Hjärta Ingegerd Råman

Det är något med hennes person. Självklarheten. Det där vackra håret som får mig att omfamna mina grå och tänka att precis så där vill jag bli, i kombination med ett sådant starkt patos och integritet. Jag sparar alltid reportage i tidskrifter när hon står och binder blombuketter eller när man får kika in i hennes ateljé. Jag är långt ifrån minimalist och skulle aldrig klara av att bo i en sådan miljö utan att börja bygga högar överallt, men det är ändå något som drar mig till det där huset på Österlen. “Ju färre prylar, desto större luftrum” säger hon. Det är inte jag, det är det inte, men det är ändå något som får mig fast. Genom åren har jag köpt en del saker – framförallt ur produktionen för Skruf och Orrefors, men även en del från servisen Domino för Gustavsberg. Jag tror att det är det där distinkta uttrycket – tidlöst vackert i sin skenbart enkla pregnans – som lockar.

416ingegerdJag tröttnar aldrig på att bläddra i boken om henne. Jag köpte flera exemplar på realisation och har dragit ut en del bilder bara för att de är så vackra. Jag tänker alltid på det förgängliga i det som omger oss när jag skriver om henne. Själv gör hon sina skisser på smörpapper som med tiden gulnar och “blir sprött med tiden, bara att slänga”. En dag sprack helt plötsligt en vas som jag hade av henne mitt itu. Den stod på ett bord hemma hos oss när vi bodde i staden. Förmodligen hade den fått en liten spricka – kanske hade barnen träffat den med sin mjuka boll som de alltid lekte med då – och spänningen i glaset gjorde att den inte klarade att hålla samman längre.

416ingegerd1I maj lanserar IKEA kollektionen Viktigt som designats av Ingegerd Råman i samarbete med företaget och vietnamesiska hantverkare. Det är en samling föremål som sträcker sig från möbler till bruksvaror i köket.

416ingegerd3De vackra bilderna är tagna i Råmans ateljé och för mig representerar de just den känslan som jag har för denna formgivare.

416ingegerd2It’s a project between the craftsmen and the designer. It has lots of energy. And looking at the objects now – the things we did – for me, it represents love.

Hjärta Ingegerd Råman

5 comments

  1. Så fint! Vi är nog många vars hjärtan slår ett extra slag när Ingegärds föremål kommer i vår väg, och ännu fler som kommer hänga på låset då i maj…

Leave a Reply

Your email address will not be published.