Att se fram emot: Josef Frank på Millesgården

216joseffrankMin vän Karin gjorde mig uppmärksam på att det kommer en stor utställning om Josef Frank på Millesgården i maj. Efter att ha bevistat flera utställningar där Estrid Ericson varit i centrum – bland annat i Hjo i höstas – känns det roligt med fokus på Frank. Millesgården är dessutom en av de vackraste platserna som finns.

216joseffrank1Jag har stått och tryckt med näsan vid fönstren i Annes Hus – bland annat här – och inte tänker jag missa chansen att få titta närmare på rummen som är inredda av Estrid Ericson och Josef Frank till Carl Milles sekreterare Anne Hedmark. Välbekant är Carl Milles ord om att “han hade tänkt sig att hans sekreterare skulle få en känsla av att befinna sig på en vit molntapp på en blå himmel” i vardagsrummet. Soffgruppen är därför klädd med Franks textil La Plata.

216joseffrank2En del av utställningen kommer att innefatta Josef Frank som akvarellmålare (även i centrum för den bok som ges ut), medan rabatter ute i trädgården kommer anläggas av Ulf Nordfjell som inspirerats av mönstervärldar och målningar. I den stora salen kommer Frank stå i fokus som arkitekt, formgivare och mönsterkonstruktör. Utställningen öppnar 20 maj och hålls till 2 oktober. Det är ett tag till maj, men det är inte så dumt att se fram emot saker nu i mörka januari.

signature

6 comments

  1. Så spännande! Har faktiskt aldrig varit på Millesgården fastän jag varit i Stockholm ganska många gånger. Nu blir det att planera in ett besök, gärna i juni när pionerna och irisarna blommar i Emma Lundbergs trädgård.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *