Inspirationen

Processed with VSCOcam with f2 presetJag har tänkt mycket på den i sommar. Den där kära inspirationen. Så härligt naturlig när den finns med en, så saknad när man inte känner den. Det är enkelt att säga – och många säger det – att bildflödet som kommer mot oss i tidskrifter, på bloggar och i olika sociala media är likriktat och att det är “samma” överallt. Jag känner starkt för att inte ens säga det, utan att i så fall försöka visa något annat. Det är det där hederliga You must be the change you wish to see in the world igen. Jag tänker inte samla mig till några stora tankar i detta nu. De kanske kommer framöver – vem vet. För nu nöjer jag mig med att säga att mycket av den inspiration som jag konsumerat i sommar kommer från äldre tidskrifter. Jag har bläddrat i gamla urklipp. En och annan gång har jag sagt förbaskat om att jag slängde alla mina gamla Sköna hem och Elle Interiör från 1995 och framåt när vi flyttade. Jag har botaniserat på loppis bland högarna med tidningar. På bilden syns antikhandlarvåning från Antik & Auktion 2006, omslag Sköna Hem 1994, favoriten Ingegerd Råman som binder buketter i Antik & Auktion 2004 och Reijmyreglas från Antikvärlden 2010. Det är även lite befriande med en tid i de äldre magasinen innan styling och bildbehandling var så gängse och minutiöst utfört som det är numera. Tidlös inspiration. Det brinner jag för i vanlig ordning.

6 comments

 1. Hej!
  Så kloka tankar! Lustigt, jag har just idag sorterat ut gamla tidningar som Sköna Hem, Elle decoration och Residence. De står i hallen och skall slängas. Kanske dumt men jag har ont om plats. Vad skall jag göra med dem, lämna på loppis?
  Karin

 2. Fördelen med att gilla klassiska inredningar är just faktumet att det är hållbart. Själv söker jag mig till utomnordiska pinterestare och river ut bilder ur gamla magasin innan jag slänger dem, för jag är också så urbota trött på dessa likriktade hem. Fast det är fint också. Det är dubbelt faktiskt. Kloka ord som vanligt W. Du är bra på det.

 3. Kloka ord. Tror vi pratat om det här tidigare och jag känner fortfarande en mättnad när jag någon gång köper en mode- eller inredningstidning. Jag är fullt tillfreds med bloggar, instagram och någon gång Pinterest. Och det där likriktade tröttnar jag snabbt på. Det personligt charmiga faller jag pladask för. En mat- eller trädgårdstidning kan jag dock bläddra i gång på gång, haha.

 4. Dito. Skulle egentligen bara behöva skriva det lilla ordet, för jag skriver under på allt du säger här, som du vet.

  Själv funderar jag just nu på vilka gamla inredningsböcker jag ska spara och vilka jag ska låta gå vidare i second hand-kretsloppet. Svårt, för mycket är så inspirerande, fast det på vissa sätt känns daterat på fel sätt. Men det riktigt klassiska går förstås aldrig ur tiden, det överlever allt.

  /helena

 5. Precis så, Weronica! Och din förmåga att sätta ord på just det jag själv många gånger upplever, känner och tänker är det som får mig att tycka om din blogg så mycket.
  /Hanna

Leave a Reply

Your email address will not be published.