Days & weekends: Månadens lista – oktober

Vi har den andra dagen i november. Jag samlar mig till min version av Tant Johannas månadslista för oktober. Håll till godo.

OUTFIT

4515lista3Jag är mycket förtjust i konjaksfärgat läder. De här skorna har suttit på mina fötter nu i oktober. De har den där nyansen som gör sig särdeles bra i lövhögar. Månadens favoriter helt klart.

ORD

4515lista1Emily Brontë

VINTAGE

4515lista7Jag är mer förtjust i änglar än tomtar i juletider och håller därför ögonen öppna lite extra på loppisar. Jag har bland annat fyndat en klassisk Skultuna-ängel under året tillsammans med en annan tjusig ljusbärare. För mig börjar säsongen oftast med blommor som i går och att jag tar fram mina änglar från Svenskt Tenn.

BLOMMOR

4515lista9Efter att ha frossat hela säsongen i mina kära spretiga trädgårdsbuketter extra alles, vilar intrycken lite nu med mest grönt i vaserna, innan julblommorna tar vid. En favorit är denna variant av Eucalyptus. Jag har planer på att försöka få ihop en krans – titta så fint det kan bli – men än så länge har jag inte kommit till skott.

KLASSIKER

4515lista6Vilken otroligt tråkig nyhet som nådde mig under förra veckan. Ännu en svensk fabrik är försatt i konkursLjungbergs. Sedan jag skrev om Reijmyre glasbruk som gick ett liknande öde till mötes för ett tag sedan, har nya ägare tillkommit där – och det är bara att hoppas att det blir detsamma för den anrika textilproducenten. Det är så innerligt sorgligt att de svenska producenterna har svårt att få det hela att gå ihop. Snart finns inte mycket kvar här i landet. Hassel – Viola Gråsten/Ljungbergs.

MOOD

4515lista4Vilken makalös höst mild och vacker höst vi har detta år. Det är bara att njuta med fullt påslag av naturens fyrverkeri.

DETALJ

4515listaAvdelning saker och historia som jag har svårt att hålla mig borta från. Brittiska Ernest Wright and Son har gjort saxar sedan 1902. Storken finns bland annat hos Le Kiosk.

PÅ ÖNSKELISTAN

4515lista2Bricka från Svenskt Tenn

INSPIRATION

4515lista8Det är den stora ljussäsongen i och med mörkrets intåg. Jag behåller min känsla för ljus med färg och påminns i och med denna tjusiga bild från brittiska Toast om bivaxljus. Det är mycket diskussioner om hantering av värmeljusbehållare och vikten att använda naturliga material i ljus, vilket gör att jag tror att vi kommer få se mer av bland annat dessa klassiker igen.

XOXO

4515lista5Nyfiken på Patti Smiths nya bok – en julklappsbok månne.

November – varmt välkommen!

signature

11 comments

 1. Nya Patti Smith har jag också reflekterat över. Lite kul att M:et i M Train bl.a. står för Mankell. De var vänner. Och tydligen är den kära “poetissan” på gång med att skriva en deckare också. Eller kriminalroman kanske hon föredrar att kalla det.

  Bivaxljus borde ju verkligen ha framtiden för sig, som du säger. Och jag som dessutom tycker det att är så fint med just gula, bruna och gulbruna ljus!

  Tack för fin lista, och hoppas att förkylningsbuggen håller sig undan nu då!

  /helena

  1. Aha – det visste jag inte. M:et för Mankell alltså. Ja, den där doften av bivaxljus saknar jag. Får råda bot på det. Vik hädan alla baciller!

 2. Egentligen är jag inte förvånad då vi båda ofta faller för samma saker och företeelser, men ändå. Går hä och grunnar på en ängel från Tennet, och den där bärnstensfärgade brickan ser så fin ut, för mig blev det blev tyget istället. Storksaxen har jag investerat i – vacker och vass! Bivaxljus doftar ju så gott och jag påminns om att det finns just en sådan fabrik och butik uppe på Bjärehalvön. Kan nig bli ett besök innan jul. Jag blir som du ledsen och frustrerad över dessa nedläggningar. Gör mitt bästa för att stötta och bevara när jag väljer att handla något nytt eller begagnat. Efterlängtad och som alltid en fin lista!
  Kram Jenny

  1. Ja, fy så trist – hoppas att det löser sig och att nytt kapital kommer in så att produktionen får fortsätta. Vi skall värna om vår egen tillverkning.

 3. Ännu en härlig lista och hann jag även se, ett fint modecollage!
  Jag älskar din listor och din stil, den är tidlös och elegant och känns verkligen personlig vilket sticker ut och berör när mycket annat känns samma samma och försvinner i bruset.

  Kramar

  Inredningshjälpen/Anette

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *