Drömmen om ett växthus

Den här veckan skall vi åka upp till Stockholm för att titta på växthus. Jag har drömt om detta projekt i ett antal år nu och i veckan tänker jag dela med mig hur mina tankar går. För mig handlar det om att finna en ton, ett anslag, där jag kan se mig själv i kombination med det som finns omkring. Ett exempel är när vi byggde huset och polletten plötsligt föll ned när det gäller svarta detaljer till det vita. Det behöver inte vara en särskilt originell tanke, men innan man själv nått dit är den inte färdigtänkt för en. Jag tror mig ha nått fram till något nu och börjar reda lite med att titta i backspegeln på hus som jag har haft med på bloggen tidigare.

1616inspoväxthusJag börjar alltid med att drömma tror jag. Jag har en föreställning om något, som kanske inte har så mycket verklighetsförankring. Det är härligt och frigörande att börja så om tiden finnes. För oss har detta projekt växt fram över åren. Det har mest varit jag som drömt om en plats för växter och rekreation. Jag har haft en förkärlek för att fotografera växthus när vi varit på semester. Den här bilden har jag haft med på bloggen några gånger nu. Det är växthuset hos Verdus Veranda på Gotland. Jag har älskat att stå och hänga där utanför och titta, fantisera och just drömma. Det här är en miljö som jag inte alls har hemma – vi har ett hus från 2008 med en trädgård utan några stora träd och lummigheten som kommer av ett äldre sammanhang. Det här är bara så vackert och kanske egentligen en del av en större dröm om ett äldre hus.

1616inspoväxthus1Här har jag också stått en del och kikat in. Ett Sweden Green House hos Rosendal Trädgårdar i Stockholm. Jag har tänkt att det är något alldeles speciellt med ett vitt växthus i trä. Det är den där lite nostalgiska vinkeln på projektet där min anglofila trädgårdstant med stråhatt slår sig ned på en stol. Jag har dock hela tiden förvaltat detta just som en dröm och reserverat mig med att det är dyrt, mycket underhåll och tämligen orealistiskt för oss. Men så är det med drömmar – de är fria att ha.

1616inspoväxthus2När vi reser söker jag alltid upp växthusen. Jag älskar helt enkelt att sitta omgiven av grönska och glas i ljuset, skyddad från vind och kyla. Här i Mandelmanns Trädgårdar i Skåne.

1616inspoväxthus3Här är ytterligare ett växthus från Sweden Green House hos Leva Kungslador på Gotland. Det är långt ifrån alltid jag har tagit helhetsbilder på växthusen jag har besökt, utan mina ögon drar sig till detaljer och inredning. Och det är möjligen här det är dags att börja sortera i drömmarna. Vad är det som är essensen i det som jag är ute efter? Sitter det i en trästomme eller är det något annat som gör att jag känner att jag har förutsättningarna att skapa det jag vill. Det gäller som alltid att få ihop estetik, funktion och budget.

1616inspoväxthus4Ett annat växthus som jag har hängt vid otaliga gånger är det vid Skulpturfabriken på Gotland. Det här är inget vitt växthus, utan ett mer renodlat odlingshus med en lite enklare look. Här är det fullt med grönsaker som skuggas av väv på fönstren. Man kan möjligen sätta in några stolar, men sedan är det fullt. Dags att reda i drömmen igen. Vad är det jag är ute efter vare sig det är ett vitt växthus i trä eller något annat material? Vill jag odla mycket eller vill jag framförallt använda huset till att vara i och följa årstiderna med?

1616inspoväxthus7Den här bilden, från ett hus till salu på Österlen förra året, älskar jag som inspiration. Här är det ett klassiskt aluminiumväxthus och fokus ligger på odling, med stora delar av golvet i bäddar av jord. Är detta en del av min dröm? Hmm. Nej, det är nog egentligen inte det. Jag vill kunna ha möjlighet att odla, men inte på det här sättet. När jag visualiserar huset ser jag framförallt att jag sitter – förvisso omgiven av växter – i en trädgårdsstol och dricker te efter att jag har fixat med buketter vid planteringsbordet. Det är möjligt att jag vill odla massor i framtiden, men för tillfället är det inte jord jag tänker på.

1616inspoväxthus6Det är vackert att komponera sitt eget hus – här hos Marie på Håkesgård fotograferat av Kristin Lagerqvist – men det har aldrig rymts i mina drömmar. Vi är alldeles för opraktiska för ett projekt som det, även om jag tycker att det är vansinnigt vackert och personligt. Här ser jag dock en annan viktig komponent i min dröm. Pardörrarna ut mot trädgården mot en grusad uteplats där jag kan ha en liten cafémöbel och krukor med växter.

1616inspoväxthus5Ja, hej Kristin, som du inspirerat med ditt växthus och tagit dig in i mina drömmar. För det är lite här som jag har landat. Det är nog egentligen inte av största vikt att vänta i många år och spara slantar till ett vackert träväxthus, utan det går nog att förverkliga det jag är ute efter i ett annat sammanhang. Hatten på, stolen, hyllorna med pynt, krukodling och nog står det väl en liten kopp där någonstans ändå.

I veckan tänker jag fortsätta med att reda i min trädgårdsstil, visa inspiration och moodboard för växthuset/uterummet som vi tänker oss och kanske slutar det hela med att vi beställer ett. Häng med!

9 comments

 1. Fullkomligt underbart inlägg! Nu vill jag också bli engelsk trädgårdstant.. 😉 Längesen jag kommenterade men jag följer din blogg med stor glädje och njuter av all fin inspiration. Ska bli härligt följa din växthusresa!
  Kram Madeleine

 2. Underbart att du delar vägen till växthuset!
  Hjälp vad du uttrycker dig bra – Trädgård ÄR ju drömmar! Bland mycket annat.
  Vi Har precis byggt en isolerad betongplatta som uteplats, just av det skälet att någon gång ev glasa in som växthus/orangeri. Men närmaste åren är inglasning bara drömmar. Och pinnande;)
  Kram & keep it up!
  Lina

Leave a Reply

Your email address will not be published.