Days & Weekends: 7 a week # 26

2215mypreciousDå har vi tisdag igen, vilket betyder veckans lista här på Days & Weekends. Håll till godo med den tjugosjätte versionen! Mitt icke befintliga smyckesskrin är något som inte blivit speciellt prioriterat under ett antal år. Jag har förvisso köpt en del armband, men de där tunga investeringarna i genren lyser med sin frånvaro sedan vigselringarna. Det är lite samma sak här som med det mesta andra i livet för tillfället. Ska det vara, så ska det vara saker att leva med länge framöver. Jag skulle exempelvis gärna bära en Torun armring från Georg Jensen. Ett sådant där varje dag smycke som beroende på sammanhang ändå kan vara med vid de flesta tillfällen.

2215thebestversionJust nu är hållbarheten i fokus i bloggosfären. Jag vill inte kalla detta en trend, för trender kommer och går och det här är något som jag hoppas är här för att stanna för all tid. När jag uppdaterade mig på Think Organic – fin sajt som lanserades i höstas – fick jag syn på Slow Fashion-upproret. Med orden “Jag vill sakta ner. Jag vill ta hand om mina kläder och uppskatta bra kvalitet. Jag vill oftare välja hållbart, lokalt och second hand. Jag vill hylla den personliga stilen och jag kommer att vara stolt över varje litet steg jag tar”. uppmanas man att skriva på för ett mer hållbart tänkande kring mode. Tankeväckande och något att ta med sig ut på shoppingrundan. Bild: Slow Fashion-upproret.

2215nextdoorNågot annat att tänka på inför stundande semestertider, då i alla fall jag med större frekvens besöker hantverkare – detta inlägg av keramikern Calle Forsberg som spreds på Facebook i går. Under rubriken Är koppen dyr? resonerar Forsberg kring hantverkets villkor, prissättning och att vi måste vara beredda att betala för produkten. Jag sätter upp en tekanna med rottinghandtag på min önskelista.

2215mybedsidetableSom sagt – det finns mycket att säga om Kinfolk och deras livsstilsskapande, men det nya numret – The Essentials Issue – siktar jag in mig på att köpa. Jag är, i likhet med Maria på Husligheter, mycket nyfiken kring temat.

The Essentials Issue will explore the different meanings of life’s fundamentals and suggest ways we can incorporate them into our daily lives. We want to uncover the heart, the kernel, the foundation, the bedrock—whatever brings us back to our cores. Deciding what is essential in our lives isn’t about paring back our belongings and forgoing our beloved but unnecessary frivolities: Instead of determining how little we can live with, it’s about working out what we cannot live without.

2215thekitchenI helgen spreds taggen #svenskmjölk som en löpeld på Instagram. Upprinnelsen är ett initiativ av Johanna Bradford och Cecilia Hedin som går att läsa om här på Johannas blogg. Tanken är att sprida budskapet om att alltid välja svensk mjölk och att priset behöver höjas för att bönderna skall få skälig ersättning. Lovvärt och intressant hur de sociala medierna numera är riktigt slagkraftiga när det gäller att få ut ett budskap. Bild: Studio Kvarteret/Cecilia Hedin.

2215gogreenLotte Möllers Citron kom 1997 och var en coffetable-bok innan genren knappt fanns i Sverige. Jag har den i bokhyllan och bläddrar i den fortfarande – på tal om hållbarhet. Nu kommer den i nyutgåva och ges ut samtidigt som Möllers nya bok Smultron som självklart kvalificerar sig för ett potentiellt inköp. Smultronens kulturhistoria känns väl som ett helt rätt ämne nu när det stundar sommartid.

Och äntligen får vi oss lite barnmorskor till livs igen. SVT har varit sena med den tredje säsongen, men nu är det dags. I går sändes första delen av en julspecial och i kväll är det dags för den andra. I morgon börjar sedan “obligatorisk en gång i veckan-TV” klockan 21.00. Call the Midwife som serien heter i original är en av mina personliga favoriter, vilket gör att jag ser fram emot onsdagskvällarna framöver.

Med detta hoppas jag att ni får en fin tisdag!

signature

13 comments

 1. Jag älskar call the midwifes, och jublade när jag såg reklam för att det skulle sändas igen. Att det redan startat med julspecial hade jag dock missat, så tack för tipset:) Smultronboken måste införskaffas! Älskar smultron så till den grad att min mamma (som bor i Värmland) fortfarande odlar dessa på sommaren så att jag kan äta dem när jag är där och hälsar på:)Som vanligt en fantastiskt lista från dig! Kram/tanja

 2. Tack för tipsen och listan. Hade ingen aning om att Barnmorskorna skulle börja igen. Tusen tack.

 3. Jättehärlig lista som vanligt, och jag håller verkligen med om att hållbarhet förhoppningsvis inte är en trend utan en livsstil som håller i sig. Sorgligt vore det annars. Tack för länkarna! =)

 4. Jag måste bara tipsa om en serie jag fastnat för – Miss Fisher’s Murder Mysteries – australisk serie med smak av Midsomer Murders och Downton Abbey. Underbara miljöer, 1920-tal och suveränts skådespeleri.

 5. Heja hållbarhet, miljöfokus och medvetenhet om vad det är vi stoppar i oss för mat. Härligt att vi fick vara med på listan. Tack snälla Weronica! Du skriver alltid så inspirerande 7 a week. 🙂

  En fin vecka till dig!
  Kram från C

 6. Hej! Lite sent svar kanske – men stort tack för att du listar hållbarhet och Slow Fashion – och delar mitt Slow Fashion-upprop! TACK!
  <3
  Johanna
  (www.johanna-n.com)

 7. Mitt smyckeskrin är rätt obefintligt det med. Men just ett sådant armband
  fick min syster och jag varsitt av min Mamma i julklapp. Love it!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *