Kalla metaller

116silverliljanJodå, när till och med det anrika mässingsbruket Skultuna slår på stort när det kommer till kalla metaller i sina nylanseringar, så får vi väl anse att det är en form av skifte som har ägt rum. Jag är, liksom Johanna Bradford i denna intervju, otroligt trött på trend och det kommersiella i att vi skall köpa för att hänga med i de snabba svängningarna. Jag tycker fortfarande att det är roligt att följa det som skrivs och tänks kring pendeln – däremot tycker jag att vi alla bör rannsaka oss själva om vi känner ett behov av att byta ut de varma metallerna mot de kalla i hemmen för att “trenden” säger åt oss att så skall det vara. Jag hoppas att vi kan vara lite mer sansade – och framförallt inte glömma bort att det vackraste är att kombinera metaller, precis som på bilden. Bild från @skultuna1608 Instagram som visar Richard Huttens ljusstakar och klassikern Liljan i silverglans.

116silverliljan1Visst är den elegant även så här? Även om jag har sprungit på loppis mycket under senaste året har jag inte siktat en enda lilja, men man vet aldrig. Kanske har jag turen med mig någon dag. Fotografi: Bukowskis.

8 comments

  1. Störst chans till Skultuna fynd är nog närmast källan. Loppet i Västerås eller Sala eller auktionsbyrån Effecta. Hälsar få Västeråsare med många Skultunastakar hemma.

    1. Marie – ja, där är jag ju aldrig – tyvärr :). Vi var på väg till Skultuna i höstas, men fick ställa in – skall försöka att kolla loppisar i närheten när vi kommer iväg. Härligt med en stor samling ljusstakar!

  2. Om man ska leta efter liljan på loppis nära källan bör man isf bege sig till Ystad-trakten och inte Skultuna. Jag bor i norra Skåne och hittade två liljan i perfekt skick i en loppis/antik-butik. Betalade 600:- så inte billigaste fyndet, men ändå bra!

  3. Utan att veta så känns det som att de kommersiella svängningarna blir snabbare och snabbare. Frågan är vem som driver detta, men det borde vara tillverkarna, som i detta fall med Skultuna? Eller är det så att vi konsumenter idag är så otåliga att vi vill förnya oss hela tiden. Personligen, utan att vara någon som helst expert, så tror jag att mässingstrenden håller i sig ett bra tag till. För tjugofem år sedan var messing nästan helt allenarådande som metall i inredning och därefter helt fel ändra fram till ett par år sedan. Det är fint att alla metaller får vara med nu! Undrar när tennet får ett uppsving? Tycker det är mycket vackert.
    Tack för intressanta synvinklar Weronica.
    Karin

Leave a Reply

Your email address will not be published.