Millesgården

millesgårdendecemberJa, det var Millesgården som var den där platsen som jag länge längtat till och som jag i går äntligen kom till. Jag förstod redan innan att detta skulle vara något speciellt och jag blev inte det minsta besviken på plats. Det var isande kalla vintervindar i går, så jag ser redan fram emot att möta skulpturparken och trädgården en annan årstid.

millesgårdendecember1Samtidigt kan jag rekommendera att besöka ett ställe som detta under lågsäsong. Vi vandrade runt i salarna nästan helt ensamma och det blir en speciell stämning när man tillåts komma så nära inpå platser. Nu är det dessutom extra roligt, när många ställen rustas till jul. I detta rum som var makarna Milles galleri och matsal hade man pyntat med vintervitt och grönt. Ett helt fantastiskt rum med den vidunderligaste av utsikter. Här kan man sannerligen tala om blomsterbord de luxe.

millesgårdendecember2I ateljen hade man julpiffat den berömda tjurskulpturen med röda band i hornen – ett klassiskt dekorationsknep som får stor effekt med liten insats.

millesgårdendecember4En mer mättad dukning med orangeröda toner som samspelar så vackert med den gröna tonen i skulpturerna. Millesgården uppfördes 1908 som bostad till skulptören Carl Milles och hans hustru Olga, men byggdes sedan till ett antal gånger över åren. Läs mer om de olika rummen i hemmet här. Det är hisnande att tänka sig all denna mark som tillhör gården med alla terasser, trappor, fontäner och skulpturer uppfört med ett tydligt italienskt klassiskt ideal. Jag blev hänförd av platsen.

millesgårdendecember5Här syns den klassiska Milleskrukan som tillverkas av Gustavsberg. Det kan hända att jag fick med mig någon hem.

millesgårdendecember3Carl Milles Antiksamling och tillika ståndsmässig vinterförvaring för alla Medelhavsträd som inte riktigt klarar av kylan utanför.

millesgårdendecember6Såklart stod jag även med näsan mot glasväggen nere i Annes hus (uppfört 1951 till Carl Milles sekreterare Anne Hedmark) som inretts av Estrid Ericson och Josef Frank.

millesgårdendecember7Matsalen i Annes hus med många bekanta ting från Svenskt Tenn och en vacker grön färgskala i juletid.

Som sagt – jag blev så inspirerad av hela upplevelsen vid besöket – även aktuell Pompejiutställning är fin – och tänker redan att jag vill tillbaka hit och se årstidsskiftningarna. Detta måste vara något alldeles extra i vår tänker jag.

I dag har jag även bloggat hos Decor Life – varmt välkommen in!

6 comments

  1. Vad roligt att du fick besöka Milles! Visst är det fint där?!!! Vi tar ett besök till våren vid bättre väder, okej?

Leave a Reply

Your email address will not be published.