Fredagssvepet: 3/15

Jag samlar mig inför helg och det 137:e fredagssvepet i ordningen. Håll till godo!

315fredagI veckan blev årets Oscarsnomineringar klara. Jag har haft dokumentären om Vivian Maier på min att-se lista sedan juldagen, men nu fick jag den sista sparken i baken av Oscarsnomineringen och att den bara ligger kvar en vecka till på SVT Play. Passa på ni också om ni inte redan har sett filmen om en av 1900-talets stora fotografer, vars bildskatt upptäcktes av en slump 2007.

315fredag1Så fort man läste  raderna på Lotta Agatons blogg om att hennes bostad nu är till salu, förstod man att detta skulle sprida sig med blixtens hastighet i bloggosfären. Eftersom jag själv befinner mig i den så är det väl närmast tjänstefel att inte ta med den i ett svep. I veckan skrev Maria Soxbo en krönika på Sköna Hem om 2010-talet som ett potentiellt skämskudde-decennium inom inredning. Vad kommer vi i efterhand att minnas som speciellt och utmärkande för denna tid när våra ideal blir retro på en Antikrunda framöver? En sak är säker – om man vill se till en stil som har varit och fortsätter att vara otroligt inflytelserik i vår era – då är det läge att kapsla in bilderna från Agatons hem till framtiden. Jag tycker i vanlig ordning om Agatons sätt att arbeta med materialmöten – något som ofta glöms bort när man har en stil som denna – som då kan bli ganska platt tycker jag. Om man blir inspirerad och vill veta mer om saker som syns på bilderna rekommenderas en titt här. Själv dyker jag, i vanlig ordning, in i färg och mönster efter en tur i Agaton-land :).

315fredag2Hemtex fortsätter att satsa på designsamarbeten. Senast i raden är Plaza Interiör som tagit fram en sovrumskollektion. Vad som för mig är oklart i sammanhanget är hur tjusiga bilder och samarbeten tas om hand i de konkreta butikerna. Här hos mig i alla fall, finns det mycket liten korrespondens mellan känslan i affärerna och den visuella värld som företaget skapar åt sig. Det verkar finnas många pengar att satsa på såväl reklam som stylade bilder, men ett hett tips är att använda en del av budgeten till att rusta upp i butik till något som lockar dit mer kräsna kunder. Bild: Malin Cropper/Hemtex.

315fredag3Jag har framförallt följt Formex via ett antal Instagramkonton denna gång. Något som blicken fastnat på, i likhet med många andra bland annat Tant Johanna, är Vera Novis. Företaget är ett samarbete mellan Smålands Skinnmanufaktur och Formbruket. Svensktillverkade ting med god form – det här kommer vi få se mer av framöver var så säkra.

315fredag5Något annat som glimtat förbi regelbundet i flödet är Havsglas vackra amplar. Ampeltrenden är fortfarande glödhet och denna version är himla fin.

315fredag8Mer glas att fånga ljuset i. Iittala tar fram fler delar i den klassiska Ultima Thule-serien med anledning av att det var hundra år sedan formgivaren Tapio Wirkkalas födelse. Här är det även läge att hålla utkik på Loppis efter de karakteristiska bubblorna.

315fredag4Möjligen signifikativt för den första riktiga veckan efter julen. En önskan att svepa in sig i en filt. Den här är så fin – och stor – i ekologisk bomull i design av Henrike Schoen – finns bland annat hos Le Kiosk

315fredag7

Lugna fredagstoner i dag.

315fredag6Elle Mat och Vin kör helgmenyer på sin sajt. Jag siktar bland annat på denna sallad i dessa citrustider. Och en och annan pärlhyacint lär det bli. Hoppas att ni alla får en riktigt fin helg!

7 comments

  1. Härligt med ett fredagssvep! Det har blivit en riktig fredagstradition för mig att kolla in det. Ler igen en gång åt att min barndoms hatservis Ultimathule har blivit så poppis igen! Mamma har alltid älskat den och har massor av delar och som barn (och tonåring!) tyckte jag att glasen och skålarna var grymt, grymt fula. Nu däremot känns de alltmer lockande… 🙂 Trevlig helg!

    1. Jamen det är ju sådär – saker går lite i cirklar och ögat behöver vila lite ibland :). Tack för fina ord!

  2. Håller helt med dig om Hemtex butikerna! Det lockar sällan att gå in där, trots att det finns en del godbitar där mellan varven. Och tack för helt fantastisk fredagslåt W! Fin helg!

    Lisa
    @livingbylisa

Leave a Reply

Your email address will not be published.