Klassiker: Matador

316matadorSom sällskap i soffan har jag bland annat haft en kär DVD-box – Matador. Jag vet inte för vilken gång i ordningen jag ser samlingen om människorna i småstaden Korsbæk, men jag slås varje gång hur tidlös och hur väl genomförd den är. Jag upptäcker nya infallsvinklar och som ofta är fallet med klassiker – de förmår att verka som en spegel till livet. Man utvecklas som människa på vägen och därmed ser man olika saker under livets gång. Kommer ni ihåg den från televisionen på åttiotalet? Serien började tydligen sändas 1988 då jag var sexton år. Jag minns mycket väl hur jag och en kompis bänkade oss framför TV-apparaten. Det var sannerligen en annan tid med fasta tablåer. Om någon hade talat om exempelvis streaming hade man aldrig i livet trott på det.

Denna gång tittade jag åter mycket på de starka kvinnoporträtten. Maude Varnæs är en oförglömlig karaktär som utvecklas mer än någon annan i serien. Från att ha gått till sängs vid minsta motgång, samlas mod till att upptäcka sig själv och komma lite utanför ramarna för familjen Varnæs stadsvåning. Scenografin i serien är en njutning och den där rottingbrickan skulle jag gärna ha själv.

Ingeborg Skjern gör en klass – och bildningsresa och är kvinnan som gör mannen. Det gjorde gott att se lite av extramaterialet på DVD-boxen för första gången och höra seriens författare Lise Nørgaard säga att hon tänker sig ett litet hus i Frankrike för Ingeborg på äldre dagar. Även i den Skjernska villan är det en fröjd att se miljöerna med en lite mer modern touch än i Varnæs borgerliga våning. Unna er en box om ni vill se fram emot tjugofyra avsnitt av riktigt högkvalitativ television. Mina varmaste rekommendationer – igen.

11 comments

 1. Håller helt med, för mig är det den bästa serien genom tiderna. Kommer ihåg sommaren när den sändes varje vardag(kanske var det -88) och jag och mamma satt och räknade ner timmarna under dagen tills det var dags att bänka sig. Vi har naturligvis boxen och kör ett maraton var och vartannat år tillsammans med min nu 13 åriga dotter. De första delarna spelades ju in redan på 70 talet så tänk vad kvalitet kan göra för tidlösheten 🙂
  /Isabelle

  1. Gick den varje vardag? Måste ha varit härligt att se i ett svep så tänker jag nu, även om jag inte minns just det. Jag har inte fått med mig övriga familjen – måste vara fint att dela upplevelsen. Kvalité lönar sig – alltid :).

 2. Nu blev jag sugen på att se den igen! Den har gått lite då och då på dansk tv, tyvärr oftast dagtid. Hurra för klassiker!
  Och jag hoppas att du mår lite bättre 🙂

 3. Matador är en favorit för mig också. Tittade precis om hela tillsammans med min mamma nu över jul och den är lika mysig varje gång. Extramaterialet på boxen har jag faktiskt inte sett, det får jag göra i helgen tror jag!

 4. Helt underbart, älskar speciellt bräckliga Maude. För att inte tala om Misse Møhge
  “Drager mandfolkene”

 5. Åh som jag älskade Matador! Precis som du längtade jag till varje avsnitt. En av de få serier från ungdomen som faktiskt etsat sig fast. Och den serie som fick mig att tycka om det danska språket. Kanske man skulle se den igen. Hoppas du mår bra efter operationen. Fin fredag önskas!

Leave a Reply

Your email address will not be published.