Drömmen om ett växthus II

1616trädgårdsstilDen här bilden hade jag med på bloggen en gång i tiden i januari 2009 när vi stod med en lerplätt till tomt och var trädgårdsnoviser utan någon erfarenhet alls. Jag älskar fortfarande bilden och för mig får den symbolisera tanken kring att finna rekreation i det gröna. I går tog jag en slingrig väg genom växthusdrömmar. Vad blev kontentan där? Kanske ungefär så här: Drömmen som jag har om ett hus i trädgården står och faller inte med att det skall se ut på ett speciellt sätt. Jag skrinlägger härmed tanken om ett vitt växthus i trä a´la klassisk brittisk tradition till detta projekt. Jag vill framförallt ha huset till plantering, förvaring och en plats för familjen att vara på, inte primärt ha en stor odling. Jag vill att huset skall verka rumsskapande i trädgården och framför det vill jag anlägga en liten uteplats.

1616trädgårdsstil9Det är alltid en god idé att titta på sin egen stil och vad som kan sägas utmärka den. Vårt hus, som ligger i ett nyanlagt tättbebyggt område med olika typer av stilar, är klassiskt i formen och vitt med svarta detaljer. Om jag inomhus gärna omger mig med mönster och färg, så gör jag det nog inte på samma sätt ute. Rabatterna svämmar över av olika blommor på sensommaren och jag är numera rostant ut i fingerspetsarna, men grunden är ändå tämligen stram om jag rannsakar mig själv.

1616trädgårdsstil8Ritningen av vår tomt som en trädgårdsanläggare gjorde en gång i tiden. Nu ser det inte ut riktigt som på den bilden, men den ger ändå en föreställning om förutsättningarna. En gång i tiden började vi med utgångspunkten att allt skulle vara lättskött, mycket sten och få rabatter. Det blev inte riktigt så och nu bekymrar jag mig snarare om var jag skall sätta ned de växter som jag köper. Gärna fler rabatter med andra ord.

1616trädgårdsstil7Det här är den enskilda bild som har utövat störst inflytande som inspirationskälla för mitt gröna öga. Ni har sett den förut – från tidningen Rosie. Den är en förebild för en annan av mina stora trädgårdsdrömmar – en innergård. När man ser den bilden med rosor och sirliga siffror på porten med ett litet plåttak är det inte alls svårt att föreställa sig ett romantiskt växthus till. Det här är match made in heaven med nockdekoration och tegelmur. På min lilla innergård lever jag ut lite av denna tanke på en begränsad yta – se exempel från en sommar här. Men detta spår i full skala kanske gör sig bäst där inne på innergården – och ser jag till andra bilder, så ser det annorlunda ut här hemma.

1616trädgårdsstil10Då är det mer den här stilen som dominerar. Det är stålrörsmöbler, betong, medelhavsväxter, zink och svart.

1616trädgårdsstil12Rosorna finns alltid med var jag än vänder mig – förra året testade jag att ha en del i kruka -och jag tycker kanske att de då är som allra vackrast i en stram omgivning när de är solitärer. När jag började min trädgårdskarriär läste jag mycket i boken Trädgårdsliv – hitta rätt stil till din trädgård. Boken är tyvärr slutsåld sedan länge, men kolla på loppis. Även om jag har massor av böcker i denna genre är den fortfarande en av mina favoriter. Jag skrev om den här i september 2009. Det är fyra stilar som är representerade – Minimalism, Lantstil, Klassisk och Bohemisk. Ni kan nog tänka er var jag placerade mig själv. Naturligtvis är det inga täta skott här, speciellt inte om man är som mig, mer går på känsla och tanken på vad som är vackert oavsett stilursprung. Det är där som jag varit och snurrat även i detta växthusprojekt. Hur skall jag få till det hela stilmässigt till en helhet – en klassisk grund att bygga vidare på – och som rymmer det jag tycker om.

I morgon fortsätter jag denna exposé i mina växthusdrömmar – med inspiration, moodboard och hur jag tänker på huset nu. Börjar ni få någon aning om vilket håll det lutar åt?

7 comments

  1. Så roligt att läsa om din strama trädgårdsstil i kontrast till ert mönsterfyllda hem. Vi har det nämligen precis tvärtom! Modernt, stramt hus och mormorsträdgård full av gammeldags växter och gamla grejer. Uttrycket opposites attract kanske gäller också för hus och trädgårdar!

  2. Ert hus är så fint! Undrar vad det är för fabrikat eller är det ett lösvirkes? Det påminner lite om Varbergshus (vilket vi funderar på) det var därför jag undrade…

    1. Lisa – roligt att du tycker om huset. Det är ett Myresjöhus – Huvudskär – med modifierad ritning. Vi byggde huset 2008 och det finns massor med bilder, ritningar och annat i arkivet här på bloggen. Varmt lycka till med ert projekt!

Leave a Reply

Your email address will not be published.