Fredagssvepet 3/16

Först av allt i detta fredagssvep – såklart – specialavsnittet av Sherlock Holmes som sänds på SVT i morgon kväll. Den kära detektiven hamnar i 1800-talet med sin medhjälpare Watson med ett mysterium som inkluderar en spökbrud. Jag älskar som bekant allt i denna serie och är svag för Mr Cumberbatch, så jag kan inte tänka mig annat än att det blir en högtidsstund framför TV:n.

316fredag7Snyggt omslag för nya Elle Decoration UK som visar upp Pantones Color of the year i tjusig layout. Tidningar som dessa är alltid roligast i säsongsskiften och även om ordet Trend känns något belastat för tillfället, kan jag tänka mig att ge detta en chans.

316fredagDet pågår mässor för fullt – inte minst Formex i Stockholm – som jag följer från soffan. Inredningsnyheterna duggar därmed tätt. I flödet fastnade mitt öga på Dew Trivet/design Objecthood för Skultuna. Kanske är det blommorna som gör att blicken stannar lite extra nu också.

316fredag1Sköna Hem släpper en kollektion tillsammans med svenska textilföretaget Himla. Förmodligen har vi bara sett början på liknande samarbeten där varumärken går samman och där gränserna upplöses. Känslan skall vara inspiration från modevärlden i en bohemisk stil. Det småblommiga inslaget är fint – känns mycket Liberty.

316fredag3Det börjar ljusna på knutblusfronten. Lindex släpper snart en fin variant i lyocell.

316fredag5Jag är nyfiken på denna nyutkomna bok av grundarna av caféet Sthlm Raw. Provläs lite här. Granskottstårta lär jag inte göra, men det verkar finnas annat som lockar.

316fredag4Jag skrev om Nittsjö Keramiks lansering av produkter från arkivet i december. Nu ser jag företaget skymta förbi i Instagramflödet från Formex. Roligt med uppmärksamhet för en svensk producent. Jag tror att vi kommer att få se mycket mer av dessa saker i vår.

316fredag6IKEA kommer med massor av nyheter i februari. Blicken fastnade bland annat på påslakansetet Häxört i percale. Tjusig och krispig bild.

316fredag9Svenskt Tenn tilldelas Signumpriset 2016 för att vara det nordiska företag som bäst förvaltat och vårdat sitt varumärke. Balansen mellan det moderna och det historiska har alltid lockat mig, liksom anden av Estrid Ericson som får fortsätta att råda. Daggvasen må vara tacksam att göra narr av som stilmarkör – senast av Cecilia Blankens här – men faktum är att framgången har bidragit till att Skrufs glasbruk fått nyanställa. Och det är en god nyhet om någon i dessa tider då vi mest möts av sorgliga besked när det gäller svenska producenter.

Jag avslutar med denna livespelning av en av förra årets största hits.

316fredag8Med detta hoppas jag att ni alla får en riktigt fin helg!

signature

7 comments

  1. En av de absolut godaste “kakorna” jag smakat var på Sthlm raw i höstas, knaprig botten och syrlig kräm på (är inte så förtjust i “bara” söt). Så gott så jag var tvungen att fråga vad som var i, men aldrig har jag lyckats lika bra, så nu blev genast suget efter den boken stort 🙂

    Lika fint svep som alltid. Du förgyller lunch-teet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *