Fredagssvepet 49/15

Vi går mot den andra helgen i advent. Här hos mig drar det ihop sig till storm tycks det, men vi får hoppas att det sedan stundar lugnare vindar. Håll till godo med veckans svep. Så har det kommit till sista avsnittet det kära Downton Abbey. Vi har såklart julspecialen att se fram emot och det ryktas redan om en film, men för lördagar 21.30 är det slut efter i morgon. Jag måste säga att jag hade mycket svårt för att se vem som skulle kunna vinna Marys hjärta efter Matthew. Matthew Goode är dock en skådespelare som jag har ett gott öga till, så Henry Talbot har blivit en vinnande karaktär. Slutet gott, eller?

4915fredag1Danska Costume lockar bland annat med ett porträtt av Diana Vreeland. Det låter som om en del av helgläsningen är klar.

4915fredag3H&M har satt en del av sina hudvårdsprodukter under Premium Quality-segmentet, vilket jag antar är någon typ av kvalitetsstämpel. Jag har inte provat något här, men nog skulle huden må bra av lite omvårdnad denna kalla årstid, här dessutom snyggt förpackat.

4915fredag4Vacker säsongsbild från Liljeholmens. En del butiker som normalt inte säljer dessa ljus tar in dem till jul, så läge att bunkra upp lite för oss som är glada i att elda. I annat fall har ljusfabrikanten en webbutik där hela sortimentet finns tillgängligt.

4915fredag5Och på tal om stiliga stilleben – nu på förmiddagen rasslade det till på min Bloglovin´(bland annat här hos Inredningshjälpen) kring en våning på Engelbrektsgatan som är till salu genom Alexander White. Här har man tagit in Dusty Deco, Walles & Walles, Polstjernan Antiques samt Belenius/Nordenhake för att få till stilen. Inredningen är även till salu. Om jag kickade igång på ett gammalt stadshus med innergård i måndags genom Det sitter i väggarna, så tänker jag nu att det vore inte så dumt att bo i staden igen. I fantasin kan allt hända – och inspirationen är i vanlig ordning fri. Våran lite bedagade tjugotalslägenhet som vi bodde i innan huset, kom knappast i närheten av detta topprenoverade objekt, men visst är det något speciellt med takhöjd, serveringsgång och tidstypiska detaljer. Ögat får njuta lite denna fredag, innan jag – nöjd – slår mig ner i min egen soffa.

I nämnda soffa har jag helgplaner att se BBC:s River med Stellan Skarsgård på Netflix. Jag har läst om den här och här. I dag bloggar Annelie på Blomster & Bakverk om serien också. Jag får lov att återkomma när jag tittat.

4915fredag6Jodå, det där julteet som jag hade med i förra veckans svep, smakar galant. Jag har svårt för kryddiga julteer med stark smak. Det här smakar alldeles lagom för mig i en stor kopp till en lussekatt.

Jag måste skriva något om julkalendern också. Vilken vattendelare den tycks vara detta år! Nu är mina barn stora – jag ser den tillsammans med tolvårige sonen – och med den förutsättningen måste jag säga att mina intryck hittills är applåder. Visst kan jag ha synpunkter på vissa saker, men överlag lyckas den väl. Det skall möjligen sägas att jag förmodligen är – och skulle ha varit – en drömmålgrupp. Som barn sparade jag mina slantar för att kunna köpa Den svenska historien på bokrean och i tredje klass läste jag in min historiebok på kassettband för att ha den kvar. Och lilla Cleo – decembers klarast lysande stjärna.

Ett av de bästa julalbumen i år – It´s almost Christmas med Jon & Valerie Guerra.

Med detta hoppas jag att ni alla får en riktigt fin helg!

signature

8 comments

 1. Tack för ännu ett ljuvligt svep! Håller helt med dig om adventskalendern, jag gillar den massor, och även min tonåring. Cleo är helt underbar, längtar efter att få se dagens avsnitt!
  Glad advent!

 2. Hej,
  Jag läser alltid din blogg med stor behållning! Bra texter, tänkvärda texter och vackra bilder. Tack för ännu ett svep!

  Trevlig helg,
  Cathrine

  PS. Jag och tonårssonen har stor behållning av julkalendern.

 3. Trevlig helg! Vilket fint svep. Ser fram emot Downton Abbeys sista avsnitt och vad som kommer att hända i julavsnittet.
  Julkalenderns lilla Cleo är en favorit här med. Erik är lite för skrikig ibland och tiden är så kort och så men. Vi gillar årets kalender!

 4. Det är Maggie Smith jag kommer att sakna. Farmor i Downton Abbey. Vilken kvinna! Ironin som står som en eldkvast ur hennes snipiga, rara överklassmun. Hihi. Som tur är finns hon att beskåda i många andra intressanta film- och tv-produktioner genom åren. Oscarsklass på denna dam, minsann!

  Vattendelare, säger du, aha, har inte hängt med där, men det kan man ju mycket väl tänka sig; att årets julkalender inte passar riktigt alla. Personligen tycker jag att historia måste lyftas fram på ett mer eftertänksamt och brett, utvärderande sätt. Det här känns som ett bra led i det. Synd bara, att det inte kunde beröra hela världens historia istället. Men en kvart är kort, som sagt.

  Tack för svep, (och alla andra intressanta, vackra och inspirerande inlägg du levererar i adventstider! Har tyvärr inte hunnit/orkat kommentera så mycket, men jag läser och tittar på allt!) och jag önskar dig en bra helg i Helgas, förhoppningsvis, lugna efterdyningar!

  /helena

 5. Downton Abbey har jag sparat tills man kan se hela säsongen i ett svep, det där med att se ett avsnitt i veckan är inte riktigt min grej.
  Tusen tack för te-tipset och som i vanlig ordning, ett fantastiskt fint svep!

  Önskar dig en ljuvlig 2:a Advent!

  Kram Anette

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *