordgubbar till samt lite grädde. Ja ni, himla, himla gott blev det. Rekommenderas varmt!

5 comments

  1. Men vad roligt att du länkade till receptet med dina modifieringar och tack fina för länken till mig. Och värmande ord. Håller med dig, nu när jag själv avstått socker en längre tid, att man vill hitta en balans och inte få tillbaka det där väldigt söta. Det är därför jag försöker dra ner på mängden dadlar exempelvis eller sötningsmedel. Det behövs liksom inte så mycket. Men vad roligt det är att bara kunna njuta av fina godsaker utan att något annat triggas igång. Ska absolut testa pajen i helgen. Rabarberskörden riklig i år. Kram till dig!

  2. Anneli – Ja, tusen tack för all inspiration som du ger! Nu när jag mist oskulden när det gäller “nyttiga” bakverk, så har jag mycket att botanisera bland dina recept. Det är det som är lite skoj när man bakar på ett annat sätt också märker jag. I mer vanlig bakning är det viktigt att följa recepten och proportionerna, annars kan det bli pannkaka av allt, men när man bakar med dessa ingredienser, så är det mer att gå på känsla och vad man har hemma i skåpet. Det gillar jag. Kram

  3. och jag som precis håller på o bakar min rabarberpaj, jag kör även jag med mandelmjöl! gött! ha en fin vecka.
    kram

Leave a Reply

Your email address will not be published.