Trädgård: Klassiker med twist

Med mitt trädgårdsintresse kan man tro att jag redan är i full gång med frösådder. Det är dock lite av min akilleshäl i det gröna. Jag försökte mig på det något år – fick otroligt rangliga plantor som inte gjorde någon glad – och sedan har det fått bero. Det brukar sluta med att jag direktsår ute när det är tillräckligt varmt. Förra året kom jag dock igång med att fördriva dahliaknölar inomhus, så kanske är detta året då jag även kommer igång med frön.

1016frön1Barnens studsmatta skall fasas ut ur trädgården – den användes knappt förra sommaren – vilket frigör ett större utrymme för blomsterodling för min del. Vi har sten under, så förmodligen blir det fler pallkragar vilket även är smidigt för odling av såväl dahlior som ettåriga sommarblommor. I dag tipsar jag om att tänka klassiker med twist. I buketten ovan syns en trotjänare när det kommer till ettåringar – rosenskäran. Den vita varianten är en vacker solitär, inte tu tal om det, men i år försöker jag mig på denna variant.

1016frönDouble Click Snow Puff

1016frön3Jag har även beställt några varianter av sommaraster. Vi är vana att se dem så här i torghandeln på sensommaren – färgstarkt och härligt på sitt vis – men det finns även andra varianter som påminner om såväl dahlia som pion i vackra toner.

1016frön2Ringblommor är en vacker lättodlad trädgårdsklassiker med sin pigga orange uppenbarelse, men även de finns i många olika utföranden. Jag har bland annat beställt den här. Ett tips är att förlora sig i buketter på t ex Pinterest för inspiration och önskelistor på blommor att odla själv. Det är precis så här härligt det kommer bli på sensommaren. Allt börjar med ett frö – lika stort grönt mirakel varendaste gång tycker jag.

Bildkällor 1, 2, 3 och 4. 

signature

One comment

  1. Sommarblommor är underbart, jag tror att du sådde för tidigt när du fick rangliga plantor. Tycker du ska testa att förodla igen, i många fall blir det faktiskt bättre. Kan tipsa om vårt inlägg om några sorter som kan sås nu. https://tradgardpadjupet.wordpress.com/2016/03/13/sommarblommor-sas-i-mars/
    Astern på bilden, kommer definitivt att bli bättre om du sår den nu!
    Här är några fina, vita sommarblomsvarianter också. https://tradgardpadjupet.wordpress.com/2016/02/23/sommarblommor-i-vitt/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *