Inspiration: Bygga växthus

växthusmurJag tänkte att vi tar en titt på växthuset i ett samlat inlägg. I detta sammanhang ligger fokus på utsidan och tankar kring val av utformning av huset. När det gäller inredningen finns det några glimtar i kategorin växthuset, men jag återkommer även dit i ett större inlägg framöver. Jag skrev tre utförliga inlägg i våras när vi planerade växthuset – de finns här, här och här – där jag kom fram till att jag ville ha en “gotländsk” känsla med sten, betong och en mer avskalad estetik. Ja, så här blev det – nu alldeles glittrande i septembersolen.

växthusinspirationNär det gäller de flesta råd kring att bygga växthus är det två saker som framförallt tas fram – läget och storleken. När man som vi har en vanlig villatomt på lite över 800 kvm med grannar nära, är det inte så mycket att välja på när det gäller placeringen av huset, speciellt inte när man väljer ett lite större. Man har inte heller så många uppväxta träd som kan tänkas ge skugga eller vara i vägen för tänkt plats. När jag började drömma om detta projekt tänkte jag mig ett mindre växthus vänt åt andra hållet d v s kortsidan vänd mot det stora huset.

växthushusNu blev det ett större hus – 23 kvm – och istället vänt mot vårt hus, vilket jag tycker ramar in trädgården på ett fint sätt. Jag är i vanlig ordning förtjust i siktlinjer, att ögat får något att fästa vid och att skapa olika riktningar. När man har en relativt nyanlagd trädgård – vi började med den 2009 – är det lätt att känslan av att sakna gränser råder. Med den här placeringen av växthuset skapas något framför där jag ser fram emot att fixa med en mer vindskyddad uteplats till våren. Jag tycker också om att man numera kan sitta riktad in mot det stora huset och inte bara blicka ut från altanen. Om ni är i byggtankar – tänk på att även om byggnader under 25 kvm numera faller under regler kring Attefallshus är det ändå en ganska omfattande pappersprocedur innan man får besked om start. Tänk även på att ta in medgivande från grannar om placeringen är nära tomtgräns. Vi byggde inte vårt växthus själva, utan tog in hjälp.

willabväxthusVårt växthus är ett Willab Garden Mur Plus 5 på 23 kvm. Valet föll på en gjuten betongplatta med uppbyggd mur för att få till den känslan som jag landade i. Jag ville även ha ett hus som kändes rymligt med full ståhöjd eftersom jag är lång. Det finns många leverantörer av växthus på marknaden. Jag kan inte säga att jag tittade på alla. Vårt fokus låg på rimlig kostnad och en modell som hade det vi var ute efter. Tanken har hela tiden varit att ha växthuset inte bara för det gröna, utan även som ett uterum. Nu har jag inrett för en matplats på ena sidan och för växter på den andra sidan med en dubbeldörr i mitten ut mot trädgården. Huset har bara varit vårt i snart två månader, så det handlar om att bo in sig, att planera för miljön utanför och att uppleva säsongerna här för första gången. Med detta sagt är naturligtvis inte allt klart i detta läge.

växthussolAtt stå med ett växthus i trädgården innebär för det första en förverkligad dröm, men även att lära sig om hur det praktiskt fungerar i verkligheten. Fokus i ett glashus blir mycket på solens gång under dagen. När vårt hus stod klart hade vi sommarens varmaste dagar. Jag började raskt att titta efter hur man på ett lämpligt sätt kunde skapa skugga. Växthustillverkaren säljer anpassade tillbehör såklart, men det kändes som om vi ville uppleva säsongerna lite innan det kanske skulle bli dyra investeringar. Efter många googlingar hit och dit landade jag i en segelduk över matplatsen och IKEA:s gardiner Lill. De tunna gardinerna silar ljuset och skapar även en lite mer ombonad känsla för en mycket liten peng.

växthusäppleFör mig är detta en dröm som gått i uppfyllelse. Jag som älskar årstidspynt har fått en till kreativ plats här hemma. Det är en sådan glädje att följa säsongerna i växthuset. Jag ser fram emot att starta min första odlingssäsong till våren här, men innan dess njuter jag september.

signature

14 comments

 1. Blir alldeles varm i bröstet när jag läser ditt inlägg. Så glad för din skull. Visst är det härligt när drömmar infrias så.

  1. Jag får nypa mig i armen ganska ofta. Det känns smått overkligt att huset bara står där och att jag kan gå ut dit precis när jag vill :).

  1. Emma – tack! Det är faktiskt alldeles, alldeles drömmigt – som någon annan skulle ha uttryckt sig med moderna blogguttryck :).

 2. Jag kom precis på mig själv med att tänka att jag hoppades att en björk skulle trilla ner över vårt uterum så att jag kunde få bygga ett gästhus istället. Det var nog att ta i. Men det är nog den ända chansen då tomten är rätt så liten, haha.

  Otroligt fint i alla fall. Och jag älskar muren! Så fint och känns lite mer ombonat än med bara glas.

  1. Haha! Nej, något träd som faller ned vill man kanske inte ha ändå :). Eftersom vi bor som vi gör, så kändes det fint med en mur. Och vete sjutton om det inte hade blivit så ändå även om vi inte haft nära till grannar och inte så uppväxt trädgård. Det skapar rum på ett härligt sätt. Jag har ju inte heller tänkt att odla massor i t ex jordbäddar – då kanske glaset behövs ända ner för maximal effekt. Tack!

 3. Härlig dröm att få uppfylla, har själv den drömmen men den är långt borta.
  Vyn mot huset ser fantastiskt fin ut den också! Fint inramat vid uteplatsen.

 4. Har läst det här inlägget några gånger nu. Det kändes svårt att formulera mig. Det är härligt när drömmar går i uppfyllelse. Jag tycker att det blev väldigt fint – och med ett härligt samspel med huset. Du kommer nog vara extra tacksam för det murade i vår och till senhösten. Det håller nog temperaturen. Med ett “nytt hus” kan man tillåta sig en annan stil och det gotländska passar så fint. Tack också för dina goda och generösa råd. Ska lägga dem på minnet. Ha en riktigt skön söndag!

  Hälsar med spretiga ord Anncha

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *